WEETJES  DEEL  1

RELATIE WIEGEDOOD EN VACCINATIES:
• 58% van de slachtoffers overlijdt binnen 3 dagen 
• 78% van de slachtoffers overlijdt binnen 7 dagen
   na vaccinatie

Een hoog significante relatie die om veiligere vaccinaties schreeuwt, die om een veiligere geneeskunde schreeuwt.

Bron: Toxicology Rep juni 2021


BEWERKT  VOEDSEL  BESCHADIGT DE DARM .... EN DAARMEE  ONZE  GEZONDHEID
Sterk bewerkt voedsel zoals fastfood, kant-en-klare maaltijden, diepvriesmaaltijden, pizza, friet, koekjes, chips, snoep, frisdrank, brood, vlees en vis uit de supermarkt beschadigt de darmwand en leidt tot een vergrote darmdoorlaatbaarheid.
Dit komt omdat bewerkt voedsel rijk is aan zogenaamde AGEs (eiwit-suiker complex) dat erg schadelijk is voor onze gezondheid. De darmwand behoort een goede barrière te zijn tussen darminhoud en bloedbaan.
Als dit verstoort wordt komen stoffen in de bloedbaan die daar niet thuis horen en ons immuunsysteem (complement C5a) activeert. Deze immuunactivering kan leiden tot zwaarlijvigheid, suikerziekte, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, neurodegeneratieve aandoeningen (zoals Alzheimer, Parkinson, dementie), rheumatoide artritis en versnelde veroudering.
AGEs versnellen het ontstaan van rimpelvorming in de huid .Verse biologische vezelrijke groentes kunnen de integriteit van de darmwand voorkomen maar ook herstellen. 

(Bron: Science Advances, maart 2021)

LUISTER EN HUIVER: INGRDEIENTEN VAN VACCINS


WIEROOK  EN  GEZONDHEID

De verbrandingslucht van wierook bevat diverse giftige stoffen, zoals benzeen, formaldehyde, naftaleen, koolmonoxide, stikstofoxide, zwaveloxide, PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en  giftige metalen. Veel viezigheid dus !
Het branden van wierook kan stoffen vrijmaken, die
de kans op longkanker kunnen verhogen. Wierook is een grote bron van fijnstof en het inademen kan niet alleen zorgen voor luchtwegproblemen, maar gaat ook gepaard met een verhoging van de kans op hart- en vaatziekten. 
Door regelmatig wierook te branden is de kans op ontstekingen in je lichaam groter. De ontstekingsstoffen (IL-4, TNF-alfa) die vrijkomen kunnen onze weerstand ernstig verstoren en de vatbaarheid voor infecties vergroten. Deze gewoonte kun je dus maar beter achterwege laten. Het maakt daarbij niet uit of het om stokjes, staafjes of kegeltjes gaat: het zijn de vrbrandingsproducten die wierook bijzonder ongezond maken. Kies liever voor het gebruik van etherische olie.

 
(Bron: Am J Cancer Res 2018, Environ Sci Pollut 2015, Environ Health Perspect 2014)HYPO-ALLERGENE DIEREN, FEIT OF FABEL?
Het klinkt aannemelijk dat katten en honden die minder verharen minder allergische klachten veroorzaken. Helaas is hiervoor geen enkel bewijs. Het belangrijkste allergeen bij katten is het FELD1-eiwit en bij de hond het CANF1-eiwit.
Als men huizen vergelijkt waar ‘normale’ dieren wonen met huizen waar ‘hypo-allergene’ dieren wonen, dan vind men geen enkel verschil in allergeengehalte. Het zijn namelijk niet de haren waarvoor de mens allergisch is, maar de allergenen die in hoge concentratie voorkomen in huidschilfers, speeksel, urine en talgklieren. Deze stofjes verspreiden zich vervolgens zeer gemakkelijk via de lucht in de omgevende leefruimte. Ook maatregelen als extra wassen, borstelen, niet meer aanraken of het dier in een aparte kamer laten verblijven heeft geen enkele zin. De allergenen verspreidden zich via
de luchtstroming gemakkelijk door het gehele huis. De enige oplossing is helaas afstand doen van het dier en vervolgens geduldig zijn, want het kan een jaar duren voordat een huis nadien allergeenvrij is.

P.S.: ‘Hypoallergene’ honden en katten kunnen alleen raszuiver gefokt worden. Dat klinkt heel edel, maar betekent
fok binnen een gesloten populatie, dus inteelt. Vandaar dat deze dieren kampen met een groot aantal erfelijke aandoeningen, zoals dysplasie, epilepsie, ontstekingen. 

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, januari 2020)

 

VERSTERKEN DARMFLORA EN AUTISME
M.b.v. gevriesdroogde goede darmbacteriën afkomstig van gezonde donoren gedurende acht weken kan een afname
van 45% van de autismesymptomen bereikt worden. De diversiteit van goede darmbacteriën heeft via geproduceerde metabolieten extreem veel invloed op het brein (darm-brein-as). Helaas wordt deze behandeling (nog) niet in Nederland toegepast.

PARODONTITIS: NIET ZO ONGEVAARLIJK ALS U DACHT !!
Parodontitis is een bacteriële ontsteking van het tandvlees dat gekenmerkt wordt door rood, gevoelig, gezwollen en terugtrekkend tandvlees. Vaak ontstaat bloeding bij het poetsen van de tanden.
Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen wijzen op parodontitis. 
Parodontitis kan de oorzaak zijn van hart- en vaatziekten, spier- (fibromyalgie) en gewrichtsklachten, hersenaandoeningen (Alzheimer, Parkinson, dementie) en depressie, maar ook psoriasis en osteoporose staan op de lijst.
Dit alles wordt veroorzaakt door een verhoogde activiteit van ontstekingsstoffen die zich vanuit de mond door het lichaam verspreiden (systemische laaggradige infectie).
Er is aangetoond dat vrouwen met parodontitis moeilijker zwanger kunnen worden. Vrouwen met parodontitis hebben eerder vroeggeboorten en hun kinderen hebben vaak een te laag geboortegewicht.
Ook is een relatie aangetoond met het voorkomen van auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis.
Achterliggende oorzaak van parodontitis:
- ontoereikende mondhygiëne
- roken
- diabetes
- stress
- medicatie zoals immuunverzwakkende therapie (chemo) , calciumantagonisten (nifedipine, amlodipine) 
  en anti-epileptica (fenytoine)
- overgewicht
- gebruik van sterke alcoholische drank
- zwangerschap
- te kort aan vitamine C en D, B12
- verstoorde mondflora vaak samenhangend met een verstoorde darmflora
- koolhydraatrijke voeding en gebruik van vruchtsappen

Goede reiniging van het tandvlees middels laser en/of ozontherapie zal in ernstige gevallen noodzakelijk zijn.
In mildere gevallen zal goed tandenpoetsen (elektrische tandenborstel), gebruik van flosdraad, tongschraper én het spoelen met groene thee goed genoeg kunnen zijn.
Groene thee en bietensap heeft zowel een goede uitwerking op de mondflora als op de darmflora.
Zorg voor een ontstekingsremmende voeding: koolhydraatarm, ruime aanbod van groenten, goede vetten (kokos, olijfolie), eiwitten (kip, gevogelte, vette vis, ei), noten en kruiden.

P.S.: Met parodontitis is het overlijdensrisico bij een COVID-infectie NEGEN KEER zo hoog!

(Bron: J Oral Microbiol, juni 2017
           J Clin Periodontol, januari 2021) 


KUNNEN VACCINATIES VEILIGER ?
In onderstaand artikel kunt u lezen dat 77 topwetenschappers uit veertien landen (niet een uit Nederland) wijzen op de grote voordelen van vaccinatie, maar ook op het gevaar dat vaccinaties bij bepaalde personen ernstige
en mogelijk invaliderende en zelfs dodelijke auto-immuunziekten kunnen veroorzaken waarbij vooral gewezen wordt op de kwalijke rol van het adjuvans zoals aluminium.
Staatssecretaris Blokhuis overweegt een verbod van dergelijke literatuur.

 


VITAMINEN, KRUIDEN EN HOMEOPATHIE
 ZIJN WEL VEILIG!

Vaker krijgen mensen van hun huisarts of specialist te horen dat men voorzichtig moet zijn met het gebruik van vitaminen, kruiden en homeopathie. Je zou verwachten dat een dergelijk advies gebaseerd is op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Maar is dat ook zo?
Nee, want uit onderzoek blijkt eerder het tegendeel:

De veiligheid van vitaminen, mineralen en andere supplementen werd onlangs opnieuw bevestigd in het
jaarrapport van de American Association of Poison Control Center. Er werden geen sterfgevallen gemeld
als gevolg van suppletie van vitaminen, mineralen, aminozuren en kruiden. Hetzelfde geldt voor het gebruik van 
homeopathische middelen en het gebruik van colloidaal zilver.
Tot de top 5 meest gevaarlijke stoffen behoren pijnstillers, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, 
antipsychotica en antidepressiva.

(Bron: Clin Toxicol, december 2018)

MEDICATIE VOOR BLOEDDRUK EN LONGKANKER!
Hoewel het gebruik van ACE-remmers (de "prilletjes" zoals lisinopril, captopril, perindopril e.d.) op korte termijn
veilig lijkt, bestaan er serieuze aanwijzingen dat door een ophoping van ontstekingsstoffen (bradykinine en
substanceP in de longen) het risico op longkanker bij langdurig gebruik verhoogd is. Vooral bij langdurig gebruik
(d.i. langer dan vijf jaar) zien de wetenschappers een duidelijk verhoogd risico. Kriebelhoest is een vaak 
gesignaleerde bijwerking van deze groep medicijnen: 10-20% van de gebruikers.
ACE-remmers worden veel voorgeschreven: in Nederland zijn dit in 2017 ruim een miljoen patienten.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, nummer 49, december 2018)VERVREEMDING EN ANGST
De hedendaagse mens is zo zeer van zichzelf vervreemd dat een derde van de mensen met paniekaanvallen
zijn angst niet als zodanig herkent. De moderne levensstijl vervreemd de mens van zijn eigen lichaam, van
zijn eigen geest en van zijn eigen emoties.

(Bron: hoogleraar klinische psychologie Paul Verhaeghe, VPRO Boeken, december 2018)

WESTERSE LEVENSSTIJL EN ONS BREIN: GEEN GOEDE COMBINATIE

De westerse levensstijl heeft vele nadelen m.b.t. de gezondheid van ons brein. We bewegen veel te weinig, ondervinden dagelijks te veel onnatuurlijke prikkels (straling, toxines in voeding, water en lucht.
Onderzoek wijst er op dat onze huidige hoogcalorische voeding de prefrontale cortex van ons brein verzwakt met als gevolg een verminderde sociale interesse, verminderde impulsbeheersing en onbeheerst sociaal gedrag.
Echter een voeding die rijk is aan groenten en goede vetten (kokosvet, olijfolie) heeft juist een versterkend effect op ons brein: lagere ontstekingsstoffen/ TLR4-NLRP3, demping van NMDA, hogere activiteit van BDNF
(een antidepressief hormoon), een actiever NRF2.
Depressies, borderline problematiek, schizofrenie, autisme, ADHD en degeneratieve hersenaandoeningen (Parkinson, Alzheimer) hebben één kenmerk gemeen: een verhoogde activiteit van ontstekingsstoffen oftewel neuro-inflammatie.
Naast een actieve, gezonde levensstijl en een volwaardige voeding kan het gebruik van ontstekingsremmende fytonutriënten zoals astaxanthine en sulforafaan daarom een waardevolle ondersteuning zijn.
Neurosteroiden kunnen zowel de neuro-inflammatie temperen, NMDA dempen, BDNF activeren, GABA moduleren en zelfs Nrf2 activeren. Het inzetten van deze lichaamseigen stoffen zijn dan ook van een bijzondere meerwaarde bij de behandeling van bovengenoemde problematiek.

(Bron: Nutr. Neuroscience/ november 2018, Brain Behav Immun/ maart 2017, CNS Drugs/ februari 2019)ALUMINIUM ALS ERNSTIGE BEDREIGING VAN ONZE GEZONDHEID
Aan het woord is professor C. Exley, Keele Universiteit GB: 
Dit zware metaal wordt o.a. toegevoegd aan vaccins, frisdrank, deodorant, cosmetica, babyvoeding en zonnebrandmiddelen. Het komt veel voor in wijn, zwarte thee, tabak. Sperma bevat (veel) aluminium.
Aluminium komt tegenwoordig zo veel voor in onze leefwereld, dat er gesproken wordt over het aluminium tijdperk. Van nature is aluminium steeds gebonden aan silicium en zuurstof en is dan niet toxisch! Pas door manipulatie door de mens ongeveer 150 jaar geleden komt aluminium in de "vrije vorm" en daarmee toxische vorm voor.
Er wordt o.a. een verbinding gelegd met Alzheimer, borstcarcinoom, (voedsel)allergie, autisme en postvaccinale reacties. Een natuurlijke manier aluminium te ontgiften is middels organisch silicium zoals siliciumrijk bronwater. 

 

GRIEPPRIK ? EERST EVEN LEZEN:
Op basis van huidig regulier wetenschappelijk onderzoek is er geen goede reden om aan te nemen dat de griepprik voor 60-plussers leidt tot gezondheidswinst. Er is matig effect bij gezonde ouderen van 60 jaar en ouder op klachten van griep en verlies van werkdagen. Bij personen ouder dan 65 jaar kan men geen conclusies trekken over de werkzaamheid van
de griepprik op het voorkomen van symptomen, ziekenhuisopnamen, complicaties en mortaliteit. Ook is niet aangetoond dat inenten van gezondheidspersoneel griep voorkomt bij bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen en ziekenhuizen.
Vergeleken met andere vaccins is de werking van de griepprik op zijn best zeer matig. In totaal heeft 2,4 procent van
de gevaccineerden baat bij de griepprik, dat wil zeggen dat van de 41 personen die de prik hebben gekregen er
één aangetoonde griep wordt voorkomen. Een nogal karig resultaat.
Het vaccin moet jaarlijks opnieuw worden toegediend omdat de bescherming snel afneemt en in sommige seizoenen nagenoeg afwezig is doordat de circulerende griepvirussen te veel afwijken van de drie stammen in het vaccin. Bovendien is de bescherming het laagst onder de bevolkingsgroepen die het hoogste risico hebben op gecompliceerde infecties.
Er zijn echter steeds sterkere aanwijzingen dat bescherming tegen griep gepaard gaat met een grotere kans op andere virale luchtweginfecties, waardoor de gezondheidswinst voor de patiënt nihil is. Een afname van het totaal aantal luchtweginfecties in de gevaccineerde groepen is nooit aangetoond. 

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, nummer 38, september 2018
           Geneesmiddelen Bulletin 2009,43 - 2010,44 - 2011,45)


Internist Suzanne Humphries legt uit waarom aluminium in vaccins gestopt wordt, maar helaas heeft dit slimme idee vele nare bijwerkingen:

 

 MAAGZUURREMMERS KUNNEN LEVENSBEDREIGEND ZIJN ………..
De Westerse levensstijl is doodsoorzaak nummer 1 en reguliere medicatie is doodsoorzaak nummer 2 !
Bron: Prof. Dr. P. Gotzsche, Pol Arch Med, oktober 2014.
Een van de niet zo onschuldige medicijnen betreft de PPI’s, de protonpompremmers of lieflijk de maagbeschermers genoemd: omeprazol, esoprazol, pantoprazol, rabeprazol en lansoprazol behoren allemaal tot deze farmaceutische familie. In Nederland zijn twee miljoen mensen gebruikers. Deze medicijnen kunnen een ernstige verlaging van magnesium (maar ook van natrium en kalium) veroorzaken met potentieel levensbedreigende gevolgen. De klachten kunnen gering zijn zoals misselijkheid, spierkrampen, braken, diarree en duizeligheid, maar ook boezemfibrilleren, hartinfarkt, hart- en longfalen, stuipen, heftige spierkrampen behoren tot de mogelijke gevolgen. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van celenergie, de zenuwgeleiding, het hartritme, de bloeddruk en spierfunctie.

LET OP ! U kunt niet zo maar stoppen met deze medikatie: goed overleg met een (integraal) arts is absoluut noodzakelijk, maar vaak is overstappen op ranitidine mogelijk.

(Bron: NederlandsTijdschrift voor Geneeskunde, augustus 2018


ECZEEM EN HART- EN VAATZIEKTEN
In Nederland lijden ongeveer 1,5 miljoen mensen aan het chronische atopische (allergische) eczeem en deze ziekte gaat gepaard met een verhoogde activiteit van ontstekingsstoffen (inflammatie).
Systemische inflammatie is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Aandoeningen waar ontsteking een belangrijke rol bij speelt, zoals rheumatoide artritis, morbus Crohn, colitis ulcerosa, astma of COPD, gaan gepaard met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Ook bij het atopische eczeem (evenals bij psoriasis) speelt ontsteking een belangrijke rol. Uit internationaal wetenschappelijk onderzoek blijkt dat patiënten met atopisch eczeem een verhoogd risico hebben op hartrimestoornissen (boezemfibrilleren), hersenbloeding en angina pectoris (verminderde doorbloeding van hartspier). Vanuit de reguliere geneeskunde zal men snel extra medicatie gaan inzetten, vanuit de integrale geneeskunde vormen een gezonde levensstijl, goede voeding en darmsanering het eerste aandachtspunt. Een ziekte is geen gebrek aan medicatie, maar een gebrek aan gezondheid. 

(Bron: BMJ, mei 2018)

 

 ANTIDEPRESSIVA EN KRUIDEN: PAS OP  !!
Ik mag aannemen dat inmiddels iedereen wel weet dat het zeer onverstandig is om Hypericum (Sint Janskruid) te combineren met antidepressiva. Dit geldt echter niet alleen voor deze combi, maar ook voor de combinatie met curcumine, mangiferin (mangosteen), panax ginseng en rhodiola. Al deze kruiden hebben de eigenschap het MAO-enzym te remmen waardoor serotonine, dopamine en noradrenaline minder snel wordt afgebroken en de hoeveelheid daardoor stijgt. Ook de combinatie met het hoestmiddel dextromethorphan is sterk af te raden ! Deze interactie kan tot een potentieel levensbedreigend hoge serotonine-spiegel leiden: het serotonine-syndroom. Dit wordt gekenmerkt door milde symptomen zoals hartkloppingen en transpireren, maar ook een verstoorde hart- en longfunctie, psychische klachten (onrust, angst, hallucinaties) en neurologische klachten (spiertrillingen, insulten). Zelfs nierfalen door uitgebreide spierafbraak is mogelijk. Dus: Bezint eer gij begint!


ADHD, AUTISME EN PARACETAMOL
Het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op ADHD en autisme bij het kind. Blootstelling tijdens de zwangerschap aan paracetamol verhoogt de kans op ADHD met 32% en de kans op autisme met 23% .Hoe langer paracetamol gebruikt wordt hoe groter de kans. 

(Bron: Am J Epidemiol april 2018)


 ZALM, FOREL, GARNAAL: GOED VOOR JE BREIN.
Astaxanthine (AX) is een sterke anti-oxydant, die op verschillende manieren een gunstige invloed kan hebben op biologische processen. AX is een carotenoid (als betacaroteen en luteine) en komt vooral veel voor in algen en plankton. Als rood-roze kleurstof geraakt het in onze voedselketen en is terug te vinden in zalm, forel, garnaal, krab en kreeft. AX heeft een ontstekingswerende en afweerversterkende werking, verhoogt het uithoudingsvermogen en bevordert spierherstel. Bovendien verbetert het de cholesterolwaarden en heeft het een gunstige invloed op de bloeddruk. Het bijzondere van AX is, dat het de bloed-brein-barrière kan passeren en daardoor in staat is neurotoxische processen gunstig te beïnvloeden.

AX verhoogd het BDNF, een zenuwversterkende stof en kan daardoor neurodegeneratieve processen (Parkinson, Alzheimer, dementie) en depressie gunstig beïnvloeden. AX heeft ook een NMDA neutraliserend effect en kan daardoor gunstig zijn bij neuropathische pijn.
Kortom: AX is belangrijke voeding voor uw brein.

(Bron: Protective effect of astaxanthin on acute cerebral infarktion in rats, Hum Exp Toxicol, december 2017
          Astaxanthin ameliorates behaverial and biochemical alternations in in-vitro en in-vivo model of
              neuropathic pain, Neurosci Lett, mei 2018)

GRIEPVACCINATIE ALS VAKANTIEGELD
Iedere griepvaccinatie levert 1,5 euro meer op dan een ingewikkeld consult. Elke huisarts verdient op zo’n griepprikmiddag zijn wintersportvakantie bij elkaar. Inhoudelijke argumenten voor vaccineren zijn flinterdun. Indien slecht gematcht is de effectiviteit 20%; bij een goede match slechts 40%. Griepvaccinatie is hiermee een weinig effectieve preventieve maatregel. Het gewin gaat boven de principes. 

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2017, Dr. Joost Zaad – adjunct hoofdredacteur)


PARACETAMOL  EN  ONS  BREIN
Dat antidepressiva en andere psychofarmaca emoties uitdoven, het gevoel afvlakken is al langer bekend. Nu blijkt dat regelmatig gebruik van paracetamol hetzelfde effect kan hebben. Paracetamol blokkeert niet alleen fysieke pijn, maar ook prosociaal gedrag, het inlevend vermogen in de ander(en).  

Paracetamol verstoort de endorfines en daarmee onze hersenstofwisseling. Ook leidt gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap tot een grotere kans op kinderen met autisme en ADHD.

(Bron: Int J Epidem, juni 2016)

 

DARMFLORA  EN  ANOREXIE
Sommige bacteriën (met name foute bacteriën in de darm) produceren een eiwit, genaamd ClpB.
Wanneer het immuunsysteem van het lichaam het eiwit herkent, produceert het antilichamen die het eiwit aanvallen. Het lastige is dat het hormoon dat eetlust reguleert (alfa MSH), bijna identiek is aan het ClpB eiwit.
Het gevolg is dat deze antilichamen niet alleen ClpB maar ook het alfa MSH blokkeren en dus de werking ervan. Hierdoor raakt het systeem in de war, waardoor het lichaam niet meer weet wanneer het vol zit.
Bij mensen met anorexia, die chronisch te weinig eten, leidt dit tot een gevoel van vol zitten, terwijl het lichaam nog niet voldoende heeft gegeten. In een studie met 60 patiënten ontdekten onderzoekers dat mensen met een eetstoornis een hoger niveau antilichamen hadden die het ClpB eiwit zouden moeten bestrijden. Verbeteren van
de darmflora kan daardoor een nieuwe strategie toevoegen aan de behandeling van anorexie.

(Bron: Transl Pyschiatry, oktober 2014)

 

BLEEKMIDDEL  EN  ASTMA  ….
Frequent gebruik van chloorbleekmiddelen (4-7 maal per week) blijkt samen te hangen met astma en
chronisch hoesten.
Wereldwijd verspreide gebruik van chloorproducten in het huishouden is minder veilig dan gedacht. 

(Bron: Resp. Med. , augustus 2016)

 

MEDISCHE  MISSERS
In de VS eindigen jaarlijks circa 250.000 ziekenhuisopnames door vermijdbare medische fouten is sterfte …….
...... een kwart miljoen mensen, jaarlijks  !!!! Missers van artsen zijn daarmee na hart- en vaatziekten en kanker de derde doodsoorzaak en aanleiding tot 10% van de sterfte. Medische missers in de eerste lijn (huisartsen) zijn hierbij niet beoordeeld.
Terrorisme is daarmee minder te vrezen dan een ziekenhuisopname. De situatie zal in Nederland niet veel anders zijn. 

(Bron: Britisch Medical Journal, mei 2016)

 

MAAGZUUR ……..
Aan het woord hoogleraar inwendige geneeskunde Yvo Smulders:

“Maagzuur is slecht, nietwaar? Het levert alleen maar klachten en ellende op. Dat is het beeld waarmee niet alleen leken maar ook artsen zijn geïndoctrineerd, zowel door de commerciële pillenboeren als door onze eigen ‘mollen’ (medische opinieleiders). Slechts weinigen maakten zich in de jaren 90 of daarna druk over het jarenlang remmen van een fenomeen waarmee de evolutie ons zo zorgvuldig heeft toegerust, of uitten zorgen over de mogelijkheid van ‘off-target’-effecten van een middel dat simpelweg lichaamsvreemd is.

De laatste jaren worden de schadelijke effecten van onze kortzichtigheid zichtbaar: niet alleen meer buikklachten, maar ook meer infecties (longontsteking, Clostridium-infectie), electrolyt- (magnesium) en nierfunctiestoornissen, deficiënties (B12), botbreuken en mogelijk zelfs dementie. De kwalificatie ‘kortzichtig’ is misschien nog te mild. Is het geen arrogantie? Arrogantie, omdat we denken dat we slimmer zijn dan de evolutie, dat we straffeloos langdurig natuurlijke lichaamsprocessen kunnen ontregelen, zonder dat we ons over de gevolgen van ons handelen druk hoeven te maken, omdat er immers ‘geen aanwijzingen zijn dat het schadelijk is’. Naarmate ik langer meedraai, word ik steeds terughoudender met het voorschrijven van chronische medicatie en andere vormen van betweterij. Wie wil er nou arrogant zijn? En: hoeveel zure geschiedenissen staan ons nog te wachten? “

(Bron: NederlandsTijdschrift voor Geneeskunde, juli 2016)

 

GEZONDER  DOOR  MINDER  CALORIEEN
Uit een Amerikaanse studie blijkt dat een leefwijze met minder calorieën veel positieve effecten heeft: verbetering van de stemming en de slaap, vermindering van spanning en depressieve gevoelens en een beter libido.
Over het algemeen wordt de gezondheid als beduidend beter ervaren. De meest eenvoudige manier om dit in praktijk te brengen is door de koolhydraten (granen, aardappelen, snoep, fruitsappen, frisdranken) te beperken en meer groenten te consumeren. Gebruik goede eiwitten (ei, vette vis, biologisch gevogelte), goede plantaardige oliën (rijstzemelolie, kokosolie, olijfolie, walnootolie).
 

(Bron: JAMA intern med, mei 2016)

 

NIET  VET  MAAR  KOOLHYDRATEN  SLECHT  VOOR  UW  HART
Dat het eten van verzadigd vet tot meer hart- en vaatziekten leidt, kan niet langer wetenschappelijk verdedigd worden. Het zijn niet de verzadigde vetten, maar de koolhydraten (inclusief granen, aardappelen, fruitdranken) die als echte dikmaker kunnen worden aangemerkt. De glucose uit deze producten zet het lichaam aan insuline te produceren en daarmee wordt het signaal tot vetopslag gegeven.
Suikerziekte (type 2) en hart- en vaatziekten zijn te beschouwen als moderne gebreksziekte: een overschot aan koolhydraten en een gebrek aan hoogwaardig eiwit (gevogelte, ei, vis) en goede vetten maakt mensen dik: plofvoedsel maakt niet alleen plofkippen en plofvarkens maar ook plofmensen.

(Bron:  Diabetes Metab, juni 2015,
            Prog Cardiovasc Dis, maart 2016)

BETER PRESTEREN DOOR CACAO

Cacao verbetert de capaciteit van hart en longen, zodat de zuurstofopname toeneemt en het prestatievermogen stijgt. Daarvoor moet u GEEN chocolade eten, maar pure biologische cacao, bijvoorbeeld in de vorm van chocomel: biologische cacao opgelost in gierstmelk (ook wel milletmelk genoemd).Dit heeft zo’n heerlijk smaakje dat u geen suiker hoeft toe te voegen.
Dan heeft u alle voordelen van de cacao, zonder de nadelen van toegevoegde suiker.

(Bron: J Int Soc Sports 2015; 12 (47))

ALUMINIUM  EN  ALZHEIMER ...
Er is een steeds grotere bulk aan bewijs die duidt op een sterk verband tussen blootstelling aan aluminium en
het vóórkomen van Alzheimer. Oftewel:  hoe meer aluminium in je lijf des te groter de kans Alzheimer te ontwikkelen. Aluminium is een neurotoxische stof en de wereldwijde verspreiding is enorm. Hoogleraar ecobiologie Exley spreekt zelfs over het “aluminium-tijdperk”: aluminium in drinkwater, voeding of drank verpakt in aluminium(folie), aluminium kookgerei ; zelfs sommige bakpoeders,  deodorants en medicijnen bevatten aluminium. Aluminium wordt al decennialang toegevoegd als hulpstof in vaccins (versterken immuunrespons), zoals DKTP, HIB, HPV, pneumococcen-, meningococcen- en hepatitis B – vaccin. Naast Alzheimer wordt ook
de ziekte van Parkinson, ALS, autisme en ADHD in relatie gebracht met aluminium of andere zware metalen, zoals  kwik, lood.  Niet alleen de mens is betroffen: de grote sterfte onder de bijen is niet alleen het gevolg van pesticiden maar ook door ophoping van aluminium.
Curcumine, sulforafaan (broccoli, bloemkool, boerenkool, spruitjes), groene thee, zink, melatonine kunnen de aluminiumontgifting activeren. Siliciumrijk mineraalwater kan ook effectief zijn.


DE  INVLOED  VAN  DE EVOLUTIE  OP  DE  HUIDIGE MENS

De mens is sinds 10.000 jaar niet langer jager-verzamelaar,
maar boer: landbouw en veeteelt wordt geintroduceerd.
Deze revolutie bekomt de mens echter helemaal niet goed: ze lijden aan ondervoeding, ziektes en overlijden jonger.

Bij de rampzaligste infectieziektes uit de menselijke geschiedenis - pokken, griep, tuberculose, cholera, malaria, pest, mazelen en vele soa's - ging het zonder uitzondering om veroorzakers uit de dierenwereld ! 

(Bron: Het oerboek van de mens, Carel van Schaik (evollutiebioloog), pagina 104)

MAMMOGRAFIE  CONTROVERSE
Mammografie ontdekt meer kleine (onschuldige) tumoren, maar verlaagt de sterfte aan borstkanker niet. Wel is er hierdoor een zeer hoge graad van overdiagnose en onnodige invaliderende borstkankerbehandeling. Mammografie brengt teveel schade toe om verder gebruik te rechtvaardigen.
Echografie en infra-rood-thermografie zijn alternatieven.

(Bron: Eur J Epidemiol 2015; 30: 143
           Nurs Stand 2015; 30: 14)

GENEESKUNDE  VOLWASSEN ?
"Geneeskunde pretendeert een volwassen wetenschap te zijn, maar heeft te weinig aandacht voor de basics en te veel voor (nieuwe high tech) trucjes. Het resultaat is overdiagnostiek en overbehandeling; het nettoresultaat is meer schade", aldus hoogleraar interne geneeskunde Yvo Smulders.

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, januari 2016)

FORENSISCH ARTS SELMA EIKELENBOOM BENOEMT MEDISCHE MISSERS ......

 In de reguliere geneeskunde wordt deze tragedie als "calamiteiten" benoemd .............

FOLIUMZUUR  NIET  ALLEEN  VOOR  PREVENTIE  TEGEN  OPEN RUGGETJE
Gebruik van 800 microgram foliumzuur per dag aan bejaarden leidt tot vermindering van het gehoorverlies. Bovendien blijkt dat het denkvermogen duidelijk verbetert (cognitie).
P.S.: Foliumzuur kan het beste in kombinatie met (actieve) vitamine B12 ingenomen worden.

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, maart 2007)

 

TEA TREE OLIE (THEEBOOMOLIE) NIET ONGEVAARLIJK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Langdurig (!) gebruik van shampoo, bodylotion of babyolie waar tea-tree olie in verwerkt is, kan leiden tot een verstoring van de hormoonhuishouding. Tea-tree olie (en lavendelolie) imiteren het vrouwelijke hormoon oestrogeen! Tea-tree olie is bovendien in staat sommige bacteriën resistent (ongevoelig) te maken voor antibiotica, waardoor ernstige infecties kunnen ontstaan.

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, maart 2007) 

KINDERARTSEN  WILLEN  MOBIELTJE  VOOR  KINDEREN  VERBIEDEN
Meer dan 30 Vlaamse kinderartsen hebben een petitie ondertekend die moet leiden tot een verbod op het gebruik van mobiele telefoons door kinderen onder de 16 jaar jaar.Wetenschappelijke studies tonen hoe langer hoe meer een verband tussen gsm-gebruik en een verstoring van de natuurlijke hersenactiviteit bij kinderen.

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, april 2007) 

DARMFLORA  EN  ALLERGIE
De darmflora (bacteriën in de darmen) bij de geboorte bepaalt de kans op het ontwikkelen van een allergie zo blijkt uit het promotieonderzoek van John Penders (Universiteit Maastricht). Als slechte bacteriën deel uit maken van de darmflora is de kans op het ontwikkelen van een allergie hoger. Vooral kinderen die in een ziekenhuis
ter wereld komen dragen vaker deze bacteriën bij zich. De moeder kan door het gebruik van een goed probioticum (mengsel van goede darmbacteriën) tijdens de zwangerschap de darmflora van het kind gunstig beïnvloeden.

(Bron: Mednet, april 2007)

DRAADLOZE  VERBINDINGEN  ZONDER  RISICO ????
Volgens professor Olle Johansson van het Zweedse Karolinska-instituut  “wijzen duizenden (!!) artikelen in de vakbladen op gezondheidsrisico’s verbonden aan de technologie van draadloze verbindingen”. Zijn jeugdige hersenen hiertegen bestand?? Wordt de draadloze verbinding “de sigaret van de 21e eeuw??

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, mei 2007) 

HOEZO  VOORUITGANG ???
In de loop der tijd hebben er enorme verschuivingen plaatsgevonden in ons eetpatroon. Ten opzichte van het voedingspatroon in de steentijd gebruiken we de helft minder eiwit, bijna twee keer zoveel vet, slechts een vijfde van de vezels, twee derde van het foliumzuur en slechts een zesde van de hoeveelheid vitamine C. Een studie uit 1983 onder drieduizend jeugdige gevangenen toonde ondubbelzinnig aan hoe slecht het gebruik van suiker is. Toen de jongeren hun snacks lieten staan en geraffineerde en zoete etenswaren vervingen door een gezond dieet, was er in het jaar daarop sprake van 21 procent reductie in antisociaal gedrag en 100 procent reductie in zelfmoorden!

(Bron: Prof. Gesch, Oxford Universiteit, maart 2007)

KOSTEN  VAN  MAAG-DARMZWEREN  DOOR  GEBRUIK  VAN  ONTSTEKINGSREMMERS
Een groot onderzoek  gedurende twee jaar in een groot algemeen ziekenhuis toont, dat in deze periode 104 mensen moesten worden opgenomen met perforaties, bloedingen of vernauwingen door zweervorming in het maag-darmkanaal ten gevolge van het gebruik van ontstekingsremmers zoals Ibuprofen, Brufen, Diclofenac, Celebrex, Voltaren, Froben e.d. .  10% van de patiënten overleed t.g.v. van deze complicaties !!!!!!!!  De totale medische onkosten in Nederland op jaarbasis wordt geschat op 43 miljoen euro !!!!!!!!

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, oktober, 2007)

BOMMEN  BELANGRIJKER  DAN  WELZIJN  BEVOLKING
Als de gezondheidszorg In de Verenigde Staten dezelfde organisatie en verzekeringsstructuur als in Nederland zou kennen, zouden jaarlijks 100.000 sterfgevallen kunnen worden voorkomen ………Het aantal slachtoffers door terrorisme ligt vele malen lager. Dank je wel mijnheer de president,…………………… slaap zacht.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, januari 2008)

ZONNEBRANDMIDDELEN ?  VERBRANDT  JE  VINGERS  NIET !
Zonnebrandmiddelen (en sommige cosmetica) bevatten 4-methylbenzylidene camphor, octyl methoxycinnamate, benzophenone-3 of oxybenzone. Deze stoffen worden ervan verdacht de hormoonhuishouding van de mens in de war te sturen. Zo kan het voor vrouwen die al eens hormoonafhankelijke borstkanker hebben gehad een verhoogde kans op een nieuwe tumor opleveren!

(Bron: Consumentengids, 2001)

De nieuwe uitvoering van het zonnebrandmiddel P20 bevat deze stoffen niet.

ZONNEBADEN: LET OP JE HUID, MAAR OOK OP JE VITAMINE D
Dat de zon niet alleen maar voordelen heeft, behoeft geen betoog. Verzorg je huid na een lekker zonnebad door na de verkwikkende douche (liever zonder zeep en met scrubhandschoen) je vochtige vel met zuivere amandelolie (WALA of Weleda: alleen het allerbeste is goed genoeg voor je) in te smeren. Door de olie op een vochtige huid aan te brengen, dringt deze dieper door. Gebruik je altijd een anti-zonnebrandmiddel met hoge beschermingsgraad, besef dan dat er in je huid veel minder vitamine D wordt aangemaakt. Een vitamine D - tekort komt zeer veel voor en kan vervelende gevolgen hebben. Bij twijfel bloed laten prikken: minimale waarde 75, optimale waarde 125 (nmol/l). 

 

VROUWEN  DIE  REGELMATIG  HUN  HAREN  VERVEN  HEBBEN EEN VERHOOGDE  KANS  OP  HET  ONTWIKKELEN  VAN  BLAASKANKER! 

VACCINATIES
Toen men in Japan in 1975 de minimumleeftijd voor D(ifterie)K(inkhoest)T(etanus)-inentingen verhoogde  naar twee jaar, was er een scherpe daling van de sterfte aan meningitis bij babies tot een jaar oud. Wiegedood verdween nagenoeg van het toneel.

(Bron: Japanese Ministery of Health, Mortality Statistics.)

 

ROKEN VERMINDERT VRUCHTBAARHEID
Roken vermindert zowel bij mannen als bij vrouwen de kans op ouderschap, zeker als de zwangerschap door IVF of ICSI tot stand moet komen. Vrijwel zeker geldt dit nog sterker voor spontane zwangerschapskansen. Roken leidt tot een verminderde afweer, waardoor eerder ontstekingen ontstaan aan baarmoederslijmvlies en eileiders (PID). Een eicel kan hierdoor niet bevrucht worden of een bevruchte eicel kan zich niet in het baarmoederslijmvlies nestelen. Roken kan bovendien blijvende schade veroorzaken aan de eileiders van het nog ongeboren meisje (!).

Twee sigaretten opbranden in een huiskamer levert een vervuiling op van 1000 stofdeeltjes per m3. Op het drukste kruispunt in Amsterdam worden ‘slechts’ 50 a 100 deeltjes per m3 gemeten!

Nicotine breekt vitamine B en C af!

 

 

MAZELEN  EN  ASTMA
Mazelenvaccinatie voor het tweede levensjaar (in Nederland bij 14 maanden) gaat gepaard met sterke toename van astma.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2002, pagina 1507)

 

ONZE  PSYCHISCHE  GEZONDHEID  HOLT ACHTERUIT
Ten opzichte van 1996 is het aantal gebruikers van antidepressiva in 2000 in Nederland met 50% (!) gestegen. Het aantal gebruikers werd in 2000 geraamd op 800.000.  Totale onkosten in 2000: 126 miljoen euro.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2002, pagina 1515)

De bevolking van Ijsland heeft geen last van seizoensgebonden stemmingsstoornisssen, ondanks het beperkt aantal uren zonlicht in de winter. Wetenschappers wijten dit aan de grote inname van vette vis.

In landen waar de moedermelk gemiddeld een hoger DHA-vetgehalte had en/of waar meer zeevoedsel werd geconsumeerd (Japan, Zweden, Chili) kwam na de zwangerschap beduidend minder vaak depressies voor.

DIKKE KINDEREN
Het aantal kinderen met vetzucht is de laatste 20 jaar verachtvoudigd. Volgens prof dr Hira Sing de eerste hoogleraar jeugdgezondheidszorg in Nederland, zijn kinderen extreem veel zwaarder geworden, doordat zij meer tussendoortjes nemen en minder bewegen. Kinderen spelen minder buiten, zeker in grote steden, omdat veel speelplaatsen zijn veranderd in parkeerplaatsen. Bovendien hebben ouders het steeds drukker en zetten ze hun kinderen voor de televisie om zelf tot rust te komen.

(Bron: VU Medisch Centrum)

 

CAFEINEVRIJE  KOFFIE  VERGROOT  KANS  OP  REUMA
Uit een Amerikaans onderzoek onder meer dan 30.000 vrouwen blijkt dat het drinken van meer dan  vier kopjes cafeinevrije koffie per dag de kans op reumatoide artritis verhoogt met een factor 2,5. Gewone koffie bleek geen verband te hebben met het ontwikkelen van reuma. Thee bleek juist een gunstig effect te hebben.

(Bron: Arthritis and Rheumatism 2002)

 

GOOD  OLD  LEVERTRAAN !!
Kinderen die in de wintermaanden levetraan krijgen samen met een multivitamine/mineralentablet, hebben minder vaak infecties aan het middenoor en hebben ook minder antibiotica tegen oorinfecties nodig.

(Bron: Annals of otology, rhinology and laryngology 2002)

 

STRESS  VERHOOGT  KANS  OP  INFECTIE
Spanningen op het werk en vermoeidheid verhogen de kans op acute infecties. Werknemers aan wie hoge eisen worden gesteld zijn 20 procent vaker verkouden dan collega’s die aan minder eisen hoeven te voldoen. Ook onzekerheid op het werk leidt tot toename  van (buik)griep. Medewerkers in ploegendienst hebben meer kans op infecties dan dagdienstwerkers. Werknemers met burn-outklachte hebben tweemaal zo vaak buikgriep als werknemers zonder burn-out. Verzuim door verkoudheid komt vooral voor bij niet-gemotiveerde werknemers.

(Bron: Medisch Vandaag, 2003)

HORMONEN  VERGROTEN  KANS  OP  BEROERTE
Toediening van gecombineerde hormoontherapie (oestrogeen en progesteron) bij vrouwen in de overgang verhoogt het risico op een beroerte, ongeacht de hoogte van de bloeddruk van de vrouw.

(Bron: Medisch Vandaag, 2003)

 

GEEN  RAUWE  HONING  VOOR  JONGE  ZUIGELINGEN !!!!!!
Honing is niet geschikt voor zuigelingen onder de leeftijd van een jaar. In honing kunnen namelijk onzichtbare sporen van de bacterie Clostridium Botulinum voorkomen, die voor zuigelingen extra gevaarlijk is. De darmflora bij zuigelingen tot een jaar is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor de bacterie zich kan ontwikkelen in de darmen. Dit kan Infantiel Botulisme tot gevolg hebben, wat kan leiden tot spierzwakte, zenuwuitval en zelfs de dood! De waarschuwing geldt voor rauwe, niet verhitte honing. Producten waaraan honing is toegevoegd, zoals pap, rijstwafels, koekjes en potjes fruit worden tijdens het productieproces hoog verhit en zijn dus niet gevaarlijk.

Bron: Nutricia Nieuws, februari 2003

 

VETTE  VIS  VOORKOMT  BEROERTEN
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mannen die een tot drie keer vis per maand eten 43% minder kans hebben om een beroerte te krijgen dan mannen die dit minder dan een keer per maand eten. De voorkeur gaat jierbij uit naar vette vis: makreel, sardientjes, haring e.d.. Liever geen kweekvis, want deze zit boordevol chemicalien (vraag aan visboer of kijk op verpakking!).

(Bron: Journal of the American Medical Association 2002)

 

 

VERENIGDE  STATEN  BLOKKEREN  GOEDKOPERE  MEDICIJNEN:  BIG  BROTHER ...... LITTLE  SOUL
De Verenigde Staten hebben een akkoord van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om geneesmiddelen voor derdewereldlanden goedkoper te maken geblokkeerd. Miljoenen (!!!) mensen zullen daardoor geen toegang hebben tot goedkopere geneesmiddelen voor aids, tuberculose en malaria.. Artsen zonder Grenzen reageerde zeer teleurgesteld en verwijten de VS overbescherming van de farmaceutische industrie.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, januari 2003)

 

BETER  LEREN  DOOR  BORSTVOEDING
Baby’s die meer dan acht maanden borstvoeding kregen, bleken een grotere kans te hebben op latere leeftijd een universitaire opleiding te gaan volgen. Onder tieners scoorden degenen die langere tijd borstvoeding hadden gehad het beste op IQ-tests. Onderzoekers vermoeden dat het hoge gehalte aan vetzuren (met name DHA) in moedermelk hiervoor verantwoordelijk is. DHA komt ook veel voor in vette vis zoals makreel, haring, sardientjes en ansjovis.

(Bron: Pediatrics 1998)

 

TROEBEL  APPELSAP  BETER  VOOR  KINDEREN
U weet natuurlijk dat kleine kinderen die regelmatig helder appelsap drinken daarvan diarree krijgen. Kinderarts dr. Hoekstra is op dit onderwerp gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam en uit zijn proefschrift blijkt dat wanneer kinderen troebel (!) appelsap drinken, ze geen last hebben van diarree.. In troebel appelsap blijven veel nuttige bestanddelen achter die bij helder sap eruit gehaald zijn. In de pulp zitten bijvoorbeeld veel antioxydanten, stoffen die ons afweersysteem versterken en het  verouderingsproces vertragen.

 

DODEN  DOOR  LUCHTVERVUILING
Jaarlijks overlijden ongeveer 3000 Nederlanders aan de directe gevolgen van luchtvervuiling. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de Universiteit van Utrecht. Schadelijke, fijne deeltjes in de lucht worden gevormd tijdens verbranding door fabrieken en motorvoertuigen. De fijne deeltjes kunnen tot de gevoeligste delen van de luchtwegen doordringen en zo ernstige klachten veroorzaken. 

ONTSPANNING  VERMINDERT  RISICO  OP  DEMENTIE
Ouderen die lezen, spelletjes doen of een muziekinstrument spelen hebben een verminderd risico op dementie. Ook stijldansen blijkt het risisco op dementie te verminderen. De frequentie waarmee ouderen ontspannende activiteiten doen bepaalt de mate van risicovermindering op dementie. Ouderen die activiteiten hebben waarmee ze zich kunnen ontspannen, hebben maar liefst 63% minder kans op dementie dan niet-actieve leeftijdsgenoten.

(Bron: New England Journal of Medecin, 2003)

 

GEEN  HORMONEN  VOOR  DE  OVERGANG !!
Uit een zeer groot wetenschappelijk is onomstotelijk vast komen te staan dat hormoongebruik voor overgangsklachten  zeer ernstige bijwerkingen kan hebben: meer borstkanker, meer eierstokkanker, meer hart- vaatziekten,  meer hersenbloedingen, meer dementie !!  Gebruik dus geen hormoonproducten maar fytotherapeutische producten.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2003)

 

PAS  OP  MET  DEODORANT  EN  COSMETICA
Parabeen, een chemische stof die vaak als conserveringsmiddel wordt gebruikt in deodorant en cosmetica, wordt teruggevonden in borsttumoren en is daarmee mogelijk (!) een oorzaak van borstkanker. Parabeen heeft oestrogeen-achtige eigenschappen en kan daardoor de groei van een borsttumor stimuleren.

(Bron: Journal Applied Toxicology, 2003)

 

WAARSCHUWING  VOOR  POLPULAIRE  TEENSLPIPPERS !!
Als zomeraccessoire zijn ze zeer geliefd: de welbekende flexibele kunststof teenslippers. Maar er is slecht nieuws: de zogenaamde flipflops bevatten ftalaten, die de hormoonhuishouding verstoren en de potentie kunnen verstoren. Ook kan de stof schade berokkenen aan lever, nieren en voortplantingsorganen. De Duitse Milieubescherming vond bovendien grote hoeveelheden lood, zink en andere chemische stoffen. Ftalaten zijn weekmakers. Vooral het gebruik van ftalaten in kinderspeelgoed riep de afgelopen jaren felle reacties op. Kinderen kunnen de weekmakers binnenkrijgen door op de speeltjes te sabbelen en te bijten. Inname van ftalaten kan leiden tot een achtergebleven ontwikkeling. Ftalaten komen onder meer voor in zacht pvc, vloerbedekking, vinylbehang, dakbedekking, auto’s, verpakkingsmateriaal, cosmetica (nagellak, parfum). Amerikaanse wetenschappers van de Centers for Disease Control ontdekten eerder hoge concentraties ftalaten in het bloed van vrouwen, vermoedelijk afkomstig van cosmetica (www.cdc.gov).

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, juli 2004)

 

 

KWEEKFRUIT  ZORGT  VAKER  VOOR  ALLERGISCHE  REACTIES
Appels die nu in de supermarkt liggen roepen makkelijker allergische reacties op dan de appels van vroeger, aldus prof. dr. ir. Huub Savelkoul, hoogleraar celbiologie en immunologie aan de Wageningse universiteit. Toen de veredelaars de kleine wormstekige appeltjes van vroeger zijn gaan veranderen in de gave appels van nu, hebben ze ook de hoeveelheid allergene eiwitten in het fruit verhoogd. Volgens de statistieken geven we in de Europese Unie jaarlijks vijftien miljard euro uit aan medische voorzieningen door allergie. De indirecte kosten, zoals uitgevallen werk- en schooldagen, lopen op tot 25 miljard euro. In ons land is inmiddels een op de vier, en volgens sommige schattingen zelfs een op de drie, kindere allergisch. Deze aantallen zijn de laatste vijfentwintig jaar verdubbeld, maar onderschatten nog steeds de werkelijke omvang van de situatie. Van een glutenallergie (gluten is een tarwe-eiwit) weet ongeveer 85% van de patienten niet dat het een allergie heeft. Door het broeikaseffect is de kans op blootstelling aan berkenpollen extreem toegenomen. De hogere temperaturen zorgen ervoor dat we steeds langer hoge concentraties berkenpollen in de lucht hebben. Een andere groep oorzaken die de toename van het aantal allergieen verklaren zijn de lifestyle factoren. Met producten als kokos, kiwi, noni, mango en avocado krijgen we stoffen binnen waar de generaties voor ons nooit mee in aanraking zijn gekomen. Een andere factor is dat onze woningen door de isolatiewoede van de jaren tachtig zijn veranderd in broeinesten van de huisstofmijt. Omdat huisstofmijten van vochtige en warme ruimten houden, vindt je ze in bedden. Als je een hoofd-kussen bijvoorbeeld een paar jaar gebruikt, dan kun je er wel van uitgaan dat dat kussen voor dertig procent uit huisstofmijt bestaat.

(Bron: Wagening Update / Universiteit Wageningen, nummer 1 2004)

 

ALLERGIE  IN  EUROPA
In het jaar 2020 zal naar verwachting 50% van de bevoking allergisch zijn. De oorzaken zijn niet helemaal duidelijk, maar worden gezocht in vervuiling, levensstijl, gebruik van antibiotica, inentingen en het steriele voedsel. Het gebruik van antibiotica, inentingen en het steriele voedsel zorgen er voor dat ons lichaam minder hoeft te vechten tegen ziekte; dit verzwakt/ ontregelt ons immuunsysteem.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2005, nummer 19)

 

DE  TOP  TIEN  GENEESMIDDELEN  2004
In het jaar 2004 werd de maagzuurremmer Omeprazol het meest voorgeschreven  (124 miljoen euro). Op de tweede plaats staat de cholesterolverlager Lipitor (98 miljoen euro). De paatsen drie tot en met tien worden gevuld door Seretide, Pantozol (maagzuurremmer), Pravastine (cholesterolverlager), Simvastatine (cholesterolverlager), Paroxetine  (antidepressivum), Metoprolol (bloeddrukverlager), Imigran (tegen migraine), Cozaar (bloeddrukverlager) 


HORMOONVRIJE  ZALVEN  NIET  ALTIJD  ONGEVAARLIJK !!!!!
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt , dat de nieuwe generatie hormoonvrije zalven (zoals Protopic en Elidel) mogelijk kankerverwekkend zijn! Aanleiding zijn studies bij dieren, meldingen van een groep patienten en de manier waarop deze middelen werken (ze verzwakken het immuunsysteem). In totaal zijn er 29 meldingen van kanker, met name aan de huid en lymfeklieren. 

 

BORSTVORMING  BIJ  MANNEN  DOOR  VERVUILING  WATER.
Steeds vaker presenteren mannen zich met ‘vrouwelijke’ borsten. Deze ontwikkeling heeft te maken met het voorkomen van bepaalde stoffen in ons milieu zoals chemicalien die het vrouwelijke hormoon oestradiol nabootsen, resten van de anticonceptiepil in drinkwater en hormonen die in de veeteelt gebruikt worden en die wij via de consumptie van vlees en melk binnen krijgen. Ook weekmakers van plastics ( ftalaten) hebben een hormonale invloed op het lichaam, evenals alkylfenolen die veel in reinigingsmiddelen voorkomen. Onderzoek toont aan dat zowel in zee, als in rivieren en sloten zich hormoonverstorende stoffen bevinden. Mannelijke vissen met vrouwelijke geslachts-kenmerken worden ook steeds vaker aangetroffen

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2005, nummer 34)

 

GIFSTOF UIT PRINTERS !!
Bij het gebruik van kopieerapparaten en laserprinters ontstaat fijne stof (zware metalen), die longen en ogen irriteren. Deze ziekmakende stoffen kunnen zelfs aanzienlijke longschade veroorzaken (studie universiteit Wenen) en zelfs de levensverwachting sterk verminderen !! Volgens onderzoekers zijn deze stoffen nog schadelijker dan (pasief) roken. In Nederland adviseert Arboned: laserprinters en kopieerapparaten niet op de werkplek !!

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneekunde 2005, nummer 42)

 

NOGMAALS  BORSTVOEDING !!
Twee maanden langer borstvoeding doet baby’s goed. Baby’s die gedurende zes maaanden volledige borstvoeding krijgen, lijken in de eerste twee levensjaren minder gevoelig voor aandoeningen van de luchtwegen, dan baby’s die slechts vier maanden aan de borst mogen. Kinderen die een half jaar borstvoeding krijgen, hebben vier maal minder vaak longontsteking en hebben half zo veel kans op een middenoorontsteking. Bovendien blijkt borstvoeding tegen maagdarminfecties te beschermen.

(Bron: Mednet/ Academy of Pediatrics, februari 2006)

HARTPROBLEMEN NA NUTTIGEN ENERGIEDRANK
Het nuttigen van energiedrankjes als Red Bull kan leiden tot hart- en hersenschade. Zelfs het drinken van één blikje van deze caffeinehoudende drank laat de stroperigheid van het bloed toenemen en daardoor de kans vergroten dat zich bloedstolsels vormen, met als mogelijk gevolg een hart- of herseninfarct.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, augustus 2008)

 

ZUIVEL TIJDENS KINDERJAREN VERHOOGT RISICO OP DARMKANKER
Een hoge inname van zuivelproducten tijdens de kindertijd verhoogt bij volwassenheid het risico op darmkanker. Uit de resultaten van het onderzoek in Amerika bleek dat een hoge inname van de totale hoeveelheid zuivelproducten en een hoge melkconsumptie gedurende de kinderjaren onafhankelijk van elkaar verband hielden met een bijna driemaal verhoogd risico op darmkanker op volwassen leeftijd.

(Bron: American Journal Clinical Nutrition,2007)

 

MAAGZUURREMMERS VERLAGEN VITAMINE B12-STATUS
Langdurig gebruik van maagzuurremmers van het type "protonpompremmers" (omeprazol, esoprazol, lansoprazol, pantoprazol en rabeprazol) leidt tot een daling van het vitamine B12-gehalte. Vitamine B12 speelt o.a. een belangrijke rol in onze hersenstofwisseling, celademhaling (waardoor energierijke chemische stoffen ontstaan) en bloedvorming. Een te laag B12-gehalte leidt meestal tot vermoeidheid. 

POLONIUM  IN  SIGARETTEN
Sigaretten bevatten de gevaarlijke radioactieve stof polonium-210. Tabaksfabrikanten weten dat al langer, maar hielden het stil. Dat bericht de Britse zondagskrant The Independence on Sunday, naar aanleiding van een artikel in het American Journal of Public Health (augustus 2008). Polonium-210 kan longkanker veroorzaken. Dezelfde stof werd in 2006 gebruikt om de Russische dissident Alexander Litvinenko te vergiftigen.

(Bron: NederlandsTijdschrift voor Geneeskunde, september 2008)

 

BOERDERIJKINDEREN  ADEMEN  GEMAKKELIJKER
Prenatale (voor de geboorte, via de moederkoek) blootstelling aan boerderijdieren en -planten beschermt kinderen tegen allergie en astma. De combinatie van pre- en postnatale (na de geboorte) blootstelling gedurende de eerste twee jaar leidde tot 50% verlaging van astma, hooikoorts en eczeem, aldus een universitair onderzoek in Nieuw Zeeland.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, september 2008)

 

ALDUS  PROFESSOR  SMALHOUT: .....
In de bio-industrie van tegenwoordig lopen de koeien niet meer op stro of gras, maar op rasters. Alle ontlasting die ze produceren, valt door die rasters heen.

Dan krijg je geen normale mest, maar een vloeibaar mengsel dat chemisch gaat ontleden en zeer giftige stoffen als ammoniak en blauwzuur produceert. Als je dat over het land verspreidt, krijg je een ernstige milieuvervuiling. Daarom moet het tegenwoordig onder het grondoppervlak worden ingespoten. Wat blijkt nu: dat spul is zó giftig dat al het microleven in de grond, dat verantwoordelijk is voor de productie van vitaminen en mineralen zoals kalium, natrium, ijzer, chloor en koper, dood gaat. De planten,groenten en fruit die op deze grond groeien krijgen die stoffen niet meer binnen, waardoor de voedselketen ernstig verarmd is.

(Bron: Prof. Dr. B. Smalhout, Uitzicht oktober 2008) 

 

VS: SCHIETENDE  JONGEREN  GEBRUIKTEN  ALLEN  ANTIDEPRESSIVA
Het kan opvallend worden genoemd dat alle jongemannen die verantwoordelijk waren voor schietincidenten op scholen in de VS gedurende de laatste 10 jaar antidepressiva gebruikten. Deze medicijnen kunnen niet alleen suicidaal gedrag veroorzaken, maar ze lijken ook extreem geweld tegen andere personen te bevorderen.

(Bron: Natural News, februari 2008)

 

GIFTIGE  ZUIGFLESSEN  VOOR  BABY'S   ??? 

Bisfenol A wordt o.a. gebruikt voor het maken van CD's en zuigflessen voor baby's. De Canadese regering heeft deze stof onlangs als giftige stof bestempeld. Bisfenol A wordt ook aan veel andere kunststoffen toegevoegd als additief. De stof heeft de neiging om tijdens gebruik uit de kunststof weg te lekken. Bijna iedereen (!!!!) heeft het aantoonbaar in zijn/haar lichaam zitten. Bisfenol heeft een vergelijkbare werking als het hormoon oestrogeen: hormoongevoelige ziekteprocessen kunnen hierdoor vermeerd ontstaan met als als extreme presentatie hormoongevoelige kankersoorten. Verschillende publicaties doen een verband vermoeden met de ontwikkeling van diabetes, hartklachten, kanker en onvruchtbaarheid.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, november 2008)

 

ACTIMEL:  HET WONDERMIDDELTJE  UIT  HET  FLESJE ?
Voor een goede weerstand is het van belang om gevarieerd te eten, genoeg te bewegen, te ontspannen en voldoende nachtrust te krijgen. Volgens Danone past Actimel  goed in dit rijtje, omdat het zuiveldrankje de weerstand zou verhogen. Op de website van Actimel staan 30 wetenschappelijke publicaties waaruit dat moet blijken. Veel van die studies zijn echter gedaan met mensen met darmproblemen. Slechts bij 5 studies hebben de onderzoekers gekeken of het drinken van 1 flesje Actimel per dag invloed heeft op het immuunsysteem van gezonde mensen. Er lijkt een klein effect te zijn, maar of dat positief op het lichaam uitwerkt is verder niet onderzocht. "Winterinfecties" van darmen en/of luchtwegen blijken net zo vaak voor te komen bij de Actimeldrinkers als bij de niet-gebruikers. De conclusie dat dagelijks Actimel drinken je weerstand verhoogt, is dus een brug te ver.

(Bron: Consumentenbond, december 2008)

 

VERMOEIDE  PUBERS
Ongeveer 20% van de meisjes en 6,5% van de jongens heeft last van chronische vermoeidheid. Meer dan vier uur per dag TV-kijken of computeren verdubbelde de kans op ernstige vermoeidheid.

(Bron: Huisarts en wetenschap, december 2008)

 

MEDICIJNGEBRUIK  KAN  ERNSTIGE  GEVOLGEN  HEBBEN !!
In 1998 was in de Verenigde Staten is medicijnengebruik in het ziekenhuis de vierde doodsoorzaak na hart- en vaatziekten, kanker en beroerte.
In Nederland veroorzaakt verkeerd medicijngebruik grote financiële schade: zo'n 16% van het zorgbudget oftewel 7,5 miljard euro per jaar.
Onder andere kunnen de medicijnen die bij botontkalking worden voorgeschreven (de orale bifosfonaten, zoals Fosamax) ernstige gebitsproblemen veroorzaken: onderzoekers aan de University of Southern California toonden een verband aan tussen deze medicijnen en het afsterven van van kaakbeen (kaaknecrose).

(Bron: JAMA, 1998 en J Am Dent Assoc, 2009) 

 

BOTBREUKEN  EN  ANTIDEPRESSIVA:
Volgens een onderzoek aan de universiteit van Utrecht vergoot het gebruik van antidepressiva de kans op vallen en botbreuken. Men kan dit niet alleen verklaren door het suf worden door deze medicijnen; een snelle verandering in de micro-architectuur van het bot speelt hierbij ook een rol.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maart 2009)

 

MONDSPOELMIDDELEN: KANKERVERWEKKEND !!
Een recent onderzoek brengt verontrustend nieuws: de onderzoekers zijn er op basis van literatuurstudie (3200 personen) van overtuigd dat de zwaar in de media gepromootte mondwaters het risico op mondkanker sterk kunnen verhogen. Bij rokers en drinkers zou het risico zelfs negen maal hoger liggen.

(Bron: International Journal Cancer, februari 2009)

 

 

HANDENWASSEN  BIJ  GRIEP ?????
Een van de adviezen die het RIVM geeft om de kans op besmetting met het Mexicaanse griepvirus te verkleinen is het regelmatig wassen van de handen met water en zeep. Maar in het tijdschrift van de Canadian Medical Association schrijft men, dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat handenwassen bij griep helpt. Het enige waarvan is aangetoond dat het beschermend werkt, is het dragen van neus-mondmaskers en in het bijzonder het type N95-maskers. Al in 2007 is het effect van handenwassen uitvoerig onderzocht, maar onze overheid blijft doorgaan met het aanbevelen van handenwassen. Eerder al wees de Amerikaanse professor Arthur Reingold er op dat handenwassen bij griep geen enkele zin heeft. Griepvirussen verspreiden zich vooral via de lucht door praten, hoesten of niezen. Eenmaal op de huid gekomen verliezen zij direct het besmettelijke vermogen.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, november 2009)

VOEDING  EN  HERSENTUMOREN   BIJ  KINDEREN
Het eten van verse vis en veel kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool, koolsoorten, spruitjes,koolrabi, boerenkool) tijdens de zwangerschap verlaagt het risico een kind te krijgen dat tijdens de jeugd een hersentumor ontwikkelt. Het consumeren van vlees bleek echter juist het aantal tumoren te doen toenemen.

(Bron: Annals of Epidemiology, 3/2009) 

WEL  VIS,  GEEN  VLEES:  MINDER  KANKER !!
Personen die wel vis maar geen vlees eten , lopen een minder groot risico een aantal soorten kanker minder te ontwikkelen dan de gemiddelde vleeseter. Dat concluderen wetenschappers van de universiteit van Oxford naar aanleiding van hun nieuwe onderzoek. Zij toonden een verminderd risico aan voor maag-, eierstok-, blaas-, bloed- en lymfekanker.

(Bron: Journal of Cancer, 1/2009) 

VITAMINE D  BIJ  BORSTKANKER
Gynaecoloog dr. Henk Franke van het Medisch Centrum Twente doet al jaren onderzoek naar de relatie tussen
vitamine D en borstkanker. Franke komt tot de conclusie dat vitamine D niet alleen van belang is voor gezonde botten, maar ook een gunstig effect heeft op kanker, waaronder borstkanker. Kankercellen komen met voldoende vitamine D in het lichaam in een rustfase en uitzaaiing wordt geremd. Bovendien ondersteunt vitamine D de werking van chemotherapie. De hoeveelheid vitamine D3-inname dient 50.000 IE per twee weken te zijn. Begeleiding door een arts is hierbij absoluut noodzakelijk !!!!!

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie, 2009)

 

MIDDENOORONTSTEKING ? : VOORZICHTIG  MET  ANTIBIOTICA
Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt, dat kinderen met een middenoorontsteking, die met een antibioticum (amoxycilline) behandeld worden, sneller een recidief krijgen. Enige terughoudenheid is dus op zijn plaats.
Pijnstilling is in eerste instantie de beste maatregel. 

(Bron: Huisarts en Wetenschap, 2/2010)

 

MINDFULNESS  ALS  MEDICIJN  VOOR  DE  GESTRESTE  DOKTER
Mindfulness is aangetoond effectief bij de behandeling van stressklachten. In een onderzoek bekeken Amerikaanse onderzoekers of mindfulness voor dokters effectief was. Op allerlei schalen voor mindfulness, burnout, stemming en empathie (medeleven) zagen de onderzoekers aanzienlijke verbeteringen optreden!

(Bron: JAMA, 2009

 

SPORTEN  HELPT  BIJ  PSYCHISCHE  STOORNISSEN
Mensen die sporten hebben maar liefst 50% minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die niet sporten. Dat blijkt uit een onderzoek van het wetenschappelijk instituut Trimbos. Ook ontwikkelen sporters minder vaak een depressie, angststoornissen of drugsverslaving. Bovendien draagt sporten bij aan een sneller herstel als er sprake is van een angststoornis. Om als deze effecten te bereiken is één tot drie uur per week actief sporten voldoende.

(Bron: Consumentengids, 2010/3)

 

GENEESMIDDELEN  IN  DE RIJN

In het stroomgebied van de Rijn gebruiken Zwitserse, Duitse en Nederlandse waterbedrijven Rijnwater als bron voor drinkwater. In Nederland zijn 3,8 miljoen inwoners voor drinkwater afhankelijk van de Rijn.

De rivier wordt echter ook gebruikt om afvalwater af te voeren naar zee. Hoewel het afvalwater gezuiverd wordt bevat het veel resten van medicijnen en contrastmiddelen. Bij meetpunt Lobith passeren jaarlijks: 61500 kg contrastmidddelen, 8690 kg antibiotica, 6970 kg bètablokkers, 6184 kg anti-epileptica en 5610 kg pijnstillers.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maart 2010)

 

INTUïTIE  BIJ  ARTSEN
Ervaren artsen hebben geleerd om op hun gevoel te vertrouwen: als een mogelijke oplossing een gevoelsmatige voorkeur heeft, vertrouwen zij erop dat die oplossing klopt. Zij gebruiken hun gevoel expliciet als instrument in hun dagelijks diagnostisch proces. Het inschakelen van een "pluis/niet-pluis"-gevoel is een efficiënte en valide denkmethode in de dagelijkse praktijk.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maart 2010) 

 

RITALIN  EN  ADHD
In 2009 verstrekten de Nederlandse openbare apotheken  Ritalin 865.000 keer. Dat is 120.000 keer meer dan het jaar daarvoor. Deze stijging is absoluut gezien even hoog als in 2008. De verwachting is dat de toename dit jaar evenveel zal zijn. Uit een groot onderzoek  ("Multimodal treatment of children with ADHD") blijkt echter, dat het geen voordeel heeft kinderen langer dan twee jaar met Ritalin te behandelen. Kinderpsychiater Edo Nieweg meent dan ook dat het standaard aandringen op een medicamenteuze behandeling (Ritalin) van ADHD niet langer verdedigbaar is.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2010) 

 

REGULIERE  GENEESKUNDE  WETENSCHAPPELIJK ????
Uit een groot onderzoek naar de mate van onderbouwing van veel voorkomende therapeutische reguliere medische handelingen blijkt dat bijna de helft nimmer onderzocht is en dat van slechts 13% de werkzaamheid ondubbelzinnig is aangetoond. Overige uitkomsten van dit onderzoek: 23% vermoedelijk werkzaam, 8% mogelijk werkzaam/mogelijk schadelijk, 4% schadelijk en 6% waarschijnlijk niet werkzaam.  

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2010) 

INVLOED  TV-KIJKEN  OP  HET  KIND
Elk extra uur dat peuters voor de tv zitten zorgt ervoor dat zij later als tiener in de klas minder actief meedoen, minder goed kunnen rekenen, meer worden geplaagd, minder bewegen, meer junkfood eten en een hogere body-mass-index (BMI) hebben. Tijd voor de tv verdringt tijd voor een gezonde ontwikkeling.
Een oud vermoeden wordt bevestigd.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2010)

OVERUREN  SCHADEN  HET  HART
Overuren lijken het hart geen goed te doen.
Uit onderzoek blijkt dat 3 tot 4 uur overwerk in de week tot 60% meer kans geeft op een hartinfarct of angina pectoris (verminderde doorbloeding van het hart), terwijl 1 tot 2 uur overwerk geen effect heeft.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, juni 2010) 

TANDHEELKUNDIGE  FOTO  EN  DE  RISICO'S
Blootstelling aan straling bij tandheelkundige röntgenfoto's verhoogt het risico op schildklierkanker. De schildklier is zeer gevoelig voor kanker door straling.
De Dental American Association beveelt afschermen van de schildklier aan.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, juni 2010)

 

KLEIN  WEETJE  OVER  VOEDING
Voeding kan een bijdrage leveren aan de behandeling van chronische aandoeningen. In goede tijdschriften verschijnen de eerste razend interessante berichten: zo help broccoli bij COPD en werken tomaten bloeddrukverlagend.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, augustus 2010)

 

 

BEENLENGTEVERSCHIL:  OOK  KLEINE  BEETJES  HELPEN
Tot voor kort werd alleen een beenlenteverschil van meer dan een centimeter gecorrigeerd. Uit recent onderzoek blijkt echter, dat ook eenbeenlenteverschil van 0,5-1 cm leidt tot een een verhoogd risico op artrose (d.i. slijtage van het gewrichtskraakbeen) van de knie in het kortere been. Een beenlengteverschil van 1 cm of meer verhoogt de kans op artrose van beide benen.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, augustus 2010)

 

GRIEPPRIK  ZINVOL  BIJ  GEZONDE  VOLWASSENEN ??
Uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat de griepprik bij gezonde volwassenen slechts een bescheiden effect heeft op het verminderen van de griepsymptomen  én op het aantal dagen arbeidsongeschiktheid.. Er is geen bewijs dat de griepprik complicaties, zoals longontsteking en overdracht naar anderen kan voorkomen. De wetenschappers waarschuwen dat er aanwijzingen zijn voor manipulatie van de conclusies van verricht onderzoek en dat zwakke onderzoeken ten onrechte veel gewicht hebben gekregen in de totstandkoming van de huidige richtlijnen.

(Bron: Huisarts en Wetenschap, oktober 2010)

 

SPOOKSCHRIJVERS  VERKOPEN  HORMOONTHERAPIE
Een inkijkje in de marketing van postmenopauzale hormoontherapie door het farmaceutische bedrijf Wyeth levert bijzondere informatie op. 1500 Interne bedrijfsdocumenten betreffend het preparaat Prempro lieten zien, dat na goedkeuring van de opdrachtgever (Wyeth) steeds een geloofwaardige auteur (spookschrijver) bij een artikel werd gezocht , om vervolgens voor publicatie te zorgen in een gezaghebbend tijdschrift. Hormoontherapie werd valselijk voorgesteld ter preventie van Alzheimer, Parkinson, maculadegeneratie, rimpels. De risico's op borstkanker, hersenbloedingen of herseninfarcten, dementie, incontinentie werden gebagatelliseerd. In Amerika waren spookschrijvers ook betrokken bij de marketing van bepaalde antidepressiva (SSRI's: escitalopram, paroxetine, sertraline) en pijnstliilers (rofecoxib en gabapentine).

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, oktober 2010)

 

NADELIGE  EFFECTEN  VAN  STATINES (CHOLESTEROLVERLAGERS):
Een Britse studie vergeleek de voordelen en de nadelen van statinegebruik (zoals Simvastatine). Statines voorkomen na vijf jaar per 10.000 gebruikers 266 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten. Echter per 10.000 gebruikers zijn zij verantwoordelijk voor 23 nieuwe gevallen van nierfalen, 225 nieuwe gevallen van cataract (ooglenstroebeling), 68 nieuwe gevallen van leverstoornis en 70 gevallen van spierziekte.

(Bron: Britisch Medical Journal, mei 2010) 

MEER  HERSENBLOEDINGEN, MINDER  INFARCTEN  MET  VITAMINE  E
Vitamine E verlaagt het risico op een herseninfarct (verstopping van een slagader in de hersenen) met 10% en verhoogt de kans op een hersenbloeding echter met 22%. Een waarschuwing tegen massaal gebruik van vitamine E is dan ook op zijn plaats. Baat het niet, dan schaadt het niet: vergeet 't maar !!

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, december 2010)

 

WANDELEN  VOOR  EEN  LANG  LEVEN
Dagelijks lichte, matige inspanning zoals wandelen kan uw leven verlengen ! Mensen die 2,5 uur per week (30 minuten per dag, 5 dagen per week) wandelen verlagen hun risico op voortijdig overlijden met 19 procent. Zeven uur per week matig sporten verlaagt het risico zelfs met 24 procent. (Bron: International Journal Epidemiology, 2010) 

 

EXTRA  CALCIUM:  KANS  OP  HARTINFARCT  LIJKT  HOGER !
Het gebruik van extra calcium is de laatste jaren een belangrijk onderdeel van de behandeling en het voorkomen van osteoporose bij ouderen. Al langer bestaat de zorg dat deze hoge calciuminname zou kunnen lijden tot een toegenomen risico op hart- en vaatziekten, doordat calcium niet alleen de botten maar ook de vaatwand binnendringt met als resultaat aderverkalking. Uit een groot onderzoek in een groep van 8151 patiënten blijkt, dat extra calcium een beperkt effect heeft op de botdichtheid en het voorkómen van botbreuken, maar lijkt wel gepaard te gaan met een verhoogd risico op een hartinfarct.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2011)

 

BIJWERKINGEN VAN REGULIERE MEDICIJNEN !!
Veel ziekenhuisopnamen zijn het gevolg van ernstige bijwerkingen van medicijnen. Dat concludeert dokter Roya Atiqi in haar promotieonderzoek dat ze deed in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Zij bestudeerde de statussen van 2000 patiënten die via de spoedeisende hulp werden opgenomen. Bijna 20% van de opnamen bleek het gevolg van bijwerkingen van geneesmiddelen. Bij nog eens 30% waren de bijwerkingen een mogelijke oorzaak. Dokter Atiqi benadrukt dat het niet gaat om verkeerd gebruik van geneesmiddelen.

(Bron: Consumentengids, juni 2011)

 

MEDISCHE  MISSERS 
Je gaat naar het  ziekenhuis voor een ingreep en komt er slechter uit dan je was voorgespiegeld. Het overkomt jaarlijks duizenden patiënten. Niet zelden lopen ze tegen een muur van onwil op. Jaarlijks lopen zo'n 40.000 mensen gezondheidsschade op en overlijden 1960 mensen door vermijdbare medische fouten in een ziekenhuis. Ter vergelijking: het totale aantal verkeersdoden in Nederland is jaarlijks rond de 700.

(Bron: Consumentengids, juli/augustus 2011)

 

B12  EN  BOTBREUKEN
Uit onderzoek is gebleken dat gebruik van extra B12 met foliumzuur het totale aantal botbreuken bij bejaarden met 80% doet afnemen.

(Bron: Voedingsmagazine, oktober 2011)

 

VOEDING  ALS  MEDICIJN
Uit de literatuur is gebleken dat verschillende voedingsmiddelen een positief effect hebben op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Een dieet met dagelijks 150 ml wijn, 100 gram pure (dus geen melk!) chocolade, 400 gram groente en fruit, 2,7 gram knoflook, 68 gram amandelen en vier keer in de week 115 gram vis kan leiden tot een risicoreductie van 76% voor hart-vaataandoeningen. Zo zou, door het eten van een gezonde en lekkere maaltijd, het risico op het belangrijkste gezondheidsprobleem in de westerse wereld aangepakt kunnen worden.

 

ONDERVOEDING  IN  NEDERLAND
Op 5 oktober jl. is het meest recente rapport over de inname van voeding in Nederland van kinderen en volwassenen van 7 tot 69 jaar verschenen. Het onderzoek is uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Slechts 1-2% van de kinderen eet voldoende gezond. De meest voorkomende tekorten zijn: jodium, vitamine D, vitamine C, vitamine B1, vitamine A, vitamine E, kalium, magnesium en zink.

(Bron: Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. RIVM, 2011)

 

PSA-SCREENING  NIET  ZINVOL
Uit een groot onderzoek komen de risico's van PSA-screening naar voren: 12% van de mannen krijgt een fout-positieve uitslag. De daarop volgende biopsie veroorzaakt bij 1 op de 200 mannen tot complicaties: ernstige infectie of urineretentie (blaas niet meer volledig kunnen leegplassen, waardoor blaasontstekingen kunnen ontstaan). Een ander probleem van screening is het verschijnsel van overdiagnosticeren: PSA-test spoort meer prostaatkanker op, maar in 50% van de gevallen is deze ziekte niet van belang omdat de patiënt aan een andere ziekte komt te overlijden. In die gevallen zijn de behandelingen en de daarbij optredende bijwerkingen (incontinentie voor urine en erectiestoornis) onnodig.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, november 2011)

 

MINDFULNESS  TEGEN  DEPRESSIE
Dat mindfulness bij mensen met terugkerende depressies kan helpen een terugval te krijgen, was al bekend. Nieuw onderzoek toont aan dat het ook gunstig kan werken bij mensen die op het huidige moment lijden aan een depressie. De studie, uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum St. Radboud (Nijmegen), is het eerste grootschalige wetenschappelijke onderzoek naar het effect van mindfulness bij mensen die op dat moment een depressie hadden. Patiënten tobben minder en hebben minder last van malende gedachten dankzij de mindfulness. Ook kan mindfulness een effectief hulpmiddel zijn bij kankerpatiënten om met psychische klachten om te gaan.

(Bron: UMC Radboud)

 

GOEDKOOP  IS  VOOR  FARMACEUTISCHE  INDUSTRIE  NIET  GOED  GENOEG
Als het aan hoogleraar voedingsimmunologie aan de Britse Universiteit van Southampton Philip Galder ligt, eet iedereen 4 tot 5 maal vette vis per week om genoeg gezonde omega-3-vetzuren binnen te krijgen: " Omega-3-vetzuren zijn erg belangrijk in allerlei situaties. Deze vetzuren zijn niet het antwoord op alles, maar wel belangrijk genoeg om er altijd aan te denken. Het probleem is dat niemand veel geld kan verdienen met visolie als geneesmiddel, want visolie is goedkoop. Dat houdt klinisch onderzoek tegen", aldus professor Galder.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maart 2012)

ROOD  VLEES ?
Een grote Amerikaanse studie onder gezondheidszorgwerkers laat zien dat het eten van rood vlees samengaat met een verhoogde sterfte. Dit verband is bij eerdere studies ook vastgesteld. Van ruim 120.000 mannen en vrouwen verzamelden de onderzoekers informatie over het eetgedrag en de sterftegegevens. De inname van 1 extra portie rood vlees, zoals biefstuk of lamsbout, verhoogde het risico op sterfte met 12%; 1 extra portie verwerkt vlees, zoals bacon of hotdogs, gaf zelfs een risicotoename van 20%.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, april 2012)

 

WORDEN  WE STEEDS  GEZONDER  ? ?
Door een toename van het aantal mensen met ernstig overgewicht komt suikerziekte type 2 (het lichaam maakt minder insuline en is minder gevoelig voor insuline) steeds vaker voor in Nederland. Suikerziekte type 2 is een epidemie van het moderne leven waaraan wereldwijd ongeveer 285 miljoen mensen lijden. Naar verwachting zal het aantal mensen met suikerziekte type 2 de komende 20 jaar met 50% stijgen naar 438 miljoen. In Nederland steeg het aantal mensen met suikerziekte van 250.000 in 1990 naar 740.000 in 2007, waarbij waarschijnlijk nog 250.000 mensen als patiënt nog niet ontdekt zijn.

(Bron: Vademecum huisartsgeneeskunde, mei 2012)

 

HOE  ETHISCH  IS  DE  WETENSCHAP ?
Zowel auteurs als redacties van wetenschappelijke tijdschriften maken zich schuldig aan oneigenlijke selectie van wat zij willen publiceren. Voor een auteur is het immers fijner om gezien te worden als iemand die iets nieuws heeft te melden dan als iemand die schrijft over onderzoek waar niets nieuws uitkomt. Evenzo willen hoofdredacteuren van tijdschriften liever dat hun blad positieve informatie brengt dan negatieve. Ook gebeurt het dat een onderzoeker zich door zijn of haar onderzoeksleider of afdelingshoofd gedwongen voelt andere keuzes te maken, waarbij moedwillig gegevens uit ander onderzoek wordt weggelaten.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2012)

 

INVLOED  MUZIEK  OP  ONS  ZENUWSTELSEL/IMMUUNSYSTEEM
Op de afdeling hart- en vaatziekten van het universitair ziekenhuis van Bochem stelde men vast dat rustgevende klassieke muziek de angst van patiënten die een hartoperatie moesten ondergaan sterker verminderde dan een kalmeermiddel. 


Bij patiënten die naar muziek luisterden tijdens het herstel waren de cortisolwaarden (een aanwijzing voor stress) veel lager dan bij patiënten die geen muziek luisterden. Eerder toonden wetenschappers al aan dat klassieke muziek watermoleculen een mooie symmetrische kristalvorm geeft, terwijl heavy metal of techno de mooie structuur misvormt.  Bedenk: wij bestaan uit ruim 80% water !  

Ook planten gedijen beter onder invloed van een viool of piano dan zware gitaren. Koeien geven meer melk als zij naar klassieke muziek luisteren.

(zie ook: De boodschap van water, Masaru Emoto)

 

HERSENTUMOR  DOOR RöNTGENFOTO'S  BIJ  TANDARTS  ?
Blootstelling aan straling door röntgenfoto's bij de tandarts gaat samen met een verhoogd risisco van hersenvliestumoren. Bij patiënten bij wie jaarlijks of frekwenter een röntgenfoto van een tand werd gemaakt, was het risisco van een hersenvliestumor met 20% tot 90% gestegen, afhankelijk van de leeftijd. Een verhoogde kans op een hersenvliestumor komt ook voor bij röntgenfoto's van het gehele gebit (OPG: orto-panto-gram).

(Bron: Cancer, april 2012)

 

WELKOM  BIJ  NEUROMARKETING !  WAT ...................................... ???
Welkom bij neuromarketing. De neuromarketing gebruikt nieuwe technieken om het brein "te lezen". Met een fMRI-scan haal je informatie uit iemands hersenen zonder dat die persoon daar iets over hoeft te zeggen. Er zijn structuren in ons brein die, als je ze goed activeert, mensen aanzetten tot kopen. Ons koopgedrag hangt voornamelijk af van twee gebieden in het brein: het beloningsdeel (nucleus accumbens) en de "pijnknop" (insula). De insula wordt actief bij fysieke pijn, maar ook bij een hoge prijs. Een goed gevoel (beloning) maakt je bereid meer pijn in de portemonnee te accepteren, omdat je er een grotere beloning bij voelt. De balans tussen beide hersenstructuren is doorslaggevend voor je beslissing. Je kunt aan de hand van de hersenactiviteit voor 70% voorspellen of iemand een product gaat kopen of niet. Daarbij geldt: hoe meer het beloningsdeel wordt geprikkeld, des te groter de kans op een koop. Zonder scan flopt 80% van de nieuwe producten. We denken dat ons koopgedrag gebaseerd is op rationele overwegingen, maar dat is niet zo. Het brein vertaalt alle informatie naar emotie. Je koopt dat wat je het beste gevoel geeft. Aldus professor Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschap van de Universiteit van Amsterdam.

 
(Bron: Consumentengids, juli/augustus 2012)

 

KWALITEIT  MONDZORG :  ONTHUTSEND !
De Gezondheidsraad bracht onlangs haar advies over de  Nederlandse mondzorg:

  • Richtlijnen voor klinisch handelen in de mondzorg ontbreken vrijwel geheel;
  • Kennis over doelmatigheid ontbreekt vrijwel geheel;
  • Onderzoek naar effectiviteit is zwak ontwikkeld in de mondzorg;
  • Veel tandartsen roepen volwassen patiënten nog steeds twee keer per jaar op voor een controle zonder onderbouwing van het het nut daarvan.

(Bron: Nederlands Tijdschrift  voor Geneeskunde, juli 2012)

 

HUIDIGE  DOSERING  VITAMINEN  ACHTERHAALD.   
Vitaminen-tekorten vormen waarschijnlijk een belangrijke risicifactor voor een groot aantal ouderdomsziekten, zoals botontkalking, hart- en vaatziekten en kanker. Voor de huidige mens, met zijn lange levensverwachting, wordt het daarom steeds belangrijker dat we voldoende vitaminen en mineralen tot ons nemen. Het is verontrustend dat de huidige aanbevolen doseringen nog steeds gebaseerd zijn op voorkoming van primaire deficiëntieziekten. Zo kan een dagelijkse inname van vitamine K2 van 45 mcg/dag het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen. Bovendien beschermt het tegen botontkalking, slijtage van gewrichten, type-2 suikerziekte en dementie.

(Bron: Dr. C. Vermeer, biochemicus Universiteit Maastricht)     

 

TANDEN  POETSEN  LOONT
Kanker associeer je niet zo snel met tandplak, maar toch is er een relatie. Mensen met veel tandplak hebben op lange termijn een grotere kans om te overlijden aan kanker dan mensen zonder tandplak. Dit Zweedse onderzoek is een aanwijzing dat er een relatie bestaat tussen een goede mondhygiëne en de algemene gezondheid.

(Bron: British Medical Journal, juni 2012) 

 

TOEGEVOEGDE  WAARDE  VAN   ZINK  BIJ  LONGONTSTEKING
Uit een onderzoek onder 352 kinderen in een leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar met de diagnose longontsteking blijkt dat zink een belangrijke meerwaarde kan hebben bij de behandeling. Alle kinderen werden behandeld met antibiotica; daarnaast kregen ze gedurende zeven dagen een zinksupplement of een placebo (d.i. een neppil zonder werkzame stof). Bij de kinderen, die extra zink kregen, was de sterfte 67% lager dan in de placebogroep.

(Bron: BMC Med, 2012)

 

Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) meldt dat het eten van enkele teentjes knoflook bijdraagt aan een vermindering van het aantal tekenbeten (augustus 2012). 

VIEZE  ZIEKENHUIZEN
Jaarlijks overlijden in Nederland ± 2000 mensen tengevolge van vermijdbare (!) medische fouten.
Dit is drie maal zo veel als het aantal verkeersslachtoffers. Jaarlijks lopen ± 30.000 mensen letsel op tengevolge van vermijdbare (!) medische fouten.

(Bron: Zembla, 21 september : "Vieze ziekenhuizen") 

OLIJFOLIE  IS  GEZOND
Iedereen weet dat natuurlijk, maar nu weten de wetenschappers het ook. Gebruik van olijfolie kan de kans op algehele sterfte met 25% en die op sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten met 45% verlagen.
Voor iedere extra eetlepel olijfolie (extra vierge) neemt het risico van algehele sterfte en sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten met respectievelijk 7% en 13% af. Het effect is daarmee vele malen groter dan van cholesterolverlagers.

(Bron: American Journal of Clincal Nutrition 2012) 

BEZUINIGEN  EN  ALLEDAAGSE  ONZIN  IN  DE  KLINIEK
Aan het woord dr. Joost Zaat, adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:
"Als ik elke dag opschrijf aan welke onzin ik mijn patiënten blootstel of laat blootstellen, dan slaat het cynisme met regelmaat toe. Ik geloof wel in die 8 miljard van Klink".
"De koppeling tussen aantallen verrichtingen en vergoeding bevordert het kritisch nadenken over het nut en
de noodzaak natuurlijk niet".
"Bij veel van die heel dure ingrepen is de klinische effectiviteit op kwaliteit van leven maar heel beperkt".

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, oktober 2012)

 

ANTIBIOTICA
We dreigen immuun te worden voor antibiotica. TBC wordt moeilijker te bestrijden. Steeds vaker hebben patiënten een TBC-variant die niet reageert op antibiotica. Ook bij andere bacteriële infecties verliezen steeds meer antibiotica hun werking. Zelfs een simpele blaasontsteking kan een groot probleem worden. Er komen ook nauwelijks nieuwe antibiotica op de markt, omdat ze in commercieel opzicht niet interessant zijn voor de farmaceutische industrie: ze mogen immers maar mondjesmaat gebruikt worden.

(Bron: Labyrint / VPRO, 17 oktober 2012)

 

Praktijkgegevens

Centrum Integrale Geneeskunde
F.H.J.M. van der Haghen
Brouwerstraat 3
Munstergeleen
046 4526776
fransvanderhaghen@ziggo.nl

De praktijk is doorgaans op maandag, woensdag en vrijdag telefonisch tussen 10.00 en 12.00 uur te bereiken.

 

Geneeswijzen

algemene geneeskunde
natuurgeneeskunde / homeopathie
orthomoleculaire geneeskunde
psycho-neuro-immunologie
manuele geneeskunde
acupunctuur