Weetjes

... handige wetenswaardigheden

 WETENSWAARDIGHEDEN UIT DE WETENSCHAP:


 

 

Griepvaccinatie als vakantiegeld
Iedere griepvaccinatie levert 1,5 euro meer op dan een ingewikkeld consult. Elke huisarts verdient op zo’n griepprikmiddag zijn wintersportvakantie bij elkaar. Inhoudelijke argumenten voor vaccineren zijn flinterdun. Indien slecht gematcht is de effectiviteit 20%; bij een goede match slechts 40%. Griepvaccinatie is hiermee een weinig effectieve preventieve maatregel. Het gewin gaat boven de principes. 

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2017, Dr. Joost Zaad – adjunct hoofdredacteur


PARACETAMOL  EN  ONS  BREIN
Dat antidepressiva en andere psychofarmaca emoties uitdoven,
het gevoel afvlakken is al langer bekend. Nu blijkt dat regelmatig gebruik van paracetamol hetzelfde effect kan hebben. Paracetamol blokkeert niet alleen fysieke pijn, maar ook prosociaal gedrag, het inlevend vermogen in de ander(en).Paracetamol verstoort de endorfines en daarmee onze hersenstofwisseling. Ook leidt gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap tot een grotere kans op kinderen met autisme.
 

Bron: Int J Epidem juni 2016DARMFLORA  EN  ANOREXIE
Sommige bacteriën (met name foute bacteriën in de darm) produceren een eiwit, genaamd ClpB.
Wanneer het immuunsysteem van het lichaam het eiwit herkent, produceert het antilichamen die het eiwit aanvallen. Het lastige is dat het hormoon dat eetlust reguleert (alfa MSH), bijna identiek is aan het ClpB eiwit.
Het gevolg is dat deze antilichamen niet alleen ClpB maar ook het alfa MSH blokkeren en dus de werking ervan. Hierdoor raakt het systeem in de war, waardoor het lichaam niet meer weet wanneer het vol zit.
Bij mensen met anorexia, die chronisch te weinig eten, leidt dit tot een gevoel van vol zitten, terwijl het lichaam nog niet voldoende heeft gegeten. In een studie met 60 patiënten ontdekten onderzoekers dat mensen met een eetstoornis een hoger niveau antilichamen hadden die het ClpB eiwit zouden moeten bestrijden. Verbeteren van
de darmflora kan daardoor een nieuwe strategie toevoegen aan de behandeling van anorexie.

Bron: Transl Pyschiatry, oktober 2014BLEEKMIDDEL  EN  ASTMA  ….
Frequent gebruik van chloorbleekmiddelen (4-7 maal per week) blijkt samen te hangen met astma en
chronisch hoesten.
Wereldwijd verspreide gebruik van chloorproducten in het huishouden is minder veilig dan gedacht. 

Bron: Resp. Med. , augustus 2016


MEDISCHE  MISSERS
In de VS eindigen jaarlijks circa 250.000 ziekenhuisopnames door vermijdbare medische fouten is sterfte …….
...... een kwart miljoen mensen, jaarlijks  !!!! Missers van artsen zijn daarmee na hart- en vaatziekten en kanker de derde doodsoorzaak en aanleiding tot 10% van de sterfte. Medische missers in de eerste lijn (huisartsen) zijn hierbij niet beoordeeld.
Terrorisme is daarmee minder te vrezen dan een ziekenhuisopname. De situatie zal in Nederland niet veel anders zijn. 

Bron: Britisch Medical Journal, mei 2016

 

MAAGZUUR ……..
Aan het woord hoogleraar inwendige geneeskunde Yvo Smulders:

“Maagzuur is slecht, nietwaar? Het levert alleen maar klachten en ellende op. Dat is het beeld waarmee niet alleen leken maar ook artsen zijn geïndoctrineerd, zowel door de commerciële pillenboeren als door onze eigen ‘mollen’ (medische opinieleiders). Slechts weinigen maakten zich in de jaren 90 of daarna druk over het jarenlang remmen van een fenomeen waarmee de evolutie ons zo zorgvuldig heeft toegerust, of uitten zorgen over de mogelijkheid van ‘off-target’-effecten van een middel dat simpelweg lichaamsvreemd is. De laatste jaren worden de schadelijke effecten van onze kortzichtigheid zichtbaar: niet alleen meer buikklachten, maar ook meer infecties (longontsteking, Clostridium-infectie), electrolyt- (magnesium) en nierfunctiestoornissen, deficiënties (B12), botbreuken en mogelijk zelfs dementie. De kwalificatie ‘kortzichtig’ is misschien nog te mild. Is het geen arrogantie? Arrogantie, omdat we denken dat we slimmer zijn dan de evolutie, dat we straffeloos langdurig natuurlijke lichaamsprocessen kunnen ontregelen, zonder dat we ons over de gevolgen van ons handelen druk hoeven te maken, omdat er immers ‘geen aanwijzingen zijn dat het schadelijk is’. Naarmate ik langer meedraai, word ik steeds terughoudender met het voorschrijven van chronische medicatie en andere vormen van betweterij. Wie wil er nou arrogant zijn? En: hoeveel zure geschiedenissen staan ons nog te wachten? “

 

(Bron: NederlandsTijdschrift voor Geneeskunde, juli 2016)

 


GEZONDER  DOOR  MINDER  CALORIEEN
Uit een Amerikaanse studie blijkt dat een leefwijze met minder calorieën veel positieve effecten heeft: verbetering van de stemming en de slaap, vermindering van spanning en depressieve gevoelens en een beter libido.
Over het algemeen wordt de gezondheid als beduidend beter ervaren. De meest eenvoudige manier om dit in praktijk te brengen is door de koolhydraten (granen, aardappelen, snoep, fruitsappen, frisdranken) te beperken en meer groenten te consumeren. Gebruik goede eiwitten (ei, vette vis, biologisch gevogelte), goede plantaardige oliën (rijstzemelolie, kokosolie, olijfolie, walnootolie).
 

Bron: JAMA intern med, mei 2016NIET  VET  MAAR  KOOLHYDRATEN  SLECHT  VOOR  UW  HART
Dat het eten van verzadigd vet tot meer hart- en vaatziekten leidt, kan niet langer wetenschappelijk verdedigd worden. Het zijn niet de verzadigde vetten, maar de koolhydraten (inclusief granen, aardappelen, fruitdranken) die als echte dikmaker kunnen worden aangemerkt. De glucose uit deze producten zet het lichaam aan insuline te produceren en daarmee wordt het signaal tot vetopslag gegeven.
Suikerziekte (type 2) en hart- en vaatziekten zijn te beschouwen als moderne gebreksziekte: een overschot aan koolhydraten en een gebrek aan hoogwaardig eiwit (gevogelte, ei, vis) en goede vetten maakt mensen dik: plofvoedsel maakt niet alleen plofkippen en plofvarkens maar ook plofmensen.

Bron:  Diabetes Metab, juni 2015,
          Prog Cardiovasc Dis, maart 2016BETER PRESTEREN DOOR CACAO

Cacao verbetert de capaciteit van hart en longen, zodat de zuurstofopname toeneemt en het prestatievermogen stijgt. Daarvoor moet u GEEN chocolade eten, maar pure biologische cacao, bijvoorbeeld in de vorm van chocomel: biologische cacao opgelost in gierstmelk (ook wel milletmelk genoemd).Dit heeft zo’n heerlijk smaakje dat u geen suiker hoeft toe te voegen.
Dan heeft u alle voordelen van de cacao, zonder de nadelen van toegevoegde suiker.

Bron: J Int Soc Sports 2015; 12 (47)

ALUMINIUM  EN  ALZHEIMER ...
Er is een steeds grotere bulk aan bewijs die duidt op een sterk verband tussen blootstelling aan aluminium en
het vóórkomen van Alzheimer. Oftewel:  hoe meer aluminium in je lijf des te groter de kans Alzheimer te ontwikkelen. Aluminium is een neurotoxische stof en de wereldwijde verspreiding is enorm. Hoogleraar ecobiologie Exley spreekt zelfs over het “aluminium-tijdperk”: aluminium in drinkwater, voeding of drank verpakt in aluminium(folie), aluminium kookgerei ; zelfs sommige bakpoeders,  deodorants en medicijnen bevatten aluminium. Aluminium wordt al decennialang toegevoegd als hulpstof in vaccins (versterken immuunrespons), zoals DKTP, HIB, HPV, pneumococcen-, meningococcen- en hepatitis B – vaccin. Naast Alzheimer wordt ook
de ziekte van Parkinson, ALS, autisme en ADHD in relatie gebracht met aluminium of andere zware metalen, zoals  kwik, lood.  Niet alleen de mens is betroffen: de grote sterfte onder de bijen is niet alleen het gevolg van pesticiden maar ook door ophoping van aluminium.
Curcumine, sulforafaan (broccoli, bloemkool, boerenkool, spruitjes), groene thee, zink, melatonine kunnen de aluminiumontgifting activeren. Siliciumrijk mineraalwater kan ook effectief zijn.

 

 


DE  INVLOED  VAN  DE EVOLUTIE  OP  DE  HUIDIGE MENS

De mens is sinds 10.000 jaar niet langer jager-verzamelaar,
maar boer: landbouw en veeteelt wordt geintroduceerd.
Deze revolutie bekomt de mens echter helemaal niet goed: ze lijden aan ondervoeding, ziektes en overlijden jonger.
Bij de rampzaligste infectieziektes uit de menselijke geschiedenis - pokken, griep, tuberculose, cholera, malaria, pest, mazelen en vele soa's - ging het zonder uitzondering om veroorzakers uit de dierenwereld !

Bron: Het oerboek van de mens, Carel van Schaik (evollutiebioloog), pagina 104
MAMMOGRAFIE  CONTROVERSE

Mammografie ontdekt meer kleine (onschuldige) tumoren, maar verlaagt de sterfte aan borstkanker niet. Wel is er hierdoor een zeer hoge graad van overdiagnose en onnodige invaliderende borstkankerbehandeling. Mammografie brengt teveel schade toe om verder gebruik te rechtvaardigen.
Echografie en infra-rood-thermografie zijn alternatieven.

(Bron: Eur J Epidemiol 2015; 30: 143
          Nurs Stand 2015; 30: 14)GENEESKUNDE  VOLWASSEN ?
"Geneeskunde pretendeert een volwassen wetenschap te zijn, maar heeft te weinig aandacht voor de basics en te veel voor (nieuwe high tech) trucjes. Het resultaat is overdiagnostiek en overbehandeling; het nettoresultaat is meer schade", aldus hoogleraar interne geneeskunde Yvo Smulders.

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, januari 2016)


FORENSISCH ARTS SELMA EIKELENBOOM BENOEMT MEDISCHE MISSERS ......


In de reguliere geneeskunde wordt deze tragedie als "calamiteiten" benoemd .............


 

FOLIUMZUUR  NIET  ALLEEN  VOOR  PREVENTIE  TEGEN  OPEN RUGGETJE
Gebruik van 800 microgram foliumzuur per dag aan bejaarden leidt tot vermindering van het gehoorverlies. Bovendien blijkt dat het denkvermogen duidelijk verbetert (cognitie).
P.S.: Foliumzuur kan het beste in kombinatie met (actieve) vitamine B12 ingenomen worden.

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, maart 2007)

 

TEA TREE OLIE (THEEBOOMOLIE) NIET ONGEVAARLIJK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Langdurig (!) gebruik van shampoo, bodylotion of babyolie waar tea-tree olie in verwerkt is, kan leiden tot een verstoring van de hormoonhuishouding. Tea-tree olie (en lavendelolie) imiteren het vrouwelijke hormoon oestrogeen! Tea-tree olie is bovendien in staat sommige bacteriën resistent (ongevoelig) te maken voor antibiotica, waardoor ernstige infecties kunnen ontstaan.

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, maart 2007)

 

KINDERARTSEN  WILLEN  MOBIELTJE  VOOR  KINDEREN  VERBIEDEN
Meer dan 30 Vlaamse kinderartsen hebben een petitie ondertekend die moet leiden tot een verbod op het gebruik van mobiele telefoons door kinderen onder de 16 jaar jaar.Wetenschappelijke studies tonen hoe langer hoe meer een verband tussen gsm-gebruik en een verstoring van de natuurlijke hersenactiviteit bij kinderen.

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, april 2007)

 

DARMFLORA  EN  ALLERGIE
De darmflora (bacteriën in de darmen) bij de geboorte bepaalt de kans op het ontwikkelen van een allergie zo blijkt uit het promotieonderzoek van John Penders (Universiteit Maastricht). Als slechte bacteriën deel uit maken van de darmflora is de kans op het ontwikkelen van een allergie hoger. Vooral kinderen die in een ziekenhuis
ter wereld komen dragen vaker deze bacteriën bij zich. De moeder kan door het gebruik van een goed probioticum (mengsel van goede darmbacteriën) tijdens de zwangerschap de darmflora van het kind gunstig beïnvloeden.

(Bron: Mednet, april 2007)

 

DRAADLOZE  VERBINDINGEN  ZONDER  RISICO ????
Volgens professor Olle Johansson van het Zweedse Karolinska-instituut  “wijzen duizenden (!!) artikelen in de vakbladen op gezondheidsrisico’s verbonden aan de technologie van draadloze verbindingen”. Zijn jeugdige hersenen hiertegen bestand?? Wordt de draadloze verbinding “de sigaret van de 21e eeuw??

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, mei 2007)

 

HOEZO  VOORUITGANG ???
In de loop der tijd hebben er enorme verschuivingen plaatsgevonden in ons eetpatroon. Ten opzichte van het voedingspatroon in de steentijd gebruiken we de helft minder eiwit, bijna twee keer zoveel vet, slechts een vijfde van de vezels, twee derde van het foliumzuur en slechts een zesde van de hoeveelheid vitamine C. Een studie uit 1983 onder drieduizend jeugdige gevangenen toonde ondubbelzinnig aan hoe slecht het gebruik van suiker is. Toen de jongeren hun snacks lieten staan en geraffineerde en zoete etenswaren vervingen door een gezond dieet, was er in het jaar daarop sprake van 21 procent reductie in antisociaal gedrag en 100 procent reductie in zelfmoorden!

(Bron: Prof. Gesch, Oxford Universiteit, maart 2007)

 

KOSTEN  VAN  MAAG-DARMZWEREN  DOOR  GEBRUIK  VAN  ONTSTEKINGSREMMERS
Een groot onderzoek  gedurende twee jaar in een groot algemeen ziekenhuis toont, dat in deze periode 104 mensen moesten worden opgenomen met perforaties, bloedingen of vernauwingen door zweervorming in het maag-darmkanaal ten gevolge van het gebruik van ontstekingsremmers zoals Ibuprofen, Brufen, Diclofenac, Celebrex, Voltaren, Froben e.d. .  10% van de patiënten overleed t.g.v. van deze complicaties !!!!!!!!  De totale medische onkosten in Nederland op jaarbasis wordt geschat op 43 miljoen euro !!!!!!!!

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, oktober, 2007)

 

BOMMEN  BELANGRIJKER  DAN  WELZIJN  BEVOLKING
Als de gezondheidszorg In de Verenigde Staten dezelfde organisatie en verzekeringsstructuur als in Nederland zou kennen, zouden jaarlijks 100.000 sterfgevallen kunnen worden voorkomen ………Het aantal slachtoffers door terrorisme ligt vele malen lager. Dank je wel mijnheer de president,…………………… slaap zacht.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, januari 2008)

 

ZONNEBRANDMIDDELEN ?  VERBRANDT  JE  VINGERS  NIET !
Zonnebrandmiddelen (en sommige cosmetica) bevatten 4-methylbenzylidene camphor, octyl methoxycinnamate, benzophenone-3 of oxybenzone. Deze stoffen worden ervan verdacht de hormoonhuishouding van de mens in de war te sturen. Zo kan het voor vrouwen die al eens hormoonafhankelijke borstkanker hebben gehad een verhoogde kans op een nieuwe tumor opleveren!

(Bron: Consumentengids, 2001)

De nieuwe uitvoering van het zonnebrandmiddel P20 bevat deze stoffen niet.


ZONNEBADEN: LET OP JE HUID, MAAR OOK OP JE VITAMINE D

Dat de zon niet alleen maar voordelen heeft, behoeft geen betoog. Verzorg je huid na een lekker zonnebad door na de verkwikkende douche (liever zonder zeep en met scrubhandschoen) je vochtige vel met zuivere amandelolie (WALA of Weleda: alleen het allerbeste is goed genoeg voor je) in te smeren. Door de olie op een vochtige huid aan te brengen, dringt deze dieper door. Gebruik je altijd een anti-zonnebrandmiddel met hoge beschermingsgraad, besef dan dat er in je huid veel minder vitamine D wordt aangemaakt. Een vitamine D - tekort komt zeer veel voor en kan vervelende gevolgen hebben. Bij twijfel bloed laten prikken: minimale waarde 75, optimale waarde 125 (nmol/l).

 

VROUWEN  DIE  REGELMATIG  HUN  HAREN  VERVEN  HEBBEN EEN VERHOOGDE  KANS  OP  HET  ONTWIKKELEN  VAN  BLAASKANKER!

VACCINATIES
Toen men in Japan in 1975 de minimumleeftijd voor D(ifterie)K(inkhoest)T(etanus)-inentingen verhoogde  naar twee jaar, was er een scherpe daling van de sterfte aan meningitis bij babies tot een jaar oud. Wiegedood verdween nagenoeg van het toneel.

(Bron: Japanese Ministery of Health, Mortality Statistics.)

 

ROKEN VERMINDERT VRUCHTBAARHEID
Roken vermindert zowel bij mannen als bij vrouwen de kans op ouderschap, zeker als de zwangerschap door IVF of ICSI tot stand moet komen. Vrijwel zeker geldt dit nog sterker voor spontane zwangerschapskansen. Roken leidt tot een verminderde afweer, waardoor eerder ontstekingen ontstaan aan baarmoederslijmvlies en eileiders (PID). Een eicel kan hierdoor niet bevrucht worden of een bevruchte eicel kan zich niet in het baarmoederslijmvlies nestelen. Roken kan bovendien blijvende schade veroorzaken aan de eileiders van het nog ongeboren meisje (!).

Twee sigaretten opbranden in een huiskamer levert een vervuiling op van 1000 stofdeeltjes per m3. Op het drukste kruispunt in Amsterdam worden ‘slechts’ 50 a 100 deeltjes per m3 gemeten!

Nicotine breekt vitamine B en C af!

 

MAZELEN  EN  ASTMA
Mazelenvaccinatie voor het tweede levensjaar (in Nederland bij 14 maanden) gaat gepaard met sterke toename van astma.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2002, pagina 1507)

 

ONZE  PSYCHISCHE  GEZONDHEID  HOLT ACHTERUIT
Ten opzichte van 1996 is het aantal gebruikers van antidepressiva in 2000 in Nederland met 50% (!) gestegen. Het aantal gebruikers werd in 2000 geraamd op 800.000.  Totale onkosten in 2000: 126 miljoen euro.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2002, pagina 1515)

De bevolking van Ijsland heeft geen last van seizoensgebonden stemmingsstoornisssen, ondanks het beperkt aantal uren zonlicht in de winter. Wetenschappers wijten dit aan de grote inname van vette vis.

In landen waar de moedermelk gemiddeld een hoger DHA-vetgehalte had en/of waar meer zeevoedsel werd geconsumeerd (Japan, Zweden, Chili) kwam na de zwangerschap beduidend minder vaak depressies voor.

 

DIKKE KINDEREN
Het aantal kinderen met vetzucht is de laatste 20 jaar verachtvoudigd. Volgens prof dr Hira Sing de eerste hoogleraar jeugdgezondheidszorg in Nederland, zijn kinderen extreem veel zwaarder geworden, doordat zij meer tussendoortjes nemen en minder bewegen. Kinderen spelen minder buiten, zeker in grote steden, omdat veel speelplaatsen zijn veranderd in parkeerplaatsen. Bovendien hebben ouders het steeds drukker en zetten ze hun kinderen voor de televisie om zelf tot rust te komen.

(Bron: VU Medisch Centrum)

 

CAFEINEVRIJE  KOFFIE  VERGROOT  KANS  OP  REUMA
Uit een Amerikaans onderzoek onder meer dan 30.000 vrouwen blijkt dat het drinken van meer dan  vier kopjes cafeinevrije koffie per dag de kans op reumatoide artritis verhoogt met een factor 2,5. Gewone koffie bleek geen verband te hebben met het ontwikkelen van reuma. Thee bleek juist een gunstig effect te hebben.

(Bron: Arthritis and Rheumatism 2002)

 

GOOD  OLD  LEVERTRAAN !!
Kinderen die in de wintermaanden levetraan krijgen samen met een multivitamine/mineralentablet, hebben minder vaak infecties aan het middenoor en hebben ook minder antibiotica tegen oorinfecties nodig.

(Bron: Annals of otology, rhinology and laryngology 2002)

 

STRESS  VERHOOGT  KANS  OP  INFECTIE
Spanningen op het werk en vermoeidheid verhogen de kans op acute infecties. Werknemers aan wie hoge eisen worden gesteld zijn 20 procent vaker verkouden dan collega’s die aan minder eisen hoeven te voldoen. Ook onzekerheid op het werk leidt tot toename  van (buik)griep. Medewerkers in ploegendienst hebben meer kans op infecties dan dagdienstwerkers. Werknemers met burn-outklachte hebben tweemaal zo vaak buikgriep als werknemers zonder burn-out. Verzuim door verkoudheid komt vooral voor bij niet-gemotiveerde werknemers.

(Bron: Medisch Vandaag, 2003)

 

HORMONEN  VERGROTEN  KANS  OP  BEROERTE
Toediening van gecombineerde hormoontherapie (oestrogeen en progesteron) bij vrouwen in de overgang verhoogt het risico op een beroerte, ongeacht de hoogte van de bloeddruk van de vrouw.

(Bron: Medisch Vandaag, 2003)

 

GEEN  RAUWE  HONING  VOOR  JONGE  ZUIGELINGEN !!!!!!
Honing is niet geschikt voor zuigelingen onder de leeftijd van een jaar. In honing kunnen namelijk onzichtbare sporen van de bacterie Clostridium Botulinum voorkomen, die voor zuigelingen extra gevaarlijk is. De darmflora bij zuigelingen tot een jaar is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor de bacterie zich kan ontwikkelen in de darmen. Dit kan Infantiel Botulisme tot gevolg hebben, wat kan leiden tot spierzwakte, zenuwuitval en zelfs de dood! De waarschuwing geldt voor rauwe, niet verhitte honing. Producten waaraan honing is toegevoegd, zoals pap, rijstwafels, koekjes en potjes fruit worden tijdens het productieproces hoog verhit en zijn dus niet gevaarlijk.

Bron: Nutricia Nieuws, februari 2003

 

VETTE  VIS  VOORKOMT  BEROERTEN
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mannen die een tot drie keer vis per maand eten 43% minder kans hebben om een beroerte te krijgen dan mannen die dit minder dan een keer per maand eten. De voorkeur gaat jierbij uit naar vette vis: makreel, sardientjes, haring e.d.. Liever geen kweekvis, want deze zit boordevol chemicalien (vraag aan visboer of kijk op verpakking!).

(Bron: Journal of the American Medical Association 2002)

 

VERENIGDE  STATEN  BLOKKEREN  GOEDKOPERE  MEDICIJNEN:  BIG  BROTHER ...... LITTLE  SOUL
De Verenigde Staten hebben een akkoord van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om geneesmiddelen voor derdewereldlanden goedkoper te maken geblokkeerd. Miljoenen (!!!) mensen zullen daardoor geen toegang hebben tot goedkopere geneesmiddelen voor aids, tuberculose en malaria.. Artsen zonder Grenzen reageerde zeer teleurgesteld en verwijten de VS overbescherming van de farmaceutische industrie.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, januari 2003)

 

BETER  LEREN  DOOR  BORSTVOEDING
Baby’s die meer dan acht maanden borstvoeding kregen, bleken een grotere kans te hebben op latere leeftijd een universitaire opleiding te gaan volgen. Onder tieners scoorden degenen die langere tijd borstvoeding hadden gehad het beste op IQ-tests. Onderzoekers vermoeden dat het hoge gehalte aan vetzuren (met name DHA) in moedermelk hiervoor verantwoordelijk is. DHA komt ook veel voor in vette vis zoals makreel, haring, sardientjes en ansjovis.

(Bron: Pediatrics 1998)

 

TROEBEL  APPELSAP  BETER  VOOR  KINDEREN
U weet natuurlijk dat kleine kinderen die regelmatig helder appelsap drinken daarvan diarree krijgen. Kinderarts dr. Hoekstra is op dit onderwerp gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam en uit zijn proefschrift blijkt dat wanneer kinderen troebel (!) appelsap drinken, ze geen last hebben van diarree.. In troebel appelsap blijven veel nuttige bestanddelen achter die bij helder sap eruit gehaald zijn. In de pulp zitten bijvoorbeeld veel antioxydanten, stoffen die ons afweersysteem versterken en het  verouderingsproces vertragen.

 

DODEN  DOOR  LUCHTVERVUILING
Jaarlijks overlijden ongeveer 3000 Nederlanders aan de directe gevolgen van luchtvervuiling. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de Universiteit van Utrecht. Schadelijke, fijne deeltjes in de lucht worden gevormd tijdens verbranding door fabrieken en motorvoertuigen. De fijne deeltjes kunnen tot de gevoeligste delen van de luchtwegen doordringen en zo ernstige klachten veroorzaken.

 

ONTSPANNING  VERMINDERT  RISICO  OP  DEMENTIE
Ouderen die lezen, spelletjes doen of een muziekinstrument spelen hebben een verminderd risico op dementie. Ook stijldansen blijkt het risisco op dementie te verminderen. De frequentie waarmee ouderen ontspannende activiteiten doen bepaalt de mate van risicovermindering op dementie. Ouderen die activiteiten hebben waarmee ze zich kunnen ontspannen, hebben maar liefst 63% minder kans op dementie dan niet-actieve leeftijdsgenoten.

(Bron: New England Journal of Medecin, 2003)

 

GEEN  HORMONEN  VOOR  DE  OVERGANG !!
Uit een zeer groot wetenschappelijk is onomstotelijk vast komen te staan dat hormoongebruik voor overgangsklachten  zeer ernstige bijwerkingen kan hebben: meer borstkanker, meer eierstokkanker, meer hart- vaatziekten,  meer hersenbloedingen, meer dementie !!  Gebruik dus geen hormoonproducten maar fytotherapeutische producten.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2003)

 

PAS  OP  MET  DEODORANT  EN  COSMETICA
Parabeen, een chemische stof die vaak als conserveringsmiddel wordt gebruikt in deodorant en cosmetica, wordt teruggevonden in borsttumoren en is daarmee mogelijk (!) een oorzaak van borstkanker. Parabeen heeft oestrogeen-achtige eigenschappen en kan daardoor de groei van een borsttumor stimuleren.

(Bron: Journal Applied Toxicology, 2003)

 

WAARSCHUWING  VOOR  POLPULAIRE  TEENSLPIPPERS !!
Als zomeraccessoire zijn ze zeer geliefd: de welbekende flexibele kunststof teenslippers. Maar er is slecht nieuws: de zogenaamde flipflops bevatten ftalaten, die de hormoonhuishouding verstoren en de potentie kunnen verstoren. Ook kan de stof schade berokkenen aan lever, nieren en voortplantingsorganen. De Duitse Milieubescherming vond bovendien grote hoeveelheden lood, zink en andere chemische stoffen. Ftalaten zijn weekmakers. Vooral het gebruik van ftalaten in kinderspeelgoed riep de afgelopen jaren felle reacties op. Kinderen kunnen de weekmakers binnenkrijgen door op de speeltjes te sabbelen en te bijten. Inname van ftalaten kan leiden tot een achtergebleven ontwikkeling. Ftalaten komen onder meer voor in zacht pvc, vloerbedekking, vinylbehang, dakbedekking, auto’s, verpakkingsmateriaal, cosmetica (nagellak, parfum). Amerikaanse wetenschappers van de Centers for Disease Control ontdekten eerder hoge concentraties ftalaten in het bloed van vrouwen, vermoedelijk afkomstig van cosmetica (www.cdc.gov).

(Bron: Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, juli 2004)

 

KWEEKFRUIT  ZORGT  VAKER  VOOR  ALLERGISCHE  REACTIES
Appels die nu in de supermarkt liggen roepen makkelijker allergische reacties op dan de appels van vroeger, aldus prof. dr. ir. Huub Savelkoul, hoogleraar celbiologie en immunologie aan de Wageningse universiteit. Toen de veredelaars de kleine wormstekige appeltjes van vroeger zijn gaan veranderen in de gave appels van nu, hebben ze ook de hoeveelheid allergene eiwitten in het fruit verhoogd. Volgens de statistieken geven we in de Europese Unie jaarlijks vijftien miljard euro uit aan medische voorzieningen door allergie. De indirecte kosten, zoals uitgevallen werk- en schooldagen, lopen op tot 25 miljard euro. In ons land is inmiddels een op de vier, en volgens sommige schattingen zelfs een op de drie, kindere allergisch. Deze aantallen zijn de laatste vijfentwintig jaar verdubbeld, maar onderschatten nog steeds de werkelijke omvang van de situatie. Van een glutenallergie (gluten is een tarwe-eiwit) weet ongeveer 85% van de patienten niet dat het een allergie heeft. Door het broeikaseffect is de kans op blootstelling aan berkenpollen extreem toegenomen. De hogere temperaturen zorgen ervoor dat we steeds langer hoge concentraties berkenpollen in de lucht hebben. Een andere groep oorzaken die de toename van het aantal allergieen verklaren zijn de lifestyle factoren. Met producten als kokos, kiwi, noni, mango en avocado krijgen we stoffen binnen waar de generaties voor ons nooit mee in aanraking zijn gekomen. Een andere factor is dat onze woningen door de isolatiewoede van de jaren tachtig zijn veranderd in broeinesten van de huisstofmijt. Omdat huisstofmijten van vochtige en warme ruimten houden, vindt je ze in bedden. Als je een hoofd-kussen bijvoorbeeld een paar jaar gebruikt, dan kun je er wel van uitgaan dat dat kussen voor dertig procent uit huisstofmijt bestaat.

(Bron: Wagening Update / Universiteit Wageningen, nummer 1 2004)

 

ALLERGIE  IN  EUROPA
In het jaar 2020 zal naar verwachting 50% van de bevoking allergisch zijn. De oorzaken zijn niet helemaal duidelijk, maar worden gezocht in vervuiling, levensstijl, gebruik van antibiotica, inentingen en het steriele voedsel. Het gebruik van antibiotica, inentingen en het steriele voedsel zorgen er voor dat ons lichaam minder hoeft te vechten tegen ziekte; dit verzwakt/ ontregelt ons immuunsysteem.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2005, nummer 19)

 

DE  TOP  TIEN  GENEESMIDDELEN  2004
In het jaar 2004 werd de maagzuurremmer Omeprazol het meest voorgeschreven  (124 miljoen euro). Op de tweede plaats staat de cholesterolverlager Lipitor (98 miljoen euro). De paatsen drie tot en met tien worden gevuld door Seretide, Pantozol (maagzuurremmer), Pravastine (cholesterolverlager), Simvastatine (cholesterolverlager), Paroxetine  (antidepressivum), Metoprolol (bloeddrukverlager), Imigran (tegen migraine), Cozaar (bloeddrukverlager)

 

HORMOONVRIJE  ZALVEN  NIET  ALTIJD  ONGEVAARLIJK !!!!!
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt , dat de nieuwe generatie hormoonvrije zalven (zoals Protopic en Elidel) mogelijk kankerverwekkend zijn! Aanleiding zijn studies bij dieren, meldingen van een groep patienten en de manier waarop deze middelen werken (ze verzwakken het immuunsysteem). In totaal zijn er 29 meldingen van kanker, met name aan de huid en lymfeklieren.

 

BORSTVORMING  BIJ  MANNEN  DOOR  VERVUILING  WATER.
Steeds vaker presenteren mannen zich met ‘vrouwelijke’ borsten. Deze ontwikkeling heeft te maken met het voorkomen van bepaalde stoffen in ons milieu zoals chemicalien die het vrouwelijke hormoon oestradiol nabootsen, resten van de anticonceptiepil in drinkwater en hormonen die in de veeteelt gebruikt worden en die wij via de consumptie van vlees en melk binnen krijgen. Ook weekmakers van plastics ( ftalaten) hebben een hormonale invloed op het lichaam, evenals alkylfenolen die veel in reinigingsmiddelen voorkomen. Onderzoek toont aan dat zowel in zee, als in rivieren en sloten zich hormoonverstorende stoffen bevinden. Mannelijke vissen met vrouwelijke geslachts-kenmerken worden ook steeds vaker aangetroffen

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2005, nummer 34)


 

GIFSTOF UIT PRINTERS !!
Bij het gebruik van kopieerapparaten en laserprinters ontstaat fijne stof (zware metalen), die longen en ogen irriteren. Deze ziekmakende stoffen kunnen zelfs aanzienlijke longschade veroorzaken (studie universiteit Wenen) en zelfs de levensverwachting sterk verminderen !! Volgens onderzoekers zijn deze stoffen nog schadelijker dan (pasief) roken. In Nederland adviseert Arboned: laserprinters en kopieerapparaten niet op de werkplek !!

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneekunde 2005, nummer 42)

 

NOGMAALS  BORSTVOEDING !!
Twee maanden langer borstvoeding doet baby’s goed. Baby’s die gedurende zes maaanden volledige borstvoeding krijgen, lijken in de eerste twee levensjaren minder gevoelig voor aandoeningen van de luchtwegen, dan baby’s die slechts vier maanden aan de borst mogen. Kinderen die een half jaar borstvoeding krijgen, hebben vier maal minder vaak longontsteking en hebben half zo veel kans op een middenoorontsteking. Bovendien blijkt borstvoeding tegen maagdarminfecties te beschermen.

(Bron: Mednet/ Academy of Pediatrics, februari 2006)

 

HARTPROBLEMEN NA NUTTIGEN ENERGIEDRANK
Het nuttigen van energiedrankjes als Red Bull kan leiden tot hart- en hersenschade. Zelfs het drinken van één blikje van deze caffeinehoudende drank laat de stroperigheid van het bloed toenemen en daardoor de kans vergroten dat zich bloedstolsels vormen, met als mogelijk gevolg een hart- of herseninfarct.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, augustus 2008)

 

ZUIVEL TIJDENS KINDERJAREN VERHOOGT RISICO OP DARMKANKER
Een hoge inname van zuivelproducten tijdens de kindertijd verhoogt bij volwassenheid het risico op darmkanker. Uit de resultaten van het onderzoek in Amerika bleek dat een hoge inname van de totale hoeveelheid zuivelproducten en een hoge melkconsumptie gedurende de kinderjaren onafhankelijk van elkaar verband hielden met een bijna driemaal verhoogd risico op darmkanker op volwassen leeftijd.

(Bron: American Journal Clinical Nutrition,2007)

 

MAAGZUURREMMERS VERLAGEN VITAMINE B12-STATUS
Langdurig gebruik van maagzuurremmers van het type "protonpompremmers" (omeprazol, esoprazol, lansoprazol, pantoprazol en rabeprazol) leidt tot een daling van het vitamine B12-gehalte. Vitamine B12 speelt o.a. een belangrijke rol in onze hersenstofwisseling, celademhaling (waardoor energierijke chemische stoffen ontstaan) en bloedvorming. Een te laag B12-gehalte leidt meestal tot vermoeidheid.

 

POLONIUM  IN  SIGARETTEN
Sigaretten bevatten de gevaarlijke radioactieve stof polonium-210. Tabaksfabrikanten weten dat al langer, maar hielden het stil. Dat bericht de Britse zondagskrant The Independence on Sunday, naar aanleiding van een artikel in het American Journal of Public Health (augustus 2008). Polonium-210 kan longkanker veroorzaken. Dezelfde stof werd in 2006 gebruikt om de Russische dissident Alexander Litvinenko te vergiftigen.

(Bron: NederlandsTijdschrift voor Geneeskunde, september 2008)


BOERDERIJKINDEREN  ADEMEN  GEMAKKELIJKER

Prenatale (voor de geboorte, via de moederkoek) blootstelling aan boerderijdieren en -planten beschermt kinderen tegen allergie en astma. De combinatie van pre- en postnatale (na de geboorte) blootstelling gedurende de eerste twee jaar leidde tot 50% verlaging van astma, hooikoorts en eczeem, aldus een universitair onderzoek in Nieuw Zeeland.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, september 2008)

 

ALDUS  PROFESSOR  SMALHOUT: .....
In de bio-industrie van tegenwoordig lopen de koeien niet meer op stro of gras, maar op rasters. Alle ontlasting die ze produceren, valt door die rasters heen.

Dan krijg je geen normale mest, maar een vloeibaar mengsel dat chemisch gaat ontleden en zeer giftige stoffen als ammoniak en blauwzuur produceert. Als je dat over het land verspreidt, krijg je een ernstige milieuvervuiling. Daarom moet het tegenwoordig onder het grondoppervlak worden ingespoten. Wat blijkt nu: dat spul is zó giftig dat al het microleven in de grond, dat verantwoordelijk is voor de productie van vitaminen en mineralen zoals kalium, natrium, ijzer, chloor en koper, dood gaat. De planten,groenten en fruit die op deze grond groeien krijgen die stoffen niet meer binnen, waardoor de voedselketen ernstig verarmd is.

(Bron: Prof. Dr. B. Smalhout, Uitzicht oktober 2008) 

 

VS: SCHIETENDE  JONGEREN  GEBRUIKTEN  ALLEN  ANTIDEPRESSIVA
Het kan opvallend worden genoemd dat alle jongemannen die verantwoordelijk waren voor schietincidenten op scholen in de VS gedurende de laatste 10 jaar antidepressiva gebruikten. Deze medicijnen kunnen niet alleen suicidaal gedrag veroorzaken, maar ze lijken ook extreem geweld tegen andere personen te bevorderen.

(Bron: Natural News, februari 2008)

GIFTIGE  ZUIGFLESSEN  VOOR  BABY'S   ??? 

Bisfenol A wordt o.a. gebruikt voor het maken van CD's en zuigflessen voor baby's. De Canadese regering heeft deze stof onlangs als giftige stof bestempeld. Bisfenol A wordt ook aan veel andere kunststoffen toegevoegd als additief. De stof heeft de neiging om tijdens gebruik uit de kunststof weg te lekken. Bijna iedereen (!!!!) heeft het aantoonbaar in zijn/haar lichaam zitten. Bisfenol heeft een vergelijkbare werking als het hormoon oestrogeen: hormoongevoelige ziekteprocessen kunnen hierdoor vermeerd ontstaan met als als extreme presentatie hormoongevoelige kankersoorten. Verschillende publicaties doen een verband vermoeden met de ontwikkeling van diabetes, hartklachten, kanker en onvruchtbaarheid.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, november 2008)


ACTIMEL:  HET WONDERMIDDELTJE  UIT  HET  FLESJE ?

Voor een goede weerstand is het van belang om gevarieerd te eten, genoeg te bewegen, te ontspannen en voldoende nachtrust te krijgen. Volgens Danone past Actimel  goed in dit rijtje, omdat het zuiveldrankje de weerstand zou verhogen. Op de website van Actimel staan 30 wetenschappelijke publicaties waaruit dat moet blijken. Veel van die studies zijn echter gedaan met mensen met darmproblemen. Slechts bij 5 studies hebben de onderzoekers gekeken of het drinken van 1 flesje Actimel per dag invloed heeft op het immuunsysteem van gezonde mensen. Er lijkt een klein effect te zijn, maar of dat positief op het lichaam uitwerkt is verder niet onderzocht. "Winterinfecties" van darmen en/of luchtwegen blijken net zo vaak voor te komen bij de Actimeldrinkers als bij de niet-gebruikers. De conclusie dat dagelijks Actimel drinken je weerstand verhoogt, is dus een brug te ver.

(Bron: Consumentenbond, december 2008)


VERMOEIDE  PUBERS
Ongeveer 20% van de meisjes en 6,5% van de jongens heeft last van chronische vermoeidheid. Meer dan vier uur per dag TV-kijken of computeren verdubbelde de kans op ernstige vermoeidheid.

(Bron: Huisarts en wetenschap, december 2008)


MEDICIJNGEBRUIK  KAN  ERNSTIGE  GEVOLGEN  HEBBEN !!
In 1998 was in de Verenigde Staten is medicijnengebruik in het ziekenhuis de vierde doodsoorzaak na hart- en vaatziekten, kanker en beroerte.
In Nederland veroorzaakt verkeerd medicijngebruik grote financiële schade: zo'n 16% van het zorgbudget oftewel 7,5 miljard euro per jaar.
Onder andere kunnen de medicijnen die bij botontkalking worden voorgeschreven (de orale bifosfonaten, zoals Fosamax) ernstige gebitsproblemen veroorzaken: onderzoekers aan de University of Southern California toonden een verband aan tussen deze medicijnen en het afsterven van van kaakbeen (kaaknecrose).

(Bron: JAMA, 1998 en J Am Dent Assoc, 2009) 


BOTBREUKEN  EN  ANTIDEPRESSIVA:
Volgens een onderzoek aan de universiteit van Utrecht vergoot het gebruik van antidepressiva de kans op vallen en botbreuken. Men kan dit niet alleen verklaren door het suf worden door deze medicijnen; een snelle verandering in de micro-architectuur van het bot speelt hierbij ook een rol.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maart 2009)

 

MONDSPOELMIDDELEN: KANKERVERWEKKEND !!
Een recent onderzoek brengt verontrustend nieuws: de onderzoekers zijn er op basis van literatuurstudie (3200 personen) van overtuigd dat de zwaar in de media gepromootte mondwaters het risico op mondkanker sterk kunnen verhogen. Bij rokers en drinkers zou het risico zelfs negen maal hoger liggen.

(Bron: International Journal Cancer, februari 2009)

HANDENWASSEN  BIJ  GRIEP ?????
Een van de adviezen die het RIVM geeft om de kans op besmetting met het Mexicaanse griepvirus te verkleinen is het regelmatig wassen van de handen met water en zeep. Maar in het tijdschrift van de Canadian Medical Association schrijft men, dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat handenwassen bij griep helpt. Het enige waarvan is aangetoond dat het beschermend werkt, is het dragen van neus-mondmaskers en in het bijzonder het type N95-maskers. Al in 2007 is het effect van handenwassen uitvoerig onderzocht, maar onze overheid blijft doorgaan met het aanbevelen van handenwassen. Eerder al wees de Amerikaanse professor Arthur Reingold er op dat handenwassen bij griep geen enkele zin heeft. Griepvirussen verspreiden zich vooral via de lucht door praten, hoesten of niezen. Eenmaal op de huid gekomen verliezen zij direct het besmettelijke vermogen.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, november 2009)

 

VOEDING  EN  HERSENTUMOREN   BIJ  KINDEREN
Het eten van verse vis en veel kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool, koolsoorten, spruitjes,koolrabi, boerenkool) tijdens de zwangerschap verlaagt het risico een kind te krijgen dat tijdens de jeugd een hersentumor ontwikkelt. Het consumeren van vlees bleek echter juist het aantal tumoren te doen toenemen.

(Bron: Annals of Epidemiology, 3/2009)

 

WEL  VIS,  GEEN  VLEES:  MINDER  KANKER !!
Personen die wel vis maar geen vlees eten , lopen een minder groot risico een aantal soorten kanker minder te ontwikkelen dan de gemiddelde vleeseter. Dat concluderen wetenschappers van de universiteit van Oxford naar aanleiding van hun nieuwe onderzoek. Zij toonden een verminderd risico aan voor maag-, eierstok-, blaas-, bloed- en lymfekanker.

(Bron: Journal of Cancer, 1/2009)

 

VITAMINE D  BIJ  BORSTKANKER
Gynaecoloog dr. Henk Franke van het Medisch Centrum Twente doet al jaren onderzoek naar de relatie tussen
vitamine D en borstkanker. Franke komt tot de conclusie dat vitamine D niet alleen van belang is voor gezonde botten, maar ook een gunstig effect heeft op kanker, waaronder borstkanker. Kankercellen komen met voldoende vitamine D in het lichaam in een rustfase en uitzaaiing wordt geremd. Bovendien ondersteunt vitamine D de werking van chemotherapie. De hoeveelheid vitamine D3-inname dient 50.000 IE per twee weken te zijn. Begeleiding door een arts is hierbij absoluut noodzakelijk !!!!!

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie, 2009)

 

MIDDENOORONTSTEKING ? : VOORZICHTIG  MET  ANTIBIOTICA
Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt, dat kinderen met een middenoorontsteking, die met een antibioticum (amoxycilline) behandeld worden, sneller een recidief krijgen. Enige terughoudenheid is dus op zijn plaats.
Pijnstilling is in eerste instantie de beste maatregel. 

(Bron: Huisarts en Wetenschap, 2/2010)

 

MINDFULNESS  ALS  MEDICIJN  VOOR  DE  GESTRESTE  DOKTER
Mindfulness is aangetoond effectief bij de behandeling van stressklachten. In een onderzoek bekeken Amerikaanse onderzoekers of mindfulness voor dokters effectief was. Op allerlei schalen voor mindfulness, burnout, stemming en empathie (medeleven) zagen de onderzoekers aanzienlijke verbeteringen optreden!

(Bron: JAMA, 2009

 

SPORTEN  HELPT  BIJ  PSYCHISCHE  STOORNISSEN
Mensen die sporten hebben maar liefst 50% minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die niet sporten. Dat blijkt uit een onderzoek van het wetenschappelijk instituut Trimbos. Ook ontwikkelen sporters minder vaak een depressie, angststoornissen of drugsverslaving. Bovendien draagt sporten bij aan een sneller herstel als er sprake is van een angststoornis. Om als deze effecten te bereiken is één tot drie uur per week actief sporten voldoende.

(Bron: Consumentengids, 2010/3)

GENEESMIDDELEN  IN  DE RIJN

In het stroomgebied van de Rijn gebruiken Zwitserse, Duitse en Nederlandse waterbedrijven Rijnwater als bron voor drinkwater. In Nederland zijn 3,8 miljoen inwoners voor drinkwater afhankelijk van de Rijn.

De rivier wordt echter ook gebruikt om afvalwater af te voeren naar zee. Hoewel het afvalwater gezuiverd wordt bevat het veel resten van medicijnen en contrastmiddelen. Bij meetpunt Lobith passeren jaarlijks: 61500 kg contrastmidddelen, 8690 kg antibiotica, 6970 kg bètablokkers, 6184 kg anti-epileptica en 5610 kg pijnstillers.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maart 2010)

 

INTUïTIE  BIJ  ARTSEN
Ervaren artsen hebben geleerd om op hun gevoel te vertrouwen: als een mogelijke oplossing een gevoelsmatige voorkeur heeft, vertrouwen zij erop dat die oplossing klopt. Zij gebruiken hun gevoel expliciet als instrument in hun dagelijks diagnostisch proces. Het inschakelen van een "pluis/niet-pluis"-gevoel is een efficiënte en valide denkmethode in de dagelijkse praktijk.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maart 2010) 

 

RITALIN  EN  ADHD
In 2009 verstrekten de Nederlandse openbare apotheken  Ritalin 865.000 keer. Dat is 120.000 keer meer dan het jaar daarvoor. Deze stijging is absoluut gezien even hoog als in 2008. De verwachting is dat de toename dit jaar evenveel zal zijn. Uit een groot onderzoek  ("Multimodal treatment of children with ADHD") blijkt echter, dat het geen voordeel heeft kinderen langer dan twee jaar met Ritalin te behandelen. Kinderpsychiater Edo Nieweg meent dan ook dat het standaard aandringen op een medicamenteuze behandeling (Ritalin) van ADHD niet langer verdedigbaar is.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2010) 

 

REGULIERE  GENEESKUNDE  WETENSCHAPPELIJK ????
Uit een groot onderzoek naar de mate van onderbouwing van veel voorkomende therapeutische reguliere medische handelingen blijkt dat bijna de helft nimmer onderzocht is en dat van slechts 13% de werkzaamheid ondubbelzinnig is aangetoond. Overige uitkomsten van dit onderzoek: 23% vermoedelijk werkzaam, 8% mogelijk werkzaam/mogelijk schadelijk, 4% schadelijk en 6% waarschijnlijk niet werkzaam.  

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2010)

 

INVLOED  TV-KIJKEN  OP  HET  KIND
Elk extra uur dat peuters voor de tv zitten zorgt ervoor dat zij later als tiener in de klas minder actief meedoen, minder goed kunnen rekenen, meer worden geplaagd, minder bewegen, meer junkfood eten en een hogere body-mass-index (BMI) hebben. Tijd voor de tv verdringt tijd voor een gezonde ontwikkeling.
Een oud vermoeden wordt bevestigd.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2010)

 

OVERUREN  SCHADEN  HET  HART
Overuren lijken het hart geen goed te doen.
Uit onderzoek blijkt dat 3 tot 4 uur overwerk in de week tot 60% meer kans geeft op een hartinfarct of angina pectoris (verminderde doorbloeding van het hart), terwijl 1 tot 2 uur overwerk geen effect heeft.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, juni 2010) 

 

TANDHEELKUNDIGE  FOTO  EN  DE  RISICO'S
Blootstelling aan straling bij tandheelkundige röntgenfoto's verhoogt het risico op schildklierkanker. De schildklier is zeer gevoelig voor kanker door straling.
De Dental American Association beveelt afschermen van de schildklier aan.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, juni 2010)

 

KLEIN  WEETJE  OVER  VOEDING
Voeding kan een bijdrage leveren aan de behandeling van chronische aandoeningen. In goede tijdschriften verschijnen de eerste razend interessante berichten: zo help broccoli bij COPD en werken tomaten bloeddrukverlagend.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, augustus 2010)

BEENLENGTEVERSCHIL:  OOK  KLEINE  BEETJES  HELPEN
Tot voor kort werd alleen een beenlenteverschil van meer dan een centimeter gecorrigeerd. Uit recent onderzoek blijkt echter, dat ook eenbeenlenteverschil van 0,5-1 cm leidt tot een een verhoogd risico op artrose (d.i. slijtage van het gewrichtskraakbeen) van de knie in het kortere been. Een beenlengteverschil van 1 cm of meer verhoogt de kans op artrose van beide benen.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, augustus 2010)

 

GRIEPPRIK  ZINVOL  BIJ  GEZONDE  VOLWASSENEN ??
Uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat de griepprik bij gezonde volwassenen slechts een bescheiden effect heeft op het verminderen van de griepsymptomen  én op het aantal dagen arbeidsongeschiktheid.. Er is geen bewijs dat de griepprik complicaties, zoals longontsteking en overdracht naar anderen kan voorkomen. De wetenschappers waarschuwen dat er aanwijzingen zijn voor manipulatie van de conclusies van verricht onderzoek en dat zwakke onderzoeken ten onrechte veel gewicht hebben gekregen in de totstandkoming van de huidige richtlijnen.

(Bron: Huisarts en Wetenschap, oktober 2010)

 

SPOOKSCHRIJVERS  VERKOPEN  HORMOONTHERAPIE
Een inkijkje in de marketing van postmenopauzale hormoontherapie door het farmaceutische bedrijf Wyeth levert bijzondere informatie op. 1500 Interne bedrijfsdocumenten betreffend het preparaat Prempro lieten zien, dat na goedkeuring van de opdrachtgever (Wyeth) steeds een geloofwaardige auteur (spookschrijver) bij een artikel werd gezocht , om vervolgens voor publicatie te zorgen in een gezaghebbend tijdschrift. Hormoontherapie werd valselijk voorgesteld ter preventie van Alzheimer, Parkinson, maculadegeneratie, rimpels. De risico's op borstkanker, hersenbloedingen of herseninfarcten, dementie, incontinentie werden gebagatelliseerd. In Amerika waren spookschrijvers ook betrokken bij de marketing van bepaalde antidepressiva (SSRI's: escitalopram, paroxetine, sertraline) en pijnstliilers (rofecoxib en gabapentine).

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, oktober 2010)

 

NADELIGE  EFFECTEN  VAN  STATINES (CHOLESTEROLVERLAGERS):
Een Britse studie vergeleek de voordelen en de nadelen van statinegebruik (zoals Simvastatine). Statines voorkomen na vijf jaar per 10.000 gebruikers 266 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten. Echter per 10.000 gebruikers zijn zij verantwoordelijk voor 23 nieuwe gevallen van nierfalen, 225 nieuwe gevallen van cataract (ooglenstroebeling), 68 nieuwe gevallen van leverstoornis en 70 gevallen van spierziekte.

(Bron: Britisch Medical Journal, mei 2010)

 

MEER  HERSENBLOEDINGEN, MINDER  INFARCTEN  MET  VITAMINE  E
Vitamine E verlaagt het risico op een herseninfarct (verstopping van een slagader in de hersenen) met 10% en verhoogt de kans op een hersenbloeding echter met 22%. Een waarschuwing tegen massaal gebruik van vitamine E is dan ook op zijn plaats. Baat het niet, dan schaadt het niet: vergeet 't maar !!

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, december 2010)


WANDELEN  VOOR  EEN  LANG  LEVEN
Dagelijks lichte, matige inspanning zoals wandelen kan uw leven verlengen ! Mensen die 2,5 uur per week (30 minuten per dag, 5 dagen per week) wandelen verlagen hun risico op voortijdig overlijden met 19 procent. Zeven uur per week matig sporten verlaagt het risico zelfs met 24 procent. (Bron: International Journal Epidemiology, 2010)


EXTRA  CALCIUM:  KANS  OP  HARTINFARCT  LIJKT  HOGER !
Het gebruik van extra calcium is de laatste jaren een belangrijk onderdeel van de behandeling en het voorkomen van osteoporose bij ouderen. Al langer bestaat de zorg dat deze hoge calciuminname zou kunnen lijden tot een toegenomen risico op hart- en vaatziekten, doordat calcium niet alleen de botten maar ook de vaatwand binnendringt met als resultaat aderverkalking. Uit een groot onderzoek in een groep van 8151 patiënten blijkt, dat extra calcium een beperkt effect heeft op de botdichtheid en het voorkómen van botbreuken, maar lijkt wel gepaard te gaan met een verhoogd risico op een hartinfarct.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2011)

BIJWERKINGEN VAN REGULIERE MEDICIJNEN !!
Veel ziekenhuisopnamen zijn het gevolg van ernstige bijwerkingen van medicijnen. Dat concludeert dokter Roya Atiqi in haar promotieonderzoek dat ze deed in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Zij bestudeerde de statussen van 2000 patiënten die via de spoedeisende hulp werden opgenomen. Bijna 20% van de opnamen bleek het gevolg van bijwerkingen van geneesmiddelen. Bij nog eens 30% waren de bijwerkingen een mogelijke oorzaak. Dokter Atiqi benadrukt dat het niet gaat om verkeerd gebruik van geneesmiddelen.

(Bron: Consumentengids, juni 2011)

 

MEDISCHE  MISSERS 
Je gaat naar het  ziekenhuis voor een ingreep en komt er slechter uit dan je was voorgespiegeld. Het overkomt jaarlijks duizenden patiënten. Niet zelden lopen ze tegen een muur van onwil op. Jaarlijks lopen zo'n 40.000 mensen gezondheidsschade op en overlijden 1960 mensen door vermijdbare medische fouten in een ziekenhuis. Ter vergelijking: het totale aantal verkeersdoden in Nederland is jaarlijks rond de 700.

(Bron: Consumentengids, juli/augustus 2011)

 

B12  EN  BOTBREUKEN
Uit onderzoek is gebleken dat gebruik van extra B12 met foliumzuur het totale aantal botbreuken bij bejaarden met 80% doet afnemen.

(Bron: Voedingsmagazine, oktober 2011)

 

VOEDING  ALS  MEDICIJN
Uit de literatuur is gebleken dat verschillende voedingsmiddelen een positief effect hebben op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Een dieet met dagelijks 150 ml wijn, 100 gram pure (dus geen melk!) chocolade, 400 gram groente en fruit, 2,7 gram knoflook, 68 gram amandelen en vier keer in de week 115 gram vis kan leiden tot een risicoreductie van 76% voor hart-vaataandoeningen. Zo zou, door het eten van een gezonde en lekkere maaltijd, het risico op het belangrijkste gezondheidsprobleem in de westerse wereld aangepakt kunnen worden.

 

ONDERVOEDING  IN  NEDERLAND
Op 5 oktober jl. is het meest recente rapport over de inname van voeding in Nederland van kinderen en volwassenen van 7 tot 69 jaar verschenen. Het onderzoek is uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Slechts 1-2% van de kinderen eet voldoende gezond. De meest voorkomende tekorten zijn: jodium, vitamine D, vitamine C, vitamine B1, vitamine A, vitamine E, kalium, magnesium en zink.

(Bron: Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. RIVM, 2011)

 

PSA-SCREENING  NIET  ZINVOL
Uit een groot onderzoek komen de risico's van PSA-screening naar voren: 12% van de mannen krijgt een fout-positieve uitslag. De daarop volgende biopsie veroorzaakt bij 1 op de 200 mannen tot complicaties: ernstige infectie of urineretentie (blaas niet meer volledig kunnen leegplassen, waardoor blaasontstekingen kunnen ontstaan). Een ander probleem van screening is het verschijnsel van overdiagnosticeren: PSA-test spoort meer prostaatkanker op, maar in 50% van de gevallen is deze ziekte niet van belang omdat de patiënt aan een andere ziekte komt te overlijden. In die gevallen zijn de behandelingen en de daarbij optredende bijwerkingen (incontinentie voor urine en erectiestoornis) onnodig.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, november 2011)

 

MINDFULNESS  TEGEN  DEPRESSIE
Dat mindfulness bij mensen met terugkerende depressies kan helpen een terugval te krijgen, was al bekend. Nieuw onderzoek toont aan dat het ook gunstig kan werken bij mensen die op het huidige moment lijden aan een depressie. De studie, uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum St. Radboud (Nijmegen), is het eerste grootschalige wetenschappelijke onderzoek naar het effect van mindfulness bij mensen die op dat moment een depressie hadden. Patiënten tobben minder en hebben minder last van malende gedachten dankzij de mindfulness. Ook kan mindfulness een effectief hulpmiddel zijn bij kankerpatiënten om met psychische klachten om te gaan.

(Bron: UMC Radboud)

 

GOEDKOOP  IS  VOOR  FARMACEUTISCHE  INDUSTRIE  NIET  GOED  GENOEG
Als het aan hoogleraar voedingsimmunologie aan de Britse Universiteit van Southampton Philip Galder ligt, eet iedereen 4 tot 5 maal vette vis per week om genoeg gezonde omega-3-vetzuren binnen te krijgen: " Omega-3-vetzuren zijn erg belangrijk in allerlei situaties. Deze vetzuren zijn niet het antwoord op alles, maar wel belangrijk genoeg om er altijd aan te denken. Het probleem is dat niemand veel geld kan verdienen met visolie als geneesmiddel, want visolie is goedkoop. Dat houdt klinisch onderzoek tegen", aldus professor Galder.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maart 2012)

 

ROOD  VLEES ?
Een grote Amerikaanse studie onder gezondheidszorgwerkers laat zien dat het eten van rood vlees samengaat met een verhoogde sterfte. Dit verband is bij eerdere studies ook vastgesteld. Van ruim 120.000 mannen en vrouwen verzamelden de onderzoekers informatie over het eetgedrag en de sterftegegevens. De inname van 1 extra portie rood vlees, zoals biefstuk of lamsbout, verhoogde het risico op sterfte met 12%; 1 extra portie verwerkt vlees, zoals bacon of hotdogs, gaf zelfs een risicotoename van 20%.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, april 2012)

 

WORDEN  WE STEEDS  GEZONDER  ? ?
Door een toename van het aantal mensen met ernstig overgewicht komt suikerziekte type 2 (het lichaam maakt minder insuline en is minder gevoelig voor insuline) steeds vaker voor in Nederland. Suikerziekte type 2 is een epidemie van het moderne leven waaraan wereldwijd ongeveer 285 miljoen mensen lijden. Naar verwachting zal het aantal mensen met suikerziekte type 2 de komende 20 jaar met 50% stijgen naar 438 miljoen. In Nederland steeg het aantal mensen met suikerziekte van 250.000 in 1990 naar 740.000 in 2007, waarbij waarschijnlijk nog 250.000 mensen als patiënt nog niet ontdekt zijn.

(Bron: Vademecum huisartsgeneeskunde, mei 2012)

 

HOE  ETHISCH  IS  DE  WETENSCHAP ?
Zowel auteurs als redacties van wetenschappelijke tijdschriften maken zich schuldig aan oneigenlijke selectie van wat zij willen publiceren. Voor een auteur is het immers fijner om gezien te worden als iemand die iets nieuws heeft te melden dan als iemand die schrijft over onderzoek waar niets nieuws uitkomt. Evenzo willen hoofdredacteuren van tijdschriften liever dat hun blad positieve informatie brengt dan negatieve. Ook gebeurt het dat een onderzoeker zich door zijn of haar onderzoeksleider of afdelingshoofd gedwongen voelt andere keuzes te maken, waarbij moedwillig gegevens uit ander onderzoek wordt weggelaten.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2012)

 

INVLOED  MUZIEK  OP  ONS  ZENUWSTELSEL/IMMUUNSYSTEEM
Op de afdeling hart- en vaatziekten van het universitair ziekenhuis van Bochem stelde men vast dat rustgevende klassieke muziek de angst van patiënten die een hartoperatie moesten ondergaan sterker verminderde dan een kalmeermiddel.

Bij patiënten die naar muziek luisterden tijdens het herstel waren de cortisolwaarden (een aanwijzing voor stress) veel lager dan bij patiënten die geen muziek luisterden. Eerder toonden wetenschappers al aan dat klassieke muziek watermoleculen een mooie symmetrische kristalvorm geeft, terwijl heavy metal of techno de mooie structuur misvormt.  Bedenk: wij bestaan uit ruim 80% water !

Ook planten gedijen beter onder invloed van een viool of piano dan zware gitaren. Koeien geven meer melk als zij naar klassieke muziek luisteren.

(zie ook: De boodschap van water, Masaru Emoto)

HERSENTUMOR  DOOR RöNTGENFOTO'S  BIJ  TANDARTS  ?
Blootstelling aan straling door röntgenfoto's bij de tandarts gaat samen met een verhoogd risisco van hersenvliestumoren. Bij patiënten bij wie jaarlijks of frekwenter een röntgenfoto van een tand werd gemaakt, was het risisco van een hersenvliestumor met 20% tot 90% gestegen, afhankelijk van de leeftijd. Een verhoogde kans op een hersenvliestumor komt ook voor bij röntgenfoto's van het gehele gebit (OPG: orto-panto-gram).

(Bron: Cancer, april 2012)

 

WELKOM  BIJ  NEUROMARKETING !  WAT ...................................... ???
Welkom bij neuromarketing. De neuromarketing gebruikt nieuwe technieken om het brein "te lezen". Met een fMRI-scan haal je informatie uit iemands hersenen zonder dat die persoon daar iets over hoeft te zeggen. Er zijn structuren in ons brein die, als je ze goed activeert, mensen aanzetten tot kopen. Ons koopgedrag hangt voornamelijk af van twee gebieden in het brein: het beloningsdeel (nucleus accumbens) en de "pijnknop" (insula). De insula wordt actief bij fysieke pijn, maar ook bij een hoge prijs. Een goed gevoel (beloning) maakt je bereid meer pijn in de portemonnee te accepteren, omdat je er een grotere beloning bij voelt. De balans tussen beide hersenstructuren is doorslaggevend voor je beslissing. Je kunt aan de hand van de hersenactiviteit voor 70% voorspellen of iemand een product gaat kopen of niet. Daarbij geldt: hoe meer het beloningsdeel wordt geprikkeld, des te groter de kans op een koop. Zonder scan flopt 80% van de nieuwe producten. We denken dat ons koopgedrag gebaseerd is op rationele overwegingen, maar dat is niet zo. Het brein vertaalt alle informatie naar emotie. Je koopt dat wat je het beste gevoel geeft. Aldus professor Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschap van de Universiteit van Amsterdam.

 
(Bron: Consumentengids, juli/augustus 2012)

 

KWALITEIT  MONDZORG :  ONTHUTSEND !
De Gezondheidsraad bracht onlangs haar advies over de  Nederlandse mondzorg:

 • Richtlijnen voor klinisch handelen in de mondzorg ontbreken vrijwel geheel;
 • Kennis over doelmatigheid ontbreekt vrijwel geheel;
 • Onderzoek naar effectiviteit is zwak ontwikkeld in de mondzorg;
 • Veel tandartsen roepen volwassen patiënten nog steeds twee keer per jaar op voor een controle zonder onderbouwing van het het nut daarvan.

(Bron: Nederlands Tijdschrift  voor Geneeskunde, juli 2012)

 

HUIDIGE  DOSERING  VITAMINEN  ACHTERHAALD.   
Vitaminen-tekorten vormen waarschijnlijk een belangrijke risicifactor voor een groot aantal ouderdomsziekten, zoals botontkalking, hart- en vaatziekten en kanker. Voor de huidige mens, met zijn lange levensverwachting, wordt het daarom steeds belangrijker dat we voldoende vitaminen en mineralen tot ons nemen. Het is verontrustend dat de huidige aanbevolen doseringen nog steeds gebaseerd zijn op voorkoming van primaire deficiëntieziekten. Zo kan een dagelijkse inname van vitamine K2 van 45 mcg/dag het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen. Bovendien beschermt het tegen botontkalking, slijtage van gewrichten, type-2 suikerziekte en dementie.

(Bron: Dr. C. Vermeer, biochemicus Universiteit Maastricht)     

 

TANDEN  POETSEN  LOONT
Kanker associeer je niet zo snel met tandplak, maar toch is er een relatie. Mensen met veel tandplak hebben op lange termijn een grotere kans om te overlijden aan kanker dan mensen zonder tandplak. Dit Zweedse onderzoek is een aanwijzing dat er een relatie bestaat tussen een goede mondhygiëne en de algemene gezondheid.

(Bron: British Medical Journal, juni 2012) 

 

TOEGEVOEGDE  WAARDE  VAN   ZINK  BIJ  LONGONTSTEKING
Uit een onderzoek onder 352 kinderen in een leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar met de diagnose longontsteking blijkt dat zink een belangrijke meerwaarde kan hebben bij de behandeling. Alle kinderen werden behandeld met antibiotica; daarnaast kregen ze gedurende zeven dagen een zinksupplement of een placebo (d.i. een neppil zonder werkzame stof). Bij de kinderen, die extra zink kregen, was de sterfte 67% lager dan in de placebogroep.

(Bron: BMC Med, 2012)

Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) meldt dat het eten van enkele teentjes knoflook bijdraagt aan een vermindering van het aantal tekenbeten (augustus 2012).

 

VIEZE  ZIEKENHUIZEN
Jaarlijks overlijden in Nederland ± 2000 mensen tengevolge van vermijdbare (!) medische fouten.
Dit is drie maal zo veel als het aantal verkeersslachtoffers. Jaarlijks lopen ± 30.000 mensen letsel op tengevolge van vermijdbare (!) medische fouten.

(Bron: Zembla, 21 september : "Vieze ziekenhuizen")

 

OLIJFOLIE  IS  GEZOND
Iedereen weet dat natuurlijk, maar nu weten de wetenschappers het ook. Gebruik van olijfolie kan de kans op algehele sterfte met 25% en die op sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten met 45% verlagen.
Voor iedere extra eetlepel olijfolie (extra vierge) neemt het risico van algehele sterfte en sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten met respectievelijk 7% en 13% af. Het effect is daarmee vele malen groter dan van cholesterolverlagers.

(Bron: American Journal of Clincal Nutrition 2012)

 

BEZUINIGEN  EN  ALLEDAAGSE  ONZIN  IN  DE  KLINIEK
Aan het woord dr. Joost Zaat, adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:
"Als ik elke dag opschrijf aan welke onzin ik mijn patiënten blootstel of laat blootstellen, dan slaat het cynisme met regelmaat toe. Ik geloof wel in die 8 miljard van Klink".
"De koppeling tussen aantallen verrichtingen en vergoeding bevordert het kritisch nadenken over het nut en
de noodzaak natuurlijk niet".
"Bij veel van die heel dure ingrepen is de klinische effectiviteit op kwaliteit van leven maar heel beperkt".

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, oktober 2012)

 

ANTIBIOTICA
We dreigen immuun te worden voor antibiotica. TBC wordt moeilijker te bestrijden. Steeds vaker hebben patiënten een TBC-variant die niet reageert op antibiotica. Ook bij andere bacteriële infecties verliezen steeds meer antibiotica hun werking. Zelfs een simpele blaasontsteking kan een groot probleem worden. Er komen ook nauwelijks nieuwe antibiotica op de markt, omdat ze in commercieel opzicht niet interessant zijn voor de farmaceutische industrie: ze mogen immers maar mondjesmaat gebruikt worden.

(Bron: Labyrint / VPRO, 17 oktober 2012)

 

SOJA  EN  HOP  TEGEN  OVERGANGSKLACHTEN
Fyto-oestrogenen zijn stoffen op plantaardige basis die een oestrogeenachtige activiteit vertonen. Deze stoffen worden o.a. teruggevonden in soja en hop. Net als echte oestrogenen binden ze aan de celwand (de receptor). Door hun zwakke binding hebben ze een oestrogeen effect wanneer er geen andere oestrogenen zijn (zoals in de menopauze), maar een anti-oestrogeen effect in de aanwezigheid van meer actieve oestrogenen. Voedinssupplementen, zoals soja en hop, worden onder andere ingezet bij de behandeling van overgangsklachten. Het gebruik van deze supplementen kan resulteren in opbouw van het baarmoederslijmvlies en daarmee bloedverlies tijdens de overgang veroorzaken. Een belangrijke bijwerking om bij stil te staan.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, oktober 2012)

 

SLACHTOFFERS  DOOR  DEFECTE  KUNSTKLEP  VOOR  HET  HART
Aan het woord deze keer professor doctor Yolanda van der Graaf, adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:
" De dragers van de Björk-Shiley-hartklep hoorden pas in 1992 dat al in 1979 duidelijk was dat het ontwerp van de klep niet goed was, maar dat de fabrikant deze klep ongehinderd was blijven verkopen. Pas in 1986, vele slachtoffers later, stopte de levering. Keer op keer herhaalt de geschiedenis zich en moeten we constateren dat veeboeren en auto- en zalmverkopers hun zaakjes beter voor elkaar hebben dan de zorgleveranciers".

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, oktober 2012)

OPNIEUW:  ONZINNIGE  BEHANDELINGEN  IN  DE  REGULIERE  ZORG

Aan het woord Arthur de Meijer, internist / intensivist van het Deventer Ziekenhuis:
 " Er worden in ziekenhuizen steeds meer onzinnige behandelingen en onderzoeken uitgevoerd. Niemand trapt op de rem. De academici doen het omdat ze allemaal het slimste jongetje van de klas willen zijn en de vrijgevestigd artsen doen het omdat elk uurtje een factuurtje is".

(Bron: Arts en auto, november 2012)

 

VROUWEN  LAAT  GLAASJE  FRIS  BETER  STAAN ......
Aan een studie (gedurende bijna 20 jaar) namen bijna 40.000 Japanse mannen en vrouwen deel in de leeftijd van 40 tot 59 jaar. Tijdens deze studie kwamen in de onderzoekspopulatie 2359 beroertes voor: 453 hartinfarcten, 859 hersenbloedingen en 1047 herseninfarcten voor. Vrouwen die bijna dagelijks frisdrank consumeerden, hadden maar liefst 83% meer kans op een herseninfarct. De frisdrankconsumptie had geen invloed op het risico van beroertes van mannen. Bij beide geslachten werd geen verband gevonden tussen de frisdrankconsumptie en het risico van hartinfarcten of hersenbloedingen.

(Bron: American Journal of Clinical Nutrition)

BESTE  BEHANDELING  VAN    PROSTAATKANKER  IS  GEZOND  LEVEN
Mannen bij wie prostaatkanker wordt geconstateerd, gaan aan iets anders dood. Bij behandeling van de prostaatkanker dalen noch de ziektespecifieke noch de totale sterfte.

Deze patiënten zijn meer gebaat bij veranderingen in hun manier van leven: roken, bewegen en voeding.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, november 2012)

 

BOF  IS  TERUG  VAN  WEG  GEWEEST
De laatste jaren worden (ook buiten Nederland) weer regelmatig bofuitbraken waargenomen, vooral onder studenten. Bof is een besmettelijke virale ziekte die wordt verspreid via druppels uit neus- en keelholte. Vaak begint bof met koorts en aspecifieke symptomen, zoals spierpijn, hoofdpijn, hoesten en algehele malaise (het lijkt wel " 'n griepje "). Kenmerkend voor bof zijn de opgezette en pijnlijke (oor)speekselklieren: patiënten klagen daarbij vaak over oorpijn en pijn bij het openen van de mond). De belangrijkste complicaties zijn: teelbalontsteking, ontsteking van de eierstok, alvleesklierontsteking en hersenvliesontsteking. Zeldzame complicaties zijn: onvruchtbaarheid, hersenontsteking, doofheid, leverontsteking, nierontsteking, gewrichtsontstekingen en hartspierontsteking. De behandeling is symptomatisch.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, november 2012)

 

PEPERMUNTOLIE  BIJ  PRIKKELBAARDARMSYNDROOM (PDS)
De medicamenteuze behandeling bij het prikkelbaardarmsyndroom (PDS) is beperkt (bulkvormers en krampstillende medikatie) en vooral gericht op symptoombestrijding. Specifieke PDS-klachten zijn: buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree en obstipatie. Uit een grote literatuurstudie wordt geconcludeerd dat gebruik van pepermuntolie een goed en veilig alternatief is. De dosering kan varieren van 175 - 225 mg, 2 tot 3 keer per dag. Bij ongeveer 3% van de patiënten trad een bijwerking op: meestal zuurbranden.

(Bron: Huisarts en Wetenschap, januari 2013)

(P.S./ CIG: Complementair zijn meer mogelijkheden bij de behandeling van PDS: o.a. aanpassing voeding en leefwijze, verbeteren darmflora)

 

MATIG  ALCOHOLGEBRUIK:  POSITIEF  VOOR  GEZONDHEID  ?
Matig alcoholgebruik is 1 tot 2 consumpties per dag.

Positieve effecten kunnen zijn:

 • minder kans op diabetes type II,
 • gunstig effect op hart- en bloedvaten,
 • verlaagd risico op dementie: Alzheimer en vasculaire dementie.

Negatieve effecten zijn:

 • hoger risico op borstkanker,
 • hoger risico op kanker in mond- en halsgebied,
 • groot risico op beschadiging van de hersenontwikkeling van de foetus als tijdens zwangerschap of op jonge leeftijd (matig) alcohol geconsumeerd wordt. 

(Bron: Stichting Alcohol Research, januari 2013)

(P.S./CIG: Tijdens de zwangerschap niet één druppel alcohol consumeren !!)


LEEFWIJZE  ALS  MEDICIJN ?

Voor mensen met een chronische longaandoening (COPD) is de leefstijl een goede voorspeller van de ziektelast en verbeteringen op het gebied van leefstijl zijn soms effectiever dan welke medicatie dan ook. Als patiënten meer bewegen, gaat de kwaliteit van leven omhoog. Zij krijgen een hoger inspanningsvermogen en minder klachten.
Door de nadruk op medicamenteuze interventies lijkt het echter een weinig prominente plaats te hebben, aldus professor dr. H. Kerstjens , hoogleraar en afdelingshoofd longziekten van het UMC Groningen.

(Bron: Huisartsgeneeskunde, nummer 1, 2013)


NATUUR(LIJK)  NIET  ALTIJD  GEZOND !!!

Een literatuurstudie leert, dat enkele patiënten beschreven zijn met een toxisch-medicamenteuze hepatitis geïnduceerd door het gebruik van glucosamine-chondroïtine: leverontsteking ten gevolge van glucosamine-chondroïtine.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, januari 2013)

 

LEEFWIJZE  ALS  VALKUIL !
De moderne levenswijze past op geen enkele manier bij onze biologische geaardheid, aldus professor Hanno Pijl (diabetoloog Leids UMC). Er is sprake van een serieuze "mismatch": het lichaam van de 21e eeuwse mens functioneert nog volgens de oude (oer)wetten, wetten die onder de nieuwe omstandigheden desastreus zijn voor onze gezondheid. Het resultaat: allerlei chronische ziektes.

We leven in een maatschappij die maakt dat we weinig bewegen en die het ons moeilijk maakt om gezond te leven. Het is eigenlijk te zot voor woorden, dat we miljarden investeren in geneesmiddelen voor ziektes, die makkelijk te voorkomen zijn, in plaats van iets te doen aan onze leefstijl. Negentig procent van diabetes type 2 ("ouderdomssuiker") wordt door leefstijl bepaald, stelt professor Pijl. 

De ziekte is te voorkomen door gezond eten en regelmatig bewegen. Onze gezondheidszorg bestaat nu vooral uit het repareren van de effecten van een ongezonde maatschappij.

(Bron: Uitzicht, januari 2013)


KINDERLEUKEMIE EN HOOGSPANNINGSLIJNEN
In internationaal wetenschappelijk onderzoek is een verhoogd risico op leukemie gevonden bij kinderen die langdurig nabij hoogspanningslijnen verblijven. Het risico om leukemie te krijgen is voor deze kinderen ongeveer

2 keer zo hoog. In de onderzoeken werd wel een statistisch significant maar geen oorzakelijk verband gevonden, omdat er geen aanwijzingen zijn voor een biologisch mechanisme.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maart 2013)

Toelichting: Door onderzoek is vast gesteld, dat bij kinderen die langdurig onder hoogspanningslijnen wonen, 100% meer gevallen van leukemie voorkomt. Echter omdat men niet begrijpt hoe dat kan (het biologisch mechanisme), wordt deze relatie als niet relevant geduid. Echter in 2007 meldde hoogleraar mileukunde
L. Reijnders, dat electromagnetische velden een significant hebben op het vóórkomen van vrije radicalen (agressieve moleculen), die tot veranderingen kunnen leiden van het erfelijk materiaal (DNA).

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2007).

 

HERPESVIRUS
Koortsblaasjes, waterpokken, gordelroos, klierkoorts (Pfeiffer) en CMV worden allemaal veroorzaakt door een welbepaalde type van Herpesvirus. Na behandeling verdwijnen de symptomen, maar blijft het virus onder een inactieve vorm sluimeren in ons lichaam. Een verlaagde weerstand, het tekort aan bepaalde vitaminen en/of mineralen, stress, vermoeidheid, verkeerde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging (kortom: de moderne leefstijl) ... kan het virus opnieuw aanzetten, waardoor klachten recidiveren. Verandering van leefstijl is de allerbelangrijkste remedie Voorkom deze aanvallen door je dagelijkse voeding te voorzien van L-lysine en extra vitamine C (ascorbaat poeder).


EERHERSTEL VOOR TEERZALF
Al ver voor onze jaartelling werd teer gebruikt bij huidklachten. Tegenwoordig staat teerzalf, letterlijk en figuurlijk, in een kwade reuk. Ten onrechte, zeggen onderzoekers van het UMC St Radboud. Teer (rijk aan het zwavelrijke ichthammol) werkt bacterie- en schimmeldodend en stimuleert de aanmaak van de hoornlaag. Dit maakt de huid minder kwetsbaar en remt het ontstekingsproces.Teer doorbreekt de vicieuze cirkel van chronische ontsteking waardoor herstel kan optreden.

(Bron: Ellen van den Bogaard, UMC St Radboud, 2013)

 

ANTIBIOTICA  BIJ  LAGE  LUCHTWEGINFECTIES ?
80% van alle luchtweginfecties is een acute bronchitis die zonder antibiotica geneest;
80% van alle patiënten met een acute bronchitis krijgt antibiotica;
In 60% van de gevallen wordt onnodig antibiotica voorgeschreven.

Hoe kan men dit voorkomen, dan wel beperken ?

De CRP-test kan hierbij van grote waarde zijn (CRP is een ontstekingsmarker in het bloed):

is de CRP lager dan 20: geen antibiotica nodig,
is de CRP tussen 20 en 100: alleen antibiotica gebruiken als klachten niet afnemen (antibiotica naar behoefte),
is de CRP hoger dan 100: antibiotica zijn absoluut noodzakelijk.

Vraag dus om een CRP-test bij de huisarts: niet duur, uitslag nog dezelfde dag.

(Bron: Spreekuur Huisartsgeneeskunde, nr. 2 – 2-13)

 

MOTHERS  KISS
Kinderen stoppen tijdens het spelen nogal eens een kraaltje of andere kleine voorwerpen in hun neus (mond of oren).

De mother's kiss is een veilige, effectieve manier om een voorwerp uit de neus van een jong kind te verwijderen:

 • de moeder plaatst de mond stevig over de mond van het kind,
 • het niet-verstopte neusgat wordt dicht gehouden,
 • moeder blaast kort lucht in de mond van het kind.

Daardoor stroomt lucht via de neuskeelholte naar het verstopte neusgat. Bij succes schiet het voorwerp los.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, februari 2-13)

 

MACULADEGENERATIE
Bij de behandeling van maculadegeneratie moet je onderscheid maken tussen de droge en de natte vorm.

De droge vorm begint met "Drusen" is het gevolg van een sluimerende ontsteking (low grade inflammation).
behandelingsmogelijkheden zijn dan beperkt:

 • opsporen en behandelen van de sluimerende ontsteking(en),
 • luteine, zeanthine, astaxanthine, vitamine C, zink en resveratrol.

Bij de natte vorm is er sprake van vaatnieuwvorming ter plaatse van de macula op/in het netvlies.

De behandeling kan zijn haaienleverolie, vitamine D en darmreiniging (datmtoxinen stimuleren via VEGF de vaatnieuwvorming) kunnen een ondersteuning zijn.

 

ZOEK  DE  LACH
Wie lachend door het leven gaat, werkt daarmee ongemerkt aan z’n gezondheid. Bij lachen komen endorfinen vrij. Die verlagen de bloeddruk en verminderen stress en pijn. Ook goed gezelschap heeft dit effect. Mensen met goede sociale contacten hebben aantoonbaar minder kans op hart- en vaatziekten. Ook bij wie deze ziekten al heeft, geeft emotionele steun een positief effect. Het zorgt voor een lagere hartslag, minder stress en betere immuunreacties. Dit effect is ook bij borstkankerpatiënten aangetoond.

(Bron: Consumentenbond, februari 2-13)OORSUIZEN
Oorsuizen of tinnitus wordt door veel patiënten ervaren als het horen van een continue sis-, brom – of fluitgeluid aanwezig in één of de beide oren, terwijl het geluid niet door anderen wordt waargenomen. Het “fantoomgeluid” vindt zijn oorsprong eerder door een overactief hersengedeelte, die continue signalen stuurt naar het gehoorgebied in de hersenen, dan in het gehoororgaan zoals men oorspronkelijk dacht.
Naast keukenzout, cafeïne en alcohol kan het oorsuizen ook versterkt worden door mononatrium glutamaat (MSG), een smaakversterker o.a. aanwezig in Chinese voeding, ingeblikte groenten en soepen alsook in industrieel verwerkt vlees.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat de mogelijke neurotoxiciteit veroorzaakt door MSG wordt verholpen met het toedienen van taurine. Taurine werkt kalmerend als een neurotransmitter in onze hersenen (samen met glycine en GABA). Taurine heeft een anticonvulsief effect op overmatige hersenactiviteit. M.a.w. taurine treedt dus op als neurotransmitter, neuronale beschermer en regulator van de intracellulaire calciumflux in ons centraal zenuwstelsel.

BIOLOGISCH VOEDSEL: WAT ZIJN DE VOORDELEN ?
Gezondheidseffecten van biologisch voedsel zijn:
* betere weerstand (50%),
* fitter en energieker (27%),
* positief effect op psychisch welbevinden (22%),
* betere werking van de spijsvertering (17%),
* betere conditie van huid, haar en/of nagels (13%),
* minder allergische klachten (10%).

(Bron: Publicatie Louis Bolk Instituut, 2010)

 

WIJSHEID  UIT  DE  OERTIJD

De moderne definitie van gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar de capaciteit om je aan te passen aan nieuwe uitdagingen.
Het is zaak om ons lichaam op verschillende manieren uit te dagen, zodat het alert blijft. Dat kun je doen door het aanbieden van verschillende prikkels: dat gebeurt automatisch als je gezond en gevarieerd eet en leeft. In de oertijd paste je je aan de jaargetijde, de kou, het gebrek aan voedsel aan. Lange perioden van schaarste werden afgewisseld met korte perioden van overvloed. Het lichaam werd continu uitgedaagd om de juiste respons te geven. Nu is het continu “feest” (overvloed). Daar kan ons lichaam veel minder goed tegen, getuige alle welvaartsziekten. Dus eigenlijk moeten wij weer snel leren, dat overdaad schaadt en minder beter is voor onze gezondheid.


(Bron: Professor Dr. Michael Müller, hoogleraar voeding, metabolisme en genomics aan de Uiniversiteit van Wageningen, maart 2013)

 

L-THEANINE :  EEN BIJZONDER  AMINOZUUR
L-theanine is een aminozuur dat vooral bekend staat om zijn kalmerende werking. Het verhoogt de activiteit van de neurotransmitters serotonine, dopamine en GABA in de hersenen. Het geeft ontspanning en vermindert stress en angst. L-theanine heeft een meditatie-effect, het verhoogt de activiteit van alfa-golven in de hersenen. Alfa-golven zijn verantwoordelijk voor relaxatie, ze worden ook geactiveerd door meditatie. Suppletie met L-theanine veroorzaakt een ontspannen, maar alerte gemoedstoestand, zonder verdovend effect. Deze ontspanning begint ongeveer 40 minuten na inname. Het is ideaal voor mensen die overdag moeite hebben om zich te concentreren.
L-theanine beschermt ook tegen neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.
Het voorkomt schade aan de zenuwcellen door neurotoxines die de ziekte van Parkinson veroorzaken en het remt de opstapeling van amyloïd-bèta, de plaquevorming die men ziet bij de ziekte van Alzheimer. Het verhindert het afsterven van hersencellen als gevolg van deze plaquevorming.
L-theanine verhoogt de immuniteit en beschermt tegen griep en verkoudheid. Vooral in combinatie met het aminozuur L-cysteïne. De twee samen verhogen de aanmaak van antilichamen tegen het griepvirus.
L-theanine verhoogt bovendien de werking van bepaalde immuuncellen (T-cellen), die het lichaam beschermen tegen virussen, bacteriën en kankercellen.
L-theanine suppletie maakt kankercellen gevoeliger voor chemotherapeutische medicijnen, zoals doxorubicine en cisplatine, en het beschermt gezonde cellen tegen beschadiging door deze cytostatica (giftige celdodende stoffen).
Ondertussen heeft men ook ontdekt dat L-theanine het verslavend effect van nicotine tegenwerkt en de ontwenningsverschijnselen van morfine vermindert. Het vermindert angst, spanning, prikkelbaarheid, gespannen spieren en beven. Het werkt heel snel en het effect blijft ongeveer 2,5 uur aanhoudenPROBIOTICA ALS PREVENTIE TEGEN URINEWEGINFECTIES

Postmenopauzale vrouwen hebben minder vaginale lactobacillen en daardoor
een grotere kans op vaginale besmetting met de E. Coli bacil, die op zijn beurt meestal de veroorzaker is van een urineweginfectie. Uit een wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat telkens terugkerende (recidiverende) urineweginfecties evengoed te voorkomen zijn met een mengsel van lactobacillen dan met het chronisch gebruik van co-trimoxazol (een antibioticum). In de groep die antibiotica gebruikt, zag men een aanzienlijke toename van resistentie van de E. Coli-bacterie, terwijl dit in de lactobacillen-groep niet werd waargenomen.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, februari 2013)


LIGHT ?

Dat je niet afvalt van lightdrank is al langer bekend, maar nu blijkt dat je er ook nog eens depressief van kunt worden.Het blijkt dat personen die meer dan vier glazen lightdrank per dag consumeren meer kans hebben depressief te worden.
De kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam) verstoren onze hersenstofwisseling, waardoor belangrijke hormonen als serotonine, oxytocine, dopamine en endorfine minder worden aangemaakt.

(Bron: website Menshealth)


GENEZEN MET KRUIDEN IN DE KEUKEN ?

Veel (vooral) chronische ziektebeelden worden veroorzaakt en onderhouden door “een stille sluimerende ontsteking” (low grade inflammation). Bij dit proces ontstaan ontstekingsstoffen, die op de lange termijn cel- en orgaanschade veroorzaken. De “stille ontsteking” is de grootste epidemie, die de mensheid teistert (naast geestelijke verarming en verarming van de voeding: hetgeen elkaar versterkt). Op basis van wetenschappelijke experimenten blijkt dat geelwortel, knoflook, koriander, rozemarijn, salie en tijm (in hoeveelheden die bij het koken worden gebruikt) een duidelijke afname veroorzaken van ontstekingsstoffen zoals interleukine-8
en TNF-alfa.
Diegenen die lijden aan chronische kwalen kan het gebruik van deze kruiden zeer aanbevolen worden.


ALZHEIMER  EN  VOEDING …..
Personen die veel koolhydraten eten, hebben bijna tweemaal zoveel kans op de ziekte van Alzheimer.Koolhydraatrijke voeding leidt tot verhoogde suikerspiegels in het bloed: dit wordt door ons lichaam als stress ervaren met als gevolg dat ongewenste ontstekingsstoffen worden aangemaakt. Deze ontstekingsstoffen leiden op langere termijn tot cel- en orgaanschade, b.v. het brein. Een gezonde voeding rijk aan gezonde eiwitten (biologisch vlees, eieren en matig vette vis), gezonde vetten (rijstolie, kokosvet om in te bakken en braden; koolzaadolie, olijfolie, walnotenolie om koud toe te voegen) en koolhydraatarm verkleinen de kans op deze (en andere) ziekte(s).

GIF(DAMPEN) IN HUIS
Al staan de kranten vol van zure regen en giftige uitlaatgassen, de kwaliteit van de lucht die wij binnen (thuis en op werk) is voor ons welzijn van veel groter belang. Binnenshuis zijn een aantal bronnen aan te wijzen:
· (passief) roken (cadmium, radon),
· oplosmiddelen en zware metalen in verf (lood, kwik, cadmium, chroom, arseen),
· oplosmiddelen, geur- en kleurstoffen, conserveermiddelen, weekmakers in schoonmaakartikelen, · formaldehyde uit spaanplaat, triplex, multiplex,
· asbest- en andere (glas- en steenwol) vezels,
· radongas uit gips(platen),
· insecticiden en pesticiden in meubilair, vloerbedekking, gordijnen, maar ook kleding,
· hout-, steen- en kunststof met name gevormd tijdens klussen: fijnstof kan de bloed-long-barrière passeren en komt zo direct in onze bloedbaan,
· kopieermachine.

Wat kun je hier aan doen ?
· stoppen met (passief) roken,
· ventileren, vooral belangrijk in de energiezuinige woningen,
· luchtzuiveraar,
· luchtzuivering door kamerplanten: lepelplant of vaantjesplant, palmplanten, hedera,, krulvaren, zink- of blauwvaren, geranium, Ficus elastica, chlorofytum, moederplantje, magnesia, drakeboom, chrysant, gerbera
(o.a. onderzocht door NASA).


CHOLESTEROL VERLAGEN: POLYPIL OF TOCH ANDERS ?

Het is berekend dat het gebruik van de polypil (bloeddrukverlager, cholesterolverlager en bloedverdunnner) door iedereen boven de 55 jaar een afname van hart- en vaatziekten met 80% kan opleveren.
CIG: Over bijwerkingen wordt "voor het gemak" níet gesproken.
In Finland denken ze daar anders over. Met een nationale aanpak ingevoerd in 1970, bestaande uit onderwijs over voeding, bewegen en roken en uit afspraken met de voedingsindustrie, werd bereikt dat de gemiddelde zoutinname daalde (wij consumeren dagelijks gemiddeld tweemaal de aanbevolen hoeveelheid zout),
de gemiddelde bloeddruk daalde, het roken afnam en de sterfte aan hart- en vaatziekten afnam met 80%.
CIG: Deze aanpak kent géén bijwerkingen.

(Bron: NederlandsTijdschrift voor Geneeskunde, mei 2013).


BASISCH WATER
Water maakt al het leven mogelijk, ook dat van de mens. Water is een van de meest raadselachtige stoffen op deze aarde. Wetenschappers ontdekken echter steeds meer nieuwe verbazingwekkende feiten over water. Naast de universiteit Wageningen doet vooral professor dr. Sanetaka Shirahata (Kyushu Universiteit Japan) veel onderzoek over dit onderwerp.
De mens is een grote plens water gewikkeld in huid. Water bestaat uit watermoleculen, H2O. Als de watermoleculen worden gesplitst ontstaat het waterstofion (H+) en het hydroxyde-ion (OH-). Vaak zijn er meer H+ ionen in het water dan OH-: het water is dan zuur. Overwegen de OH- ionen is het water basisch. Het drinken van basisch water is gezondheidsbevorderend aangezien:

· basisch water sterk antioxyderend is: het heeft een ORP (Oxydatie Reductie Potentiaal) van ongeveer -500 mV, dit houdt in dat het drinken van basisch water een neutraliserend effect heeft op vrije radicalen (agressieve moleculen) in het lichaam;

· basisch water het lichaam aanzet tot productie van bicarbonaat, waardoor de buffercapaciteit van zuren toeneemt en de kans op verzuring vermindert.

Voor maximale gezondheidseffecten dient de zuurgraad van water (pH) ongeveer 9 te zijn.
Zuur water (pH lager dan 7) heeft desinfecterende kwaliteiten.


BRUIN VETWEEFSEL

Recentelijk is ontdekt dat het vetweefsel van de mens onderverdeeld kan worden in het nuttige bruine vet en het schadelijke witte vet. Bruin vet verbrandt triglyceriden en suiker, waarbij de gevormde energie omgezet wordt in warmte. De primaire functie van bruin vet is het voorkomen van een te sterke daling van de lichaamstemperatuur (‘non-shivering thermogenesis’). Voor pasgeborenen is deze functie extra belangrijk omdat zij over weinig spiermassa beschikken en hiermee een lage ‘rilcapaciteit’ hebben. De hoeveelheid bruin vet neemt af na de pubertijd. Door het vermogen vet en suiker te kunnen verbranden, speelt bruin vet een belangrijke rol bij het voorkomen van overgewicht, suikerziekte en een verstoord vetprofiel in het bloed.
Bruin vet wordt geactiveerd door:
· noradrenaline: iedere bruine vetcel wordt aangestuurd door een sympathische zenuwcel, de belangrijkste stimulator van deze zenuwcel is koude;
· schildklierhormoon T3.
Bruin vet wordt extra aangemaakt door:
· kou,
· PPAR-gamma agonisten, die tevens wit vet kunnen omzetten in bruin vet (‘bruinen’).

(Universiteit Leiden, universiteit Maastricht – mei 2013)

CIG: Reguliere PPAR-gamma agonisten hebben veel bijwerkingen en zijn daardoor niet echt aantrekkelijk. Omega 3 (het beste in de fosfolipidenvorm – krillolie) is een natuurlijke PPAR-gamma agonist.


VITAMINE K EN BOTGEZONDHEID
Nieuw Nederlands onderzoek toont aan dat natuurlijk vitamine K2 botverlies voorkomt en botsterkte verbetert bij postmenopauzale vrouwen. In het toonaangevende tijdschrift Osteoporosis International zijn de resultaten van
het vitamine K onderzoek gepubliceerd.Vitamine K (in een dosis van 180 mg daags) geeft een duidelijke daling van leeftijdsgebonden verlies van botmassa (osteoporose) en zelfs een verbetering van de botsterkte.

(Universiteit Maastricht, maart 2013)

CIG: Vitamine K niet gebruiken in kombinatie met bloedverdunners !


ADHD: OMEGA3/6 KOMBINATIE EFFECTIEF

Omega3-vetzuren uit visolie of krillolie (EPA en DHA) vervullen belangrijke functies in de hersenen en kunnen daardoor gedrag, gemoedsstemming en verstandelijke functies (gunstig) beïnvloeden. Een groot onderzoek onder kinderen met het label ADHD toont de daling van ADHD symptomen bij gebruik van Ritalin en een omega3/6 kombinatie: respectievelijk een verbetering van 78% en 59%. Omega3 alléén geeft een verbetering van 31%.
Kombinatie van Ritalin met een omega3/6 kombinatie vermindert de bijwerkingen van Ritalin, zoals gewichtsverlies, verminderde eetlust en angsten.

NB!: In Frankrijk wordt helemaal níet met medikatie gewerkt, wél met psychosociale interventie bij kind en gezin.


ADERVERKALKING EN KANKER: HOE DAT ZO ??

Aderverkalking bevordert het ontstaan én de verspreiding van kankercellen. Aderverkalking ontstaat als de beschermlaag van de vaatwand (glycocalix) beschadigd wordt, b.v. door overmatig keukenzout, hoge suikerspiegel (suikerziekte), roken en sluimerende ontstekingen (darm, lever, tonsillen, sinussen, tanden).
Alleen dán is het mogelijk dat witte bloedcellen én cholesterol (en dan is alléén het kleine cholesterol belangrijk: small dens LDL) de vaatwand binnen dringen en uiteindelijk de verkalking in de vaatwand veroorzaken.
Een vaatwand mét aderverkalking activeert bloedplaatjes, waarbij prostaglandine E2 (PGE2) en NF-kappaB (NFkB) ontstaan en dat zijn vervelende stofjes. PGE2 veroorzaakt ontstekingen in het lichaam (reuma, COPD e.d.) evenals zenuwschade (Alzheimer, Parkinson) en, samen met NFkB, is het in staat de ontwikkeling van kankercellen te bevorderen én de verspreiding ervan (metastase). Zijn kankercellen verspreid door het lichaam (metastasen) wordt de overlevingskans van kanker vele malen kleiner.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mei 2013)

(CIG: Bloeddruk en hartfilm geven pas in een laat stadium van aderverkalking afwijkende waarden.
De arteriograph-meting, waarbij de vaatwandelasticiteit wordt gemeten, is de meest gevoelige meetmethode op het gebied van vaataandoeningen en kan al de éérste veranderingen waarnemen.?


ANTIBIOTICA ? GEBRUIK ZE VERSTANDIG !
Soms lukt het niet een antibioticakuur te omzeilen.
Wat kun je doen om de kuur zo effectief mogelijk te laten zijn met zo min mogelijk bijwerkingen ?
· gebruik ook kurkuma longa en EGCG afwisselend: zij zijn sterk antimicrobieel (ondersteunen
dus het antibioticum), zijn sterke antioxydanten en bouwen ontstekingsstoffen af (ontsteking geneest gemakkelijker);
· gebruik een breed probioticum ná (bij diarree tijdens) de kuur om de darmflora weer op te bouwen;
· matig eten: schaarste versterkt uw weerstand;
· gebruik geneeskrachtige kruiden: knoflook, fenegriek, oregano, komijn, rozemarijn, gember,
zij ondersteunen het antibioticum;
· veel drinken: water, kruidenthee (leverthee): ondersteuning van uw ontgifting;
· ontspannen lichaamsbeweging (wandelen in huis of de tuin), géén (!!) sport;
· zorg voor voldoende goede slaap, rust: bevordert herstel;
· een veel voorgeschreven antibioticum ‘doxycycline’ mag niet gekombineerd worden met magnesium-, calcium-, zink- en ijzerpreparaten: deze mineralen remmen de opname van het antibioticum in de darm (check je supplementen);
· altijd (tenzij ernstige bijwerkingen) de kuur afmaken !!

Mijn ervaring (30 jaar integrale geneeskunde) leert, dat zelden bijwerkingen optreden en de aandoening goed geneest. Als het moet ................ doe het dan goed.


GLUCOSE VERZADIGT, FRUCTOSE NIET
Anders dan glucose lijkt fructose niet de hersengebieden aan te spreken die een gevoel van verzadiging moeten geven. Dit is gebleken uit een onderzoek met de MRI-scan waarmee de doorbloeding van verschillende hersengebieden kan worden gemeten. Consumptie van glucose stimuleert de doorbloeding van de hersengebieden van beloning en bevrediging (insula en striatum). Fructose doet dat niet, waardoor geen gevoel van verzadiging ontstaat. Een verband tussen het toenemende gebruik van fructose sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw en de gelijktijdige toename van zwaarlijvigheid kan hiermee verklaard worden.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Yale University maart 2013)


HARTZWAKTE EN COENZYM Q10

Uit groot onderzoek is gebleken dat mensen met een zwak hart (decompensatio cordis) baat kunnen hebben bij gebruik van coenzym Q10. Patiënten gebruikten driemaal daags 100 mg Q10: na twee jaar hadden zij 50% minder complicaties aan hart- en bloedvaten ervaren dan de placebogroep.
Bovendien bleek de sterfte en het aantal opnames in een ziekenhuis duidelijk verminderd. NT-proBNP (een biologische marker voor hartzwakte) was door het gebruik van coenzym Q10 eveneens verlaagd. Professor Svend Aage Mortenson van de Universiteit Kopenhagen concludeert, dat coenzym Q10 naast het gebruik van ACE-remmers en bètablokkers aan de standaardtherapie van hartzwakte moet worden toegevoegd. Statines (cholesterolverlagers) worden ook vaak ingezet bij de behandeling van hartzwakte; deze medicijnen kunnen het Q10 gehalte in de cel met 40% verlagen. Gezien het bovenstaande is dit een zeer ongewenste bijwerking.
Coenzym Q10 wordt door het lichaam geproduceerd en komt in alle lichaamscellen (ubiquinon) voor en speelt een belangrijke rol bij de celademhaling waar voeding en zuurstof wordt omgezet in ATP.

(Bron: S.A Mortenson, A. Kumar, P. Dolliner et al, congres Heart Failure Association of the European Society of Cardiology, 27 mei 2013)


HARTZWAKTE EN DE ANDROPAUSE
Uit onderzoek van professor Tkaczyszyn (universiteit Wroclaw, Polen) blijkt dat hartzwakte de hormoonhuishouding van de man dusdanig verstoord, dat minder anabole hormonen worden aangemaakt en andropausale klachten (’andropause’) eerder manifest wordt. De klachten die hierbij horen zijn:
· sexueel: erectiele dysfunctie, verminderde libido, minder schaambeharing,
· psychisch: depressieve stemming, angstig, stressgevoelig,
· somato-vegetatief: slaapstoornissen, transpiratie, spier- en gewrichtsklachten.

Een verzwakt hart verhoogt de kans op andropausale klachten met 400%. Verder onderzoek kan aantonen of hormoonsubstitutie in deze situatie een meerwaarde heeft.
Hartzwakte is géén aandoening die alléén op oude leeftijd voorkomt: ook op jonge leeftijd kan hartzwakte ontstaan b.v. tengevolge van hartinfarct, hoge bloeddruk, roken, suikerziekte.

(Bron: M. Tkaczyszyn, K. Nega, M. Lopuszanska, congres Heart Failure Association of the European Society of Cardiology, 25 mei 2013)


GEBRUIK VAN PROBIOTICA GUNSTIG EFFECT OP VITAMINE D SPIEGEL
Laag vitamine D is een risicofactor voor botontkalking, hart- en vaatziekten, suikerziekte en kanker. Gedurende een onderzoek van negen weken aan de universiteit van St. Montreal met het probioticum L. reuteri bleek het serum hydroxyvitamine D met 25% gestegen te zijn. Dit is het eerste onderzoek dat een gunstige invloed laat zien van een probioticum op de vitamine D spiegel.

Bron; Journal Clinical Endocrinology and Metabolism, april 2013; Jones, M.L et al.


OMEGA 3 ZINVOL VOOR ROKERS
Griekse onderzoekers van de universiteit van Athene hebben het effect van omega3 (2 gram daags) bij rokers bekeken. Als parameters kozen zij voor de Aix (vaatwandweerstand), de PWV (vaatwandstijfheid), TNF-alfa, interleukine-6 (IL-6) en plasminogeen-activator-inhibitor (PAI-1). Vergeleken met een placebogroep bleek na twaalf weken (al) een duidelijke afname te bestaan van de Aix en PWV: dat wijst op gezondere vaten (verbetering endotheelfunctie, vaatwand). Ook de ontstekingsparameters TNF-alfa en IL-6 waren verlaagd: een lagere ontstekingsactiviteit duidt altijd op een betere gezondheid.
PAI-1 is een maat voor trombose-neiging: ook deze was na twaalf weken verbeterd, in dit geval verhoogd dus minder kans op trombose.

(Bron: International Journal of Cardiology, juni 2013: Siasos,G et al)

CIG: Aix en PWV zijn parameters die d.m.v. een Arteriograph-meting eenvoudig te constateren zijn en al in een vroeg stadium vaatschade kunnen aantonen.


GLUTENSENSITIVITEIT

Twee grote studies wijzen op het bestaan van een glutensensitiviteit naast de reeds bekende glutenallergie en de glutenintolerantie.
Een mogelijke verklaring van een glutensensitiviteit komt uit een recente studie waarin werd aangetoond dat alfa-amylase-trypsineremmers (AATR) het immuunsysteem in de darm rechtstreeks kunnen activeren. AATR zijn moleculen die van nature in granen voorkomen en die betrokken zijn bij de bescherming tegen insecten, parasieten, schimmels en bacteriën. Moleculen uit de groep AATR zijn ook verantwoordelijk voor het ontstaan van bakkersastma. AATR activeren het immuunsysteem door directe activatie van immuuncellen in de darm (waardoor snelle lichamelijke reacties mogelijk zijn). Door de lokale ontstekingsreactie ontstaat een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmbarrière waardoor toxische moleculen gemakkelijk de bloedbaan kunnen bereiken en de immuunreactie nog verder wordt aangewakkerd.
Door graanveredeling is de hoeveelheid AATR in granen de afgelopen decennia sterk toegenomen, wat mogelijk de sterk toegenomen glutenonverdraaglijkheid verklaart.

(Bron: Dr. Bouma, MDL-arts VU medisch centrum Amsterdam, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, juni 2013)


OMEGA XL  ZINVOL  BIJ  COPD

Twintig COPD-patiënten werden gevolgd tijdens het gebruik van het groenlipmosselextract Lyprinol® en vergeleken met een placebogroep. Als parameters gebruikte men longfunctietests, COPD symptomen, ontstekingsmarkers en gebruik van noodmedikatie voor een astma-aanval (aanval van kortademigheid).
Alle parameters lieten al na vijf weken een duidelijke verbetering zien: betere longfunctie, minder klachten, minder ontstekingsmarkers en minder gebruik van noodmedikatie.

(Bron: Respiratory Medicine, mei 2013: Mickleborough, T.D et al.)


EGCG / GROENE THEE BIJ AUTO-IMMUUNZIEKTEN
Colitis ulcerosa en morbus Crohn zijn ernstige veel voorkomende darmontstekingen, die gebaseerd zijn op een auto-immuunstoornis. IL-10 heeft een regulerend effect op het immuunsysteem en kan derhalve de balans herstellen. EGCG (de werkzame stof in groene thee) stimuleert IL-10 en daarmee het herstel van het immuunsysteem. Uit onderzoek aan de Kentucky Universiteit blijkt dat EGCG even effectief is als het reguliere medicijn sulfasalazine: ontstekingsparameters als TNF-alfa, IL-6 en amyloid A verbeterden significant.

(Bron: Frontiers in immunology, juni 2013; Oz H.S. et al, Kentucky University USA)


VITAMINE D EN HOGE BLOEDDRUK

Uit een groot onderzoek van Dr. Vimal Karani blijkt, dat vitamine D een zeer belangrijke invloed uitoefent op de gezondheid van hart- en bloedvaten.
Rondom dit thema zijn tot nu toe allerlei controversiële uitspraken gedaan. Dr. Karani van de University College London heeft 35 studies en daarmee 155.000 proefpersonen verzameld uit Europa en Noord-Amerika.
Wat blijkt ? Bij iedere 10% stijging van het vitamine D-gehalte zag hij een verlaging met 8,1% van het risico op hoge bloeddruk. Deze gegevens heeft hij onlangs getoond op de jaarlijkse conferentie van de European Society of Human Genetics.

(Bron: Annual conference European Society of Human Genetics, 11 juni 2013, Dr. V. Karani – University College London)


SALMONELLA …………….

Door de steeds intensievere veehouderij in Nederland is de incidentie van salmonella-besmetting de laatste jaren sterk toegenomen; daarmee is ook de kans op (ernstige) complicaties toegenomen. De voornaamste bronnen voor infectie bij de mens zijn besmet vlees en eieren (goed doorbakken vlees en eieren eten is dan ook de belangrijkste preventieregel). Bij een lage infectiedosis kan het maagzuur de bacterie inactiveren (dit is één van de fysiologische functies van maagzuur: antimicrobiële barrière), terwijl bij een hoge infectiedosis de bacteriën het weefsel kunnen binnendringen. Slikt u maagzuurremmers (ook wel liefdevol ‘maagbeschermers’ genoemd) dan bent u dús kwetsbaar. Meestal zijn de klachten gering: misselijk, braken, diarree, maar lukt het de bacterie het weefsel diep te penetreren dan kan bloedvergiftiging (sepsis) en darmperforatie het gevolg zijn: levensgevaarlijk dus. Geniet van uw barbecue, maar doe het voorzichtig.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde,,juni 2013: T. van Vuuren et al.)


CRANBERRY ………………..
Onderzoekers aan de Braziliaanse Philadelphia universiteit hebben geconstateerd dat zuivere (niet gezoet) cranberries een zeer hoge voedingswaarde hebben en daardoor bij de behandeling en preventie van diverse aandoeningen kan worden ingezet. Cranberries hebben namelijk de eigenschap adinopectine te verlagen en daarmee de insulinegevoeligheid te vergroten, foliumzuur te verhogen, homocysteine en daarmee het risico op hart- en vaataandoeningen te verlagen. Ook verlagen zij ontstekingsparameters zoals TNF-alfa, IL-1, IL-6 en verminderen zij lipide- en proteine-oxydatie, waardoor de ontstekingsactiviteit in het lichaam verlaagd wordt.
Verhoogde ontstekingsactiviteit staat aan de basis van het merendeel van de chronische aandoeningen !

(Bron: British Journal of Nutrition, juni 2013: Reduced-energy cranberry juice increases folic acid and adinopectin and reduces homocysteine and oxydative stress in patients with the metabolic syndrme, T.N Simao et al)PON – GENEN ……………..
PON-genen worden ook wel de ‘levenselexir-genen’ genoemd, omdat zij enzymen (para-oxonasen) produceren, die een zeer sterke antioxydant-werking hebben.
Zij zijn daardoor in staat om sluimerende infecties (dé pandemie van deze tijd) tegen te gaan. PON-genen stimuleren het goede cholesterol HDL, verlagen het slechte cholesterol LDL, werken sterk ontgiftend en verbeteren de stress-respons. Para-oxynasen kunnen (evenals vitamine K) aderverkalking terugdringen, zodat de vaten weer soepel worden. Mooi toch !
Resveratrol, astaxanthine, quercetine, granaatappelextract activeert PON-activiteit.
De statines (cholesterolverlagers) verlagen de PON-activiteit.


OMEGA3 EN GEDRAGSSTOORNISSEN
Omega3-vetzuren (vooral het DHA-zuur) spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een goede fysieke gezondheid en speciaal bij de ontwikkeling van een gezonde, sterke hersenstofwissling. Lage bloedspiegels van omega3 is geassocieerd met ADHD en gerelateerde gedrag- en leerproblemen. Ook het nut van suppletie van omega3 in deze situatie is al eerder aangetoond.
De universiteit van Oxford heeft 493 schoolgaande kinderen tussen 7-9 jaar met beperkte leesprestaties onderzocht. Een lage DHA-spiegel was duidelijk gerelateerd aan beperkte leesprestaties en leergeheugen. Tevens werd in deze groep meer emotionele labiliteit en ongewenst gedrag in de thuissituatie vastgesteld.
De westerse keefstijl gaat over het algemeen gepaard met een overschot aan omega6 en een tekort aan omega3. Dit onderzoek toont het belang van omega3 in situaties van ADHD, autisme en dyslexie (beperkte leesprestaties).

(Bron: P. Montgommery et al, universiteit Oxford werkgroep Evidence-Based Intervention, juni 2013)


CARIES, MONDBACTERIEN EN ZO ……………….
Caries is een demineralisatieproces van het tandweefsel t.g.v. zuren die uitgescheiden worden door bepaalde bacteriën (voornamelijk Streptococcus mutans en Lactobacillus in tandplaque). Door de zuren daalt de zuurgraad in de mond en neemt de oplosbaarheid van het hydroxyapatiet (hét mineraal van tandglazuur) toe en zal het oplossen met een “gaatje” als gevolg. Zuur voedsel (fruitsappen) kan direct demineralisatie veroorzaken. Tanden hebben een afweermechanisme (door het dichten van dentinekanaaltjes), maar bij lange en frequente zuuraanvallen (snoepen, zuur voedsel) is deze ontoereikend.

Een gezonde darmflora, probiotica (evenals speeksel) vormen een natuurlijk verdedigingsmechanisme: zij kunnen zuurvormende bacteriën neutraliseren. Opnieuw een reden om voor een goede darmgezondheid te zorgen. Ook knoflook, curcumine en colloidaal zilver hebben sterke antibiotische eigenschappen en hebben hun waarde bij het behoud of herstel van een gezonde mondflora bewezen. Ook schijnt er een effectieve “probiotische tandpasta” te bestaan. (J. Jose e.a.).
Gevaarlijke mondbacteriën (zoals de Streptococcus mutans) kunnen echter ook betrokken zijn bij ernstige systemische (op afstand, buiten de mond) komplicaties, zoals:
• hart- en vaatziekten: aderverkalking, hart- of herseninfarct, longembolie, TIA e.d.,
• rheumatoide arthritis,
• darminfecties,
• dikke darmkanker, maagkanker,
• luchtweginfecties,
• gestoord verloop zwangerschap.

Dus: • goed poetsen,
• niet/weinig snoepen,
• beperk fruitsappen, kombineer met noten,
• goed kauwen: speeksel beschermt tegen cariës.

(Bron : P. Hu e.a., Applied Biochemical Biotechnology, juli 2013,
B. Houshman e.a., Indian Journal of Dental Research, januari 2013,
M. DiGiulio e.a., Pharmacy werkgroep universiteit Chiti, juni 2013,
J. Jose e.a., American Journal of Orthodontic and Dentofascial Orthopedy, juli 2013,
Y. Hau e.a., Dental Research, juni 2013)


VALLEN, MAAR NIET MEER OPSTAAN EN VITAMINE D !
In een Nederlandse studie (E. Sohl e.a./ universiteit Amsterdam) is onlangs (wéér eens) aangetoond, dat vitamine D-tekort (< 50 nmol/l) veel voorkomt (50% van de bevolking !!!) en dat dit vitamine belangrijke functies vervult in onze biologie. Vitamine D-tekort is geassocieerd met minder spiermassa, minder spierkracht en dus verminderd uithoudingsvermogen.
Vallen … gebroken heup ….. ziekenhuisopname ……… complicaties: infecties , CVA ………. verpleegtehuis.
Het gebeurt zo vaak en we kunnen er zo makkelijk zo veel aan doen.
Maxima zal terecht zeggen: “’n Beetje dom”.

(Bron: E. Sohl e.a., Journal of Clinical Endrocrinology and Metabolism, juli 2013)


CHOLESTEROL EN RODE RIJST EXTRACT
Door recent wetenschappelijk onderzoek is het werkingsmechanisme van rode rijst bij de behandeling van
hart- en vaatziekten opgehelderd. Rode rijst extract is in staat om:
• het LDL gehalte te verlagen (hierbij zijn alleen de kleine LDL deeltjes relevant, omdat alleen zij de vaatwand kunnen binnendringen; helaas wordt deze LDL-fractie zelden (of zeg maar nooit) bepaald),
• adiponectine te verhogen, waardoor:
• het goede cholesterol HDL stijgt, waardoor het slechte LDL-cholesterol wordt afgevoerd,
• de insulinegevoeligheid en dus ook de suikerstofwisseling verbetert,
• ontstekingsstoffen (en daarmee de kans op aderverkalking) afnemen,
• de binnenkant van de vaatwand (endotheel) wordt beschermd.

Roderijst extract is een gedegen alternatief voor statines én zonder bijwerkingen!


(Bron: V. Verhoeven, Journal Complementary and Alternative Medicine, juli 2013
C. Lee, Taichung universiteit Taiwan, juni 2013)


WATERPIJP
Het roken van een waterpijp wordt steeds populairder, maar is niet zo onschuldig als het lijkt.
Na het roken van een waterpijp meldden drie vrouwelijke patiënten zich op de Spoed-Eisende-Hulp (SEH). De een was flauw gevallen en had daarna nog last van duizeligheid en hoofdpijn, de ander had alleen hoofdpijn en de derde had
geen klachten. Bij bloedgasanalyse bleek het trio een koolmonoxyde (CO)-vergiftiging te hebben.
Alle drie werden met hoge concentraties zuurstof behandeld, maar de eerste twee patiënten hielden nog weken lang klachten.
De CO-vergiftiging werd waarschijnlijk veroorzaakt doordat de houtskool in de waterpijp onvolledig was verbrand, waardoor CO was vrijgekomen. Het zelfs eenmalig roken van een waterpijp kan een CO-vergiftiging veroorzaken, die wekenlang klachten kan geven.

(Bron: W. Bas e.a., Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, juli 2013)

HARTRITMESTOORNISSEN EN LUCHTVERVUILING
Onderzoekers van de universiteit Boston hebben een verrassende ontdekking gedaan. Blootstelling aan luchtvervuiling kan een directe aanleiding zijn voor het ontstaan van hartritmestoornissen: boezemfibrilleren, een chaotische activiteit van de boezem van het hart. Boezemfibrilleren is een gevaarlijke aandoening en kan hartfalen en bloedpropjes tot gevolg hebben. Bloedpropjes schieten los (embolus) en kunnen levensgevaarlijkje situaties veroorzaken, zoals hartinfarct, longembolie, herseninfarct of embolie in een slagader van arm of been. De onderzoekers komen tot de conclusie dat het risico op boezemfibrilleren met 26% toeneemt voor elke 6 µg/m3 toename aan fijnstofdeeltjes. Het zorgelijke is dat het verband is waargenomen bij waarden die ruim onder de waarden voor luchtvervuiling liggen.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, augustus 2013)


OMEGA3  EN  KANKER
Omega3 vetzuren hebben een gunstige invloed op kankercellen. Onderzoek door professor Parkinson aan de universiteit London heeft aangetoond, dat omega3 celgroei van een kankercel kan remmen en de cel kan aanzetten tot celdood (apoptose: een gezonde cel sterft “op tijd”  een kankercel niet). Dit effect is het gevolg van een stimulatie van de Epidermale Groei Factor (EGF). Bovendien reageren de kankercellen gevoeliger op chemotherapie. EPA is hierbij effectiever dan DHA. Tot nu heeft men positieve resultaten gevonden bij bepaalde vormen van huid-, mond- en dikke darmkanker.

Bron: Carcinogenesis, juli 2013


RIJPINGSGAS ……………….. ???
Fruit bevat rijpingsgas: etheen of ethyleen (C2H4). Dit gas wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt in fruit en stimuleert onder andere de rijping. Onder invloed van etheen vergelen komkommer en broccoli, loopt ui uit en wordt wortel bitter. Etheen is een plantenhormoon en wordt ook wel
het plantaardige stresshormoon genoemd. Methionine (een aminozuur) is de “grondstof” waaruit etheen wordt geproduceerd. Etheen wordt uitgestoten door onder andere passievrucht, appels, kiwi, perzik, nectarine, peer en banaan. Etheenproducerend fruit wordt climacterische vruchten genoemd. Hoe rijper het fruit, hoe hoger de productie. Zoals altijd heeft dit gas zowel voordelen als nadelen
(ieder voordeel heeft z’n ……………. juist!). In de koelkast heeft etheen weinig effect.
Door de lage temperatuur nemen zowel de productie als de gevoeligheid sterk af. Leg je een appel in de buurt van een knoertharde avocado of een groene citroen, zullen ze sneller rijper. Maar er is dan wel een kans op bederf. Het rijpen kan doorslaan, waardoor vruchten zacht en melig worden.
Als je etheenproducerend fruit buiten de koelkast bewaart, leg ze dan op een gepaste afstand van etheengevoelige groente en fruit, zoals druiven, tomaten en aubergines. In een goed geventileerde kamer is het etheen pas na een paar meter vervlogen. Leg het rijpend fruit dus aan de andere kant van de kamer. Etheen kan ook snijbloemen eerder doen verwelken.NIEUWS  OVER  ALZHEIMER ………………..
Uit recent onderzoek aan de universiteit van Los Angeles blijkt dat ophoping van ijzer in het brein de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan bespoedigen. Scan-onderzoek toont, dat de hoeveelheid ijzer in de hippocampus (d.i. het gedeelte van onze hersenen waar het geheugen is gezeteld) van Alzheimer-patiënten duidelijk is toegenomen. IJzer kan zorgen voor oxydatieve schade (hierdoor ontstaan
vrije radicalen, dit zijn agressieve moleculen) waardoor de signaaloverdracht tussen zenuwcellen wordt verstoord en zelfs zenuwcellen zullen afsterven. Tot nu toe werd uitsluitend het tau-eiwit en
het beta-amyloid hiervoor verantwoordelijk gehouden. Aan dit illustere duo kan ijzer worden toegevoegd. Een hoog ijzergehalte kan ontstaan door een grote consumptie van rood vlees, ijzerhoudende supplementen of vroegtijdige (pre-menopauzale) stop van de menstruatie (verwijdering baarmoeder, spiraaltje). Ferritine (eenvoudige laboratoriumbepaling) geeft de ijzervoorraad aan.
Alzheimer in de familie ? Laat op z’n minst het ferritine bepalen !

Journal of Alzheimer’s Disease, professor G. Bartzokis, augustus 2013ONTSTEKINGSREMMERS:  NSAID’s
NSAID’s vormen een veelgebruikte groep van geneesmiddelen bij pijn en ontstekingen. Bekende voorbeelden daarvan zijn aspirine, diclofenac, indomethacine, ibuprofen en naproxen. Deze middelen worden vaak langdurig gebruikt door patiënten met reuma en artrose. Daarnaast wordt aspirine in lage dosering, ook wel cardio-aspirine, langdurig gebruikt
ter preventie van hart- of herseninfarct. Een bekend nadeel van NSAID’s is het risico op maag- en darmzweren. Dit risico is nog veel sterker bij mensen die een maaginfectie met Helicobacter pylori (‘maagbacterie’) hebben en bij patiënten met reumatoide artritis. Men probeert komplicaties te voorkomen door een ’maagbeschermer’ te geven. Maagbescherming met de reguliere maagzuurremmers voorkomt echter niet (!) de schade die NSAID’s aan de lagere delen van het maag-darmkanaal kunnen veroorzaken. Langetermijngebruik van NSAID’s veroorzaakt bij 70% van de gebruikers een ontsteking aan de dunne darm die te vergelijken is met de ziekte van Crohn. Reguliere maagbeschermers hebben meerdere nadelen: daarover later meer.
Er zijn echter natuurlijke goede alternatieven:
• zoethout,
• artemisia,
• gember.

Doe dit echter uitsluitend onder begeleiding van een arts !MAAGZUURRREMERS;  DE  NADELEN …………………
Dat maagzuurremmers liefelijk (maar onterecht!) worden aangeprezen als maagbeschermers zal hopelijk na het lezen van het onderstaande duidelijk zijn.

• Maagzuur vormt een natuurlijke anti-microbiële barrière; vermindering van maagzuur leidt dan ook tot maagdarminfecties, zoals Helicobacter pylori of Salmonella.
Ook longinfecties komen vaker voor bij gebruikers van maagzuurremmers.
• Maagzuurremmmers kunnen de schadelijke werking van NSAID’s op het darmslijmvlies versterken ! Hierdoor wordt de darmbarrière verstoord, waardoor darmbacteriën of hun toxinen het lichaam ongewenst kunnen binnendringen. Bij gezonde vrijwilligers veroorzaakte indomethacine na vijf dagen een drievoudige toename van de darmpermeabiliteit. Dit kan niet alleen tot infecties leiden, maar ons immuunsysteem kan hierdoor ernstig ontregeld raken met allergieën en auto-immuunziekten tot gevolg.
• Vermindering van maagzuur belemmert de opname van mineralen zoals calcium (maar ook zink, jodium). Langdurig gebruik van zuurremmers verhoogt het risico op osteoporose met 100%.
• Vermindering van maagzuur vermindert de opname van vitamine B12. Een tekort aan B12 kan een breed scala aan klachten veroorzaken o.a. moeheid, neurologische klachten (tintelingen, spierzwakte), verhoogde kans op hart- en vaatziekten, psychische klachten, concentratie- en geheugenstoornissen, gewrichtsklachten, haaruitval, oorsuizen.
• Het maagslijmvlies is het grootste depot vitamine C met een 25 maal hogere concentratie dan in het bloed. Vitamine C wordt actief door het maagslijmvlies uitgescheiden, maar valt uiteen bij een te sterke zuurgraadstijging in de maag.KOFFIE:  WEL  OF  NIET ?
Het voordeel van koffiegebruik is dat het risico de ziekte van Parkinson of Alzheimer te krijgen vermindert.
Ook de kans op lever-, nier- en huidkanker vermindert.
Sommige studies laten zien dat stevig koffiegebruik de kans op suikerziekte vermindert.

De nadelen zijn echter:
• afname serotonine : neiging naar depressiviteit en slapeloosheid,
• toename adrenaline: verhoogd stressgevoelig,
• afname melatonine: slapeloosheid,
• verhoogde kans op miskraam en spina bifida (open ruggetje),
• vocht- en mineraalafdrijvend: verlies van calcium, magnesium, kalium: botontkalking, krampen, hoge bloeddruk, stressgevoelig,
• suikerschommelingen (dysglycemie) door beïnvloeding van insuline,
• verhoging homocysteine (koffie werkt als een vitamine B6-antagonist) en cholesterol: toename hart- en vaatziekten,
• toename van oestrogeen met als gevolg oestrogeendominatie: prikkelbaar, gespannen borsten, heftige menstruaties, moeheid.

Caffeïnevrije koffie kan als alternatief gekozen worden, echter …………………
Gebruik van meer dan vier kopjes gewone caffeïnevrije koffie geeft een verhoogde kans op de ontwikkeling van reuma (Arthritis and rheumatism 2002).
Kies dus liever voor biologische caffeïnevrije koffie.


KRUIDNAGEL
Eugenol is de stof, die kruidnagelolie haar specifieke geur geeft. Eugenol komt ook in kaneelblad voor en heeft bepaalde gezondheidsbevorderende effecten:
- verlaging bloedglucose (ook het HbA1c): zinvol bij suikerziekte,
- verhoging van het goede cholesterol HDL: zinvol bij hart- en vaatziekten,
- antibacteriële eigenschappen,
- ontstekingsremmend,
- antioxydant,
- pijnstillend: een kruidnagel op de zere kies vermindert de pijn,
- het stimuleert kankercellen tot een natuurlijke celdood (“apoptose”),
- het vermindert de kans op uitzaaiingen door de vaatnieuwvorming in en rond in kankergezwel af te remmen.

Er zijn allergische reacties beschreven bij het gebruik van eugenol.

Bron       : Archives Physiology Biochemistry, juli 2013
                  Molecules, mei 2012

 

TOCH MAAR SPRUITJES ?
Een studie aan de universiteit van East Anglia (Engeland) toont, dat broccoli (naast ontstekingsremmende eigenschappen) ook in staat is de afbraak van kraakbeen in reumatische gewrichten te verlangzamen. De werkzame stof heet sulforafaan en komt in alle kruisbloemigen voor: broccoli, bloemkool, boerenkool, spruitjes, witte kool, Chinese kool, radijs, koolraab, waterkers. Kiemgroenten bevatten nog meer van deze bioactieve stoffen. Sulforafaan biedt ook bescherming tegen het ontstaan van kanker.

SLAAPSTOORNISSEN  BIJ  KINDEREN
Professor Paul Montgommery van de Oxford universiteit heeft onderzoek gedaan naar slaapstoornissen bij kinderen. Hij vond een zeer duidelijke correlatie tussen slaapstoornissen (en hiermee samenhangende gedragsproblemen) en een laag omega3-gehalte in het bloed. Vooral het DHA-gehalte heeft een sterke invloed op het slaappatroon van kinderen. Extra DHA-suppletie verbeterde zowel
de bloedwaarde als de slaap én het gedrag, inclusief ADHD, dyslexie en autisme.
Al eerder was aangetoond dat extra DHA een gunstige invloed heeft op het leervermogen van het kind. Natuurlijk bent u er niet met alléén een DHA-supplement: zorg ook voor optimale (oer)voeding
en lichaamsbeweging.

DARMFLORA  EN  ECZEEM …….
Onderzoekers van de universiteit Otago in Nieuw Zeeland hebben kunnen vaststellen dat
de darmbacterie Lactobacillus rhamnosus HN001 (LRHN) een belangrijke rol speelt bij het voorkómen van eczeem bij kleine kinderen.
Gebruikt de moeder tijdens de zwangerschap LRHN en krijgt het kind tot twee jaar de bacterie als supplement extra toegediend vermindert het vóórkomen van eczeem (tot aan de leeftijd van zes jaar) met 44%.
Géén effecten werden gezien bij het gebruik van andere probiotische darmbacteriën. Eerder onderzoek liet al zien dat de LRHN het vóórkomen van infecties van de luchtwegen en urinewegen kan beperken. Tevens heeft het een positieve invloed op de hersenstofwisseling (minder angst).
De LRHN versterkt de darmbarrière, het immuunsysteem en ………. het endorfinesysteem. 

GALKOLIEK  ???
De sfinter van Oddi is een kringspier rondom de papil van Vater (de plaats waar de afvoerbuis van de gal en de alvleesklier in de twaalfvingerige darm uitmonden) waarmee de hoeveelheid vloeistof vanuit de lever, galblaas en alvleesklier naar de dunne darm geregeld kan worden. Voedsel in de twaalfvingerige darm brengt een reactie op gang waarmee de galblaas samentrekt en de sfincter van Oddi opent waardoor de zure maaginhoud geneutraliseerd wordt met het basische natriumwaterstofcarbonaat. Enzymen uit de alvleesklier, en gal brengen de spijsvertering verder op gang. De kringspier rondom de papil van Oddi kan sterk gespannen zijn (spasme) waardoor de gal- en alvleeskliervloeistof niet of moeizaam in de darm terecht komen. De gevolgen zijn een gestoorde spijsvertering. De klachten die hierbij optreden zijn identiek aan de klachten t.g.v. galstenen: pijn in de bovenbuik (zelfs koliekpijnen zijn mogelijk), misselijkheid, braken, ontregelde stoelgang, ontkleurde stoelgang, onverdraaglijkheid van vette spijzen. Als dan op een echo of röntgenfoto stenen in de galblaas worden gevonden (en dat komt in deze situatie vaker voor) zal een operatie volgen.
Na de operatie houden de mensen echter klachten. Alleen een drukmeting in de afvoerbuis bij de sfincter van Oddi kan een diagnose objectief vastleggen. Ook dán kan een operatie (klieven van de kringspier) volgen: deze zal succesvol zijn, maar is niet altijd nodig. Osteopathische behandeling van (o.a.) de kringspier via de buikwand kan even goed helpen. Het komt ook vaak genoeg voor dat géén galstenen gevonden worden: “Het ziet er allemaal goed uit” en de patiënt kan vertrekken, inclusief klachten. Ook taai galvloeistof (ook wel galgruis genoemd) kan de kringspier in spasme brengen. Optimale (oer)voeding, optimale beweging, goede darmflora, genoeg drinken, voldoende goede vetten gebruiken, vermijden van alcohol, nicotine en anticholinergica als medicatie (zie bijsluiter), dagelijks gemberthee zullen de lever- en galfunctie kunnen herstellen.
Na gebruik van morfine neemt de druk in de galgangen fors toe door aanspannen van de sfincter van Oddi. De belangrijkste stimulus voor de ontspanning van de kringspier is het hormoon cholecystokinine.


DROGE OGEN .....
Mensen die vaak last hebben van droge ogen hebben (zo blijkt uit academisch onderzoek) een lage pijndrempel. Eerder was al aangetoond dat klachten van droge ogen samenhangen met
de kwaliteit van de traanfilm, schade aan het hoornvlies en psychologische factoren. Naast het gebruik van "kunsttranen" en omega3 duidt de verlaagde pijndrempel op een storing van
het endorfine-systeem.Het is dan ook goed de endorfines te stimuleren met o.a.:
• voeding vrij van gluten, zuivel, soja en spinazie,
• versterking van het DPP-IV enzym,
• Lactobaccilus rhamnosus en inuline,
• LDN en VLDK.

 

VITAMINE D EN BORSTKANKER ............
Uit een zeer groot academisch onderzoek blijkt dat lage vitamine D waarden in het bloed de kans op herhaling van borstkanker met 100% verhoogd. De sterftekans verhoogt met 76%.
Vitamine D stimuleert de natuurlijke celdood van kwaadaardige cellen, vermindert ontstekingsreacties, remt bloedvatnieuwvorming (angiogenese) in/rondom kwaadaardige tumor, remt het ontstaan uitzaaiingen.
Vitamine D werkt nauw samen met onze endorfines.
De ideale bloedwaarde is rondom 125 nmol/lt.

(Bron: Breast Cancer Research and Treatment, Universiteit Toronto, oktober 2013)
SOJA EN BORSTKANKER ...................
Soja is rijk aan hormoonactieve fyto-oestrogenen, zoals genisteïne, daidzeïne en glycetine. Laboratoriumstudies tonen dat het effect van genisteïne zowel een vermindering als een versterking van de groei van borstkankercellen kan veroorzaken. Deze tegenstrijdige resultaten kunnen worden toegeschreven aan het dosisafhankelijke werkingsmechanisme van fyto-oestrogenen.
Bij lage concentraties (< 10 µM) overweegt het oestrogene effect (kankerbevorderend), terwijl bij hogere concentraties kankerremmende effecten overheersen: remming celgroei en stimulatie celdood kankercellen.
De hoge concentratie is NIET te bereiken met voeding en de meeste voedingssupplementen.
Onderzoek onder borstkankerpatienten laat echter zien dat hoge inname van fyto-oestrogenen alléén alsook in combinatie met Tamoxifen een lager sterftecijfer alsook een verlaagd risico op herhaling laat zien.
Verwarrend! Gebruik van soja(supplementen) is niet helemaal zonder risico.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, oktober 2013)

Aziaten eten geen rauwe sojaproducten (wel gefermenteerde sojaproducten), dat is eerder een uitvinding van de westerse mens. Dat wij het zijn gaan eten heeft te maken met de flower-power beweging uit de jaren 60, als vleesvervanger. Toen bestond er nog geen onderzoek, nu wel. Baby's die uitsluitend met een soja-bevattende melk worden gevoed, hebben een oestrogeen equivalent van 5 anticonceptiepillen per dag, hun kans op het ontwikkelen van homoseksualiteit verhoogt met 800%. De exorfinen (imitatie-endorfine) uit soja remmen de werking van dopamine, serotonine, GABA en testosteron. De imitatie-endorfine werking van soja is sterker dan endorfine zelf.PROSTAATKANKER EN SELENIUM ....
Mannen met veel selenium in de teennagels lopen 60% minder risico op vergevorderde prostaatkanker dan mannen met lage waarde. Dit blijkt uit een lang lopende studie van de universiteit Maastricht. Volgens de onderzoekers geven teennagels een goed beeld van de opname van selenium over een lange termijn. Selenium werkt ook beschermend tegen borstkanker; daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de leverontgifting, schildklierfunctie en het voorkómen van hart- en vaatziekten. Selenium komt van natura veel voor in knoflook, vis, groente,paddenstoelen.

LUCHTWEGINFECTIE:  MEDICIJNEN  NODIG ?
Patiënten met een ongecompliceerde luchtweginfectie mét geelgroen sputum hebben géén baat bij het gebruik van antibiotica of ontstekingsremmers (zoals ibuprofen). Zowel antibiotica als ontstekingsremmers hebben geen voordeel in vergelijking met placebo (neptablet) met betrekking tot herstel of stoppen van de hoest.  Het is wel zinvol om bloedonderzoek te laten doen en het CRP (ontstekingsmarker) te laten bepalen: is deze kleiner dan 20 zijn medicijnen zeker niet noodzakelijk, ligt de waarde tussen de 20 en 100 kan medicatie (“on demand”) gebruikt worden als herstel niet vordert of verslechtering optreedt (na overleg met arts). Is de CRP groter dan 100 is het verstandig wél medicatie te gebruiken.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, november 2013)

LUCHTVERVUILING  EN  GEBOORTEGEWICHT …
Hoe meer een vrouw tijdens de zwangerschap is blootgesteld aan fijn stof, hoe groter de kans dat haar kind met een laag geboortegewicht ter wereld komt. Ook bij blootstelling onder de huidige Europese norm van 25µg/m3 is het risico verhoogd. Verlaging van de concentratie van de kleinste stofdeeltjes tot 10µg/m3 kan leiden tot een vermindering van 22% van het aantal kinderen met een laag geboortegewicht (< 2500 gram). De gevolgen van blootstelling aan fijn stof is vergelijkbaar met die aan (passief) roken tijdens de zwangerschap. Kinderen met een laag geboortegewicht hebben vaker ernstige complicaties en het sterftecijfer in deze groep ligt beduidend hoger dan bij de kinderen met een normaal geboortegewicht.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, november 2013)   

 

 

INTUITIE  BIJ  ARTSEN  MAG …..
Bij zieke kinderen is het gevoel bij de arts  “dat er iets niet klopt” een diagnostisch instrument met een hoge nauwkeurigheid, aldus onderzoekers van de universiteit van Oxford. De waarschijnlijkheid van adequaat handelen neemt hierdoor toe. In vergelijking met de klinische beoordeling van het kind heeft intuitie een duidelijke meerwaarde.

(Bron: Huisarts en Wetenschap, november 2013)

 

 

SPOEDEISENDE TAFELGASTEN …..
Ook mensen met een voedselallergie willen wel eens buiten de deur eten. Maar aan welke risico’s stellen zij zich bloot? Voedsel is de meest voorkomende oorzaak van heftige allergische reactie (anafylaxie) buiten het ziekenhuis. De gemiddelde tijd tussen inname en overlijden is bij een anafylactische reactie slechts een half uur! Een duidelijk spoedgeval dus. Restaurantpersoneel is door onderzoekers telefonisch geïnterviewd, waarbij het merendeel over onvoldoende kennis blijkt te beschikken. Levensgevaarlijk! De patiënt met bekende voedselallergie doet er daarom goed aan niet op het restaurantpersoneel te vertrouwen en altijd de epipen bij de hand te hebben.

(Bron: Huisarts en Wetenschap, november 2013)

 

MEER  ZELFDODING  ONDER  KINDEREN …………….
Onderzoekers van de universiteit Twente constateren dat het aantal zelfdodingen onder jongeren “buitengewoon zorgwekkend” is gestegen. Deze stijging zien zij vooral bij jongens van 15 tot 19 jaar en bij meisjes vanaf 10 jaar. Er worden geen percentages genoemd.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, november 2013)

 

 

MAGNESIUM ….. EN LEVENSSTIJL …
Magnesium speelt in ons lichaam bij meer dan 300 verschillende biochemische reacties een belangrijke rol, variërend van spier(ont)spanning, prikkelgeleiding in ons zenuwstelsel, ondersteuning aanmaak van neurotransmitters, opbouw van bot en bindweefsel, hartfunctie, bloeddruk, immuunsysteem,  verlagen van CRP en NF-kappa-B (ontstekingsactiviteit) en insuline-gevoeligheid. Mensen met een hoge magnesiumconsumptie (groene bladgroente, noten, peulvruchten, vijgen) verlagen hun sterfterisico met bijna 35%.  Ook de kans op insuline-ongevoeligheid is aanmerkelijk kleiner. Insuline-ongevoeligheid of insuline-resistentie leidt tot het metabole syndroom: overgewicht, hoge bloeddruk, verhoogd bloedsuiker, verhoogd cholesterol. Het metabole syndroom is een “beschavingsziekte”: ik noem het liever een gebrek aan gezondheid t.g.v. de huidige geestelijke armoede en de daaraan gekoppelde verarmde voeding en beweging. De westerse levensstijl wordt gekenmerkt door onnatuurlijk gedrag in de zin van haast en onrust: de speedboot-maatschappij. Deze onnatuurlijke levensstijl zorgt ervoor dat onze nieren extra magnesium verliezen met magnesiumdeficiëntie tot gevolg. De natuur wil ons corrigeren, wil ons natuurlijk gedrag stimuleren. Dat gebeurt meestal via de signalen pijn, moeheid en emotionele prikkelbaarheid.
Pijn, moeheid of emotionele prikkelbaarheid willen ons in beweging zetten. Als eerste zullen we die signalen moeten herkennen, vervolgens erkennen en er dan iets mee doen. Weten is inzicht, handelen is wijsheid. Handelen in de zin van onnatuurlijk gedrag omzetten in natuurlijk gedrag: rust, ontspanning, kalme levensstijl, creativiteit, sociale verbondenheid. Natuurlijk gedrag vinden wij echter “moeilijk, raar” en onnatuurlijk gedrag vinden wij “normaal”. De mensheid is de (goede) weg volledig kwijt met destructief gedrag als gevolg: de mens is de grootste bedreiging voor de mens(heid), van deze planeet Een stage bij een natuurvolk zal de beste resultaten opleveren; zij kunnen onze leermeesters zijn, evenals de in vrijheid levende dieren.
Aanvulling van magnesium kan het beste gebeuren door een vorm te kiezen met een hoge biologische beschikbaarheid, zodat het mineraal gemakkelijk door het lichaam (en onze hersenen in het bijzonder) kan worden opgenomen. Twee vormen springen er dan uit: magnesiumtaurinaat en magnesium-L-threonaat. Van de laatste vorm is aangetoond dat beschadigde zenuwcellen kunnen herstellen met name in de PFC (pre-frontale-cortex: denken, emotionele functies, sociaal gedrag, impulsbeheersing) en de hippocampus (geheugen), waardoor het zeer geschikt is om te gebruiken bij Alzheimer, dementie, post-traumatisch stress-syndroom (PTSS), verslavingsgedrag, ADHD, ADD, Asperger, psychische functiestoornissen.

SLECHT  ZIEN, DUBBELBEELDEN  DOOR  DE GRIEPSPUIT?  KAN  DAT ??
Een jonge vrouw komt op het spreekuur i.v.m. minder scherp zien, duizelig, dronkemansgang, dubbelbeelden, afhangend ooglid, vermoeidheid en hoofdpijn. De klachten zijn na een griepvaccinatie ontstaan. Kan dat? Mevrouw wordt naar de neuroloog verwezen.  Uit aanvullend onderzoek blijkt dat het hierbij gaat om het Miller-Fisher-syndroom, een immuunreactie tengevolge van de griepvaccinatie. Het is een zeldzame aandoening en het verloop is doorgaans gunstig. Bij een derde van de patiënten ontwikkelt zich echter het Guillain-Barré-syndroom. Bij deze patiënten zijn de verschijnselen ernstiger zoals toenemende spierzwakte, uitval van hersenzenuwen, pijn in rug of benen, gevoelloosheid, “slapend”gevoel. In 25% van de gevallen is kunstmatige beademing en kunstmatige voeding noodzakelijk, soms zelfs opname op de intensive care. Vaak is immuuntherapie nodig. Herstel kan maanden tot jaren duren en vaak zijn er restklachten: verminderde coördinatie, pijnklachten, vermoeidheid, krachtverlies in de benen. Het doormaken van het Guillain-Barré-syndroom is emotioneel vaak zeer belastend.
Griepvaccinaties kunnen deze biologische reacties uitlokken. Het kan dus!

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, november 2013)

Andere academisch gedocumenteerde complicaties van de griepspuit zijn:
• narcolepsie: slaapziekte,
• neuropathie: functiestoornis van een zenuw,
• encefalitis: ontsteking van de hersenen.

EXTRA CALCIUM ........ PAS OP VOOR JE BLOEDVATEN !!!!
Onvoldoende inname van calcium leidt tot een verslechterde botdichtheid waardoor de kans op botbreuken toeneemt. Suppletie met calcium kan daarom een meerwaarde hebben, vooral bij ouderen en postmenopauzale vrouwen. Echter extra gebruik van calcium (alléén) blijkt het risico op een dodelijke hartvaataccident met 20% te verhogen en het risico op een hartinfarct met 85% te verhogen. Calcium heeft talloze belangrijke functies, zoals het versterken van botten en tanden, spiercontractie, activeren zenuwsignalen, samentrekken van bloedvaten, bloedstolling, regulatie hormoonhuishouding. Zonder kunnen we niet, maar een verhoogde calciumspiegel in het bloed gaat samen met versnelde bloedstolling en verkalking van bloedvaten. Heel veel mensen gebruiken extra calcium eventueel in combinatie met vitamine D: gevaarlijk !! The missing link in dit geval is vitamine K, vooral K2. Vitamine K2 voorkomt alle negatieve effecten van extra inname van calcium en is zelfs in staat om eenmaal verkalkte bloedvaten weer soepel en elastisch te maken (dit gebeurt via matrix Gla proteine). Onze Westerse voeding (en zeker het “junk food”) is echter arm aan K2. Mensen met osteoporose, hart- en vaatziekten, kleine kinderen (vanwege een zeer actief botmetabolisme) hebben een verhoogde behoefte.  Dit vitamine komt m.n. voor in gefermenteerde voedingsproducten zoals het Japanse natto.
Vitamine K2 haalt calcium uit de vaatwand en stopt het daar waar het thuis hoort: de botten en tanden. Botweefsel heeft een sponsachtige structuur en wordt iedere zeven jaar volledig vernieuwd. Osteoclasten breken bot af en osteoblasten bouwen nieuw bot weer op. K2 activeert osteoblasten, die het eiwithormoon osteocalcine produceren. Osteocalcine heeft meerdere biologische functies o.a. botaanmaak, stimuleert de alvleesklier insuline te produceren, stimuleert de productie van adinopectine waardoor de suiker- en vetstofwisseling verbetert, en het stimuleert de testosteronproductie. Vitamine K2 is dus niet alleen goed voor je botten en bloedvaten. Uit de Rotterdamse studie blijkt dat men dagelijks minstens 32 mcg vitamine K2 (en niet K1) dient binnen te krijgen om enig gunstig effect te kunnen bewerkstelligen. Om voldoende effect te hebben op verkalkte bloedvaten is 180 mcg K2 nodig gedurende minstens twee jaar: 50% reductie van sterfte t.g.v. hart- en vaatziekten !! Met behulp van de Arteriograph kan de vaatwandelasticiteit gemeten worden en daarmee het effect van vitamine K2 op de vaatwand. Vitamine K2 in hoge dosering dient alleen onder supervisie van een arts gebruikt te worden aangezien interacties met andere medicijnen en voedingssupplementen mogelijk en zelfs gevaarlijk kan zijn.
AN APPLE A DAY KEEPS THE DOCTOR AWAY?
Uit onderzoek aan de Oxford universiteit weet men dat deze uitspraak serieus genomen mag worden. Iedere dag een appel eten kan het aantal doden ten gevolge van een hartaanval of hersenbloeding met duizenden verminderen. Appels, peren, groene bladgroenten hebben een gunstige werking op onze bloedvaten te vergelijken met de cholesterolverlagers statines, maar zonder de bijwerkingen. Dat wil niet zeggen dat je statines zo maar kunt vervangen door een appel! Om dat voor elkaar te krijgen is een heel medisch protocol nodig. De actieve stoffen in appels, peren en bladgroenten noemen we polyfenolen: deze maken al duizenden jaren (onze epigenetica) deel uit van de voeding van de mens.

ZONLICHT   ….. VITAMINE D …..
Mensen met een blanke huid hebben een lager risico op veel vormen van kanker naarmate ze dichter bij de evenaar wonen. Dit geldt in het bijzonder voor dikke dam kanker, non-Hodgkin, borst- en prostaatkanker. Dit effect wordt toegeschreven aan vitamine D: dit vitamine is in staat de celgroei, de natuurlijke celdood (apoptose), de tumorinvasie middels uitgroei van nieuwe bloedvaten te reguleren.
Hoge concentraties vitamine D zijn ook geassocieerd met een verlaagd risico op MS, preventie van spierklachten, preventie van depressies, gunstig invloed op verloop van de ziekte van Parkinson.
Zonlicht lijkt ook een gunstig effect te hebben op aandoeningen die onderdeel zijn van het metabool syndroom: overgewicht, verhoogd nuchter bloedsuiker en verhoogd triglyceriden, verlaagd HDL (goede cholesterol), verhoogde bloeddruk.  Zo heeft zonlicht een gunstig effect op onze suikerstofwisseling en bloeddruk: dit wordt toegeschreven aan vitamine D. Een hoge vitamine D-concentratie in het bloed gaat samen met een verlaagd risico op suikerziekte en hart- en vaatziekten.
Vitamine D heeft ook een gunstig effect op nierziekten: vitamine D therapie vermindert eiwitverlies via de nieren, een belangrijke parameter voor de kwaliteit van onze nierfunctie.

Een optimale bloedwaarde voor vitamine is 120-150 pmol/liter

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, januari 2014)

 

DE (ON)ZIN VAN EVIDENCE BASED MEDICINE
VITAMINE D en hart en vaatziekten
We weten al langer dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij het voorkómen van hart- en vaatziekten; hoe het werkt weten we niet .. tot nu. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan
dat vitamine D betrokken is bij de activiteit van het enzym endotheliaal stikstofmonoxyde synthase (eNOS). Dit enzym zorgt voor het vrijkomen van stikstofmonoxyde (NO) in de vaatwand.
NO zorgt voor ontspanning van de bloedvaten, waardoor het een gunstige invloed heeft op onze bloeddruk. Laag vitamine D gaat samen met hoge bloeddruk, stijfheid van bloedvaten, verminderde hartfunctie, toename klontering van bloedplaatjes. Goede argumenten om uw vitamine D op peil
(125 – 150 nmol/l) te brengen en te houden. Dit lukt zelden (en zeker niet in de herfst- en wintermaanden) zonder extra D suppletie.
Vooral donkere huidtypes die ver van de evenaar wonen, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten vanwege een te laag vitamine D.

Bron: Journal of Molecular Endrocinology, januari 2014


DARMBARRIERE ………….
Door onze moderne levensstijl hebben we allemaal een minder sterke darmbarrière dan onze verre voorouders. De darmbarrière moet ervoor zorgen dat we wel voedingsstoffen kunnen opnemen, maar dat geen ongewenste microben en daarvan afkomstige ontstekingsstoffen naar binnen glippen en zich via de bloedbaan door ons lichaam verspreiden. In een gezonde darm bestaat de barrière uit stevig tegen elkaar grenzende darmcellen, bedekt door een slijmlaag. Gezonde darmbacteriën versterken deze barrière. Foute darmbacteriën verzwakken deze barrière waardoor ontstekingsstoffen in de bloedbaan komen. De gevolgen van deze verhoogde ontstekingsactiviteit in ons lichaam kunnen zijn:
• cardio-vasculaire inflammatie: hartvaatziekten, hartinfarct, hersenbloeding, hoge bloeddruk, aderverkalking;
• neuro-inflammatie: Alzheimer, dementie, Parkinson, verstoring hersenstofwisseling (autisme, ADHD, depressie, borderline);
• immuno-inflammatie: auto-immuunziekten (reuma, Crohn), allergieën,  chronische bacteriële en virale infecties, kanker;
• metabole inflammatie: metabool syndroom, verhoogd cholesterol, overgewicht, suikerziekte, chronische vermoeidheid.

Wie veel vezels eet stimuleert gunstige darmbacteriën, die op hun beurt de darmbarrière versterken. Wij consumeren echter (te) weinig vezels: ongeveer 25 gram per dag, dit is 75% minder dan onze verre voorouders. Naast oervoeding kan het gebruik van inuline hierbij behulpzaam zijn.
BEWEGEN ................  EEN MOETJE ...
Wereldwijd concluderen steeds meer onderzoekers dat er een relatie is tussen veel zitten en vroegtijdig overlijden. Mensen die meer dan elf uur per dag zitten, hebben een veertig procent hogere kans op overlijden in de komende drie jaar dan mensen die vier uur per dag zitten. Inactiviteit is als doodsoorzaak bijna net zo erg als roken of overgewicht. Uit onderzoek blijkt dat meer bewegen of staand vergaderen leidt tot hogere productiviteit. Als je beweegt tijdens het lezen (wandelen, fietsen) gaat het dertig procent sneller.GEVAARLIJKE MEDICIJNEN …
Gevaarlijke medicijnen bestaan zolang er gevaarlijke mensen zijn…..

Ondanks wetenschappelijke kennis en documentatie over de schadelijkheid blijven bepaalde geneesmiddelen veel langer in omloop dan wenselijk is, omdat de toepassing berust op ingesleten oude gewoonten of omdat op het product nog steeds veel winst wordt gemaakt.
Aan het woord is dr. L Offerhaus, internist-klinisch farmacoloog. Bij veranderde inzichten komt het uiteindelijk wel tot afschaffing, maar bureaucratische vertraging (jaren tot decennia!) kan tot onnodige ernstige ziektegevallen leiden, soms met dodelijke afloop. Bij een zeer grote groep geneesmiddelen blijkt de bewijsgrond bij de geclaimde indicatie afwezig of flinterdun te zijn. Oude potentieel schadelijke geneesmiddelen worden herontdekt, afgestoft en geherintroduceerd waarbij belastende gegevens verdoezeld of weggelaten worden.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maart 2014

 

ENERGIEDRANKJES ………….
Afgelopen weekend waarschuwden de Nederlandse vereniging van kinderartsen en de GGD voor de risico's van de veelbesproken energiedrankjes. Aanleiding is recente gevallen van kinderen met ernstige gezondheidsklachten waarbij de drankjes een duidelijk rol speelden. Klachten daarbij waren hartkloppingen, rusteloosheid, slaapstoornissen en zelfs geelzucht. Uit onderzoek is gebleken dat ruim tweederde van de jongeren negatieve bijwerkingen ervaart. Ook veel scholen zijn de drankjes meer dan zat. Ze zijn inmiddels verboden op ruim 140 middelbare scholen in Nederland.
Op 140 middelbare scholen zijn de energiedrankjes inmiddels verboden. Deze scholen hebben het verbod ingesteld, omdat leerlingen 'zitten te stuiteren in de klas', concentratieproblemen krijgen of soms ziek naar huis of naar de huisarts moeten. Nog eens tientallen scholen overwegen een verbod in te voeren. Een school in Eindhoven zegt dat het sinds het verbod de situatie op school is verbeterd: “We merken dat het veel rustiger is in de school. Met name kinderen met ADHD zijn een stuk rustiger.”

 

 

MOBIELE STRALING ….
Blootstelling aan mobiele straling veroorzaakt een miljarden maal hogere stralingsbelasting dan natuurlijk aanwezig.
De gevolgen zijn divers en sterk ontregelend:
• toename van ontstekingsstoffen (vrije radicalen, cytokines, stikstofmonoxyde, peroxynitriet),
• beschadiging van (mitochondriaal) DNA,
• afname van anti-oxydanten, zoals glutathion,
• afname ontgifting (cytochroom P450),
• afname van het slaaphormoon melatonine (ook als anti-oxydant actief),
• ontregeling van de neurotransmitterstofwisseling,
• ontregeling van de hormoonhuishouding zoals oestrogeeendominantie,
• ontregeld mitogeen activated proteine kinase (MAPK) waardoor:
      - verminderde natuurlijke celdood,
      - verminderde stress-respons,

• stijging van het slechte cholesterol LDL,
• verzuring intern milieu (lactaatacidose).

 

RODE PEPER IN JE NEUS ?
De KNO-arts van Rijswijk heeft in 2005 een proefschrift geschreven, waarin de werkzaamheid van capsaicine-spray wordt aangetoond.
Capsinol is een geheel natuurlijk neusspray met capsaïcine als belangrijkste werkzame stof. Capsaïcine is een bestanddeel van Spaanse pepers (Capsicum). Door medisch onderzoek is aangetoond dat dit bestanddeel het overactieve zenuwstelsel remt. Chronische neusklachten zonder aanwijsbare oorzaak (idiopatische rhinitis) worden niet veroorzaakt door afwijkingen in de neus of verstoring van de weerstand, maar door een overactief zenuwstelsel; capsaicine kalmeert dit zenuwstelsel.
Deze spray kunt u gebruiken bij:

• Verstopte holtes en druk in het voorhoofd,
• Loopneus en niezen,
• Verzacht branderige ogen als de pollen in de lucht zijn,
• Kan langere tijd achter elkaar gebruikt worden en is niet verslavend.

Tevens is het raadzaam de basisregels te volgen om een overactief zenuwstelsel te kalmeren:
• paleovoeding, exorfinen-vrij,
• assertieve kalme levenshouding: oefen de kalmte,
• DPP IV enzym,
• optimale lichaamsbeweging,
• versterk je darmflora,
• minimaliseer verslavend gedrag,
• breng schoonheid in de dag: kultuur, kreativiteit, intimiteit, sociale verbondenheid, stiltemomenten, schaarste.

MAMMOGRAFIE: GEEN MEERWAARDE ….
Uit recent Canadees onderzoek (februari 2014) is gebleken, dat uitsluitend lichamelijk onderzoek van de borst (door patiënte of arts) even effectief is in het opsporen van borstkanker als mammografie. Naast het gebrek aan effectiviteit van de mammografie constateren de onderzoekers dat 22% van de vrouwen, bij wie door screening borstkanker wordt geconstateerd, alleen maar nadeel ondervind van de behandeling.
Tijd om eens goed na te denken en beter te luisteren naar de vele critici die al jaren hun scepsis over dit onderwerp laten horen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921437/


KLEINE ZAKEN KUNNEN FATAAL ZIJN ........
Komt een man op kraambezoek bij zijn zus: twee dagen geleden is een gezonde dochter geboren. Samen genieten van de beschuit met muisjes.
Enkele dagen later krijgt de baby lichte temperatuursverhoging en eet minder goed.
Het kindje wordt steeds zieker: koorts, stuipen, gewichtsverlies. Opname in
het ziekenhuis volgt; alles wordt gedaan, maar het kindje overlijdt op de elfde levensdag.
Bij obductie blijkt dat het kindje overleden is aan een herpes virus infectie:
de oom had een koortslip en heeft de baby besmet..........

!!!!!!!!!!! GA MET EEN KOORTSLIP NOOIT OP KRAAMBEZOEK !!!!!!!!!!ROKEN......één dode is een tragedie, één miljoen een tragedie:

Roken is debet aan maar liefst 16 vormen van kanker; voorts veroorzaakt of verergert roken maculadegeneratie, reumatoide artritis en suikerziekte.
Roken is nog steeds de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. Ondertussen geven we jaarlijks zo'n 200 miljoen euro uit aan oncologische screeningsprogramma's om ongeveer 1500 levens te redden. Jaarlijks sterven 20.000 mensen aan roken. Inmiddels zijn 100 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van roken en dit zal oplopen tot 1 miljard voor het einde van deze eeuw.
Volgens Stalin is één dode een tragedie, maar één miljoen is statistiek.
Als je niet wilt tornen aan de vrijheid om jezelf langzaam om zeep te helpen, kan je je wel afvragen of anderen daar geld aan mogen verdienen, zoals de overheid die jaarlijks 2,5 miljard euro aan accijns incasseert.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, september 2014
BISFENOL/BPA: plastic in ons lijf …… heel “normaal”

BPA is een van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld en wordt veel gebruikt bij
de verpakking van voedingsmiddelen, frisdranken en water. BPA zit in plastic en het is bekend dat
deze stof kan migreren naar het voedingsmiddel en zo door de mens opgenomen wordt. BPA kan onder invloed van warmte vrijkomen bijvoorbeeld bij steriliseren van babyflesjes of het opwarmen van kant en klaar maaltijden in een magnetron. BPA zit ook in vele witte vullingen die de tandarts gebruikt als “gezond alternatief” voor de amalgaamvullingen. Het resultaat is dat in de westerse wereld BPA bij nagenoeg iedereen in het lichaam aangetroffen kan worden. Zo heeft meer dan 90 procent van
de Amerikanen BPA in zijn of haar lichaam. BPA  wordt niet alleen opgenomen door het menselijke lichaam, maar ook doorgegeven aan de baby via de baarmoeder of via de borstvoeding.
De Canadese regering heeft in oktober 2010 BPA als giftige stof gedefinieerd. Europa heeft het gebruik van BPA bij de productie van babyflesjes vanaf maart 2011 verboden. Europa heeft het gebruik van BPA bij de productie van babyflesjes vanaf maart 2011 verboden.
BPA verstoort het menselijk hormoonstelsel (BPA is een (xeno)oestrogeen). Zelfs zwakke concentraties bisfenol A, die ruim onder het niveau liggen dat de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA als veilig beschouwt, hebben al een negatief effect op de productie van testosteron in de menselijke testes. BPA is al biologisch actief op picogramniveau en is daarmee een serieuze bedreiging voor
de vruchtbaarheid van de mens.
Als xeno-oestrogeen overprikkelt BPA het menselijk brein door stimulatie van de NMDA-receptor.
Een overprikkeld brein betekent op de lange duur altijd functieverlies en degeneratie:  depressie, ADHD, autisme, borderline, migraine, Alzheimer, Parkinson e.d.
Ook kan BPA suikerziekte, hart- en vaatziekten en leverschade veroorzaken.
Redenen genoeg om plastic uit uw leven te weren.MAAGZUUR EN MAAGZUURREMMERS: INULINE
Te veel maagzuur is dikwijls goed te behandelen door de juiste voeding te kiezen, goede probiotica en een ontspannen levensstijl. Gaan klachten van de maag samen met
“allergische klachten”: kortademigheid, tranende, jeukende ogen en een jeukende huid is er sprake van histadelie: verminderde afbraak van histamine (histamine verhoogt
de maagzuurproductie). Vaak gebruikt men echter ten onrechte maagzuurremmers en worden de klachten juist veroorzaakt door een gebrek aan maagzuur.
Een enkele keer kan men niet zonder maagzuurremmers zoals omeprazol, pantoprazol e.d.. Een potentieel ernstige bijwerking van deze medicijnen is een magnesium-, kalium- en/of calciumtekort door verminderde opname in de darm met als klachten: spierkrampen, -trillingen, algemene malaise, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen. Gebruik van inuline (een voedingsvezel: fructaanvezel) activeert darmcellen en verlaagt de zuurgraad: het darmmilieu verbetert en magnesium wordt opgenomen. Indirect kan men hier ook uit afleiden hoe belangrijk een gezond darmmilieu voor onze botten is.VAGINALE  AANWENDING VAN VITAMINE C ??

Verstoring van de vaginale flora (samenstelling van de bacteriën) kan vervelende klachten veroorzaken: vaginale (wit)vloed, jeuk, bloedverlies, voortijdige geboorte.
Meestal worden deze klachten door de huisarts of gynaecoloog door farmaceutische middelen behandelt. Andere mogelijkheden zijn: het versterken van de goede vaginale bacteriën of het gebruik van een vaginaal vitamine C tablet (Normaflor, 250 mg, eenmaal daags gedurende zes dagen). Vitamine C verlaagt de zuurgraad waardoor de groei van lactobacillen wordt gestimuleerd.
De normale vaginale flora bestaat hoofdzakelijk uit lactobacillen, maar ook andere bacteriën.
De lactobacillen maken melkzuur waardoor de vagina een zuur milieu heeft. Deze zuurgraad (uitgedrukt als pH) zorgt ervoor dat er een goede balans is tussen de lactobacillen en overige bacteriën. Als deze balans verstoort raakt (het milieu minder zuur wordt) krijgen de overige bacteriën de overhand.
Natuurlijk moet bij een vaginale klacht steeds als eerste aan voeding en de darmflora gedacht worden. Bovendien kan de vaginale flora verstoord worden door o.a. het wassen met zeep, het gebruik van tampons en inlegkruisjes, vaginale douche, vaginale spray, hormonale veranderingen (de pil, overgang of zwangerschap), geslachtsgemeenschap.
Vaginaal gebruik van vitamine C is eenvoudige therapie die zeker een serieuze kans gegeven mag worden.

BENZODIAZEPINEN  GEVEN  MEER  KANS  OP  ALZHEIMER
Aan het rijtje bijwerkingen in de bijsluiter van benzodiazepinen (Serets, Temesta, Valium, Librium, Xanax), zoals slaperigheid duizeligheid, verwardheid en verhoogd valrisico, kan er nog eentje worden toegevoegd.
Het lijkt er namelijk op dat patiënten die langdurig benzodiazepinen gebruiken een verhoogd risico hebben op de ziekte van Alzheimer.
Personen ouder dan 65 jaar die de afgelopen 5 jaar benzodiazepinen hadden gebruikt, bleken 51% meer kans op deze ziekte te hebben. Bij gebruikers die minder dan 90 dagen gebruikt hadden, werd geen verhoogd risico vastgesteld; bij 3 tot 6 maanden was dit risico met 32% verhoogd en bij langer dan 6 maanden met maar
liefst 84% !

Bron: Britisch Medical Journal, september 2014IS  PNEUMOKOKKENVACCINATIE  BIJ  OUDEREN  WERKELIJK  EFFECTIEF ?
DE  FABRIKANT  ZEGT  VAN  WEL, MAAR  ALS  WE  DE  CIJFERS  NAUWKEURIG  BEKIJKEN .......
Longontsteking is een gevreesd ziektebeeld. De aandoening leidt vaak tot ziekenhuisopname en soms tot overlijden. Reden om eens een goed onderzoek te doen naar de effectiviteit van een Pneumokokkenvaccinatie. Begin maart 2015 werd dit onderzoek gepubliceerd. Ruim 84.000 mensen van 65 jaar en ouder deden mee. Het lot bepaalde of de deelnemers het pneumokokkenvaccin kregen of een nepinjectie (placebo). Wat leverde het op? In de groep die het echte vaccin kreeg, werd 46% minder longontsteking gevonden. Op het eerste gezicht indrukwekkend, die 46% reductie. Maar we hebben hier te maken met een relatieve risicoreductie (een percentage), een maat die we vaak aantreffen in geneesmiddelenadvertenties vanwege het rooskleurige beeld dat het verschaft. Een realistischer beeld krijgen we als we naar de absolute aantallen kijken. Wat blijkt: in de nepgroep kregen 90 mensen een longontsteking en in de vaccinatiegroep 49. Dat komt neer op 2 per 1000 tegenover 1 per 1000. Dit betekent dat 1000 mensen eenmalig gevaccineerd moeten worden om in vier jaar één longontsteking te voorkomen. Bovendien was de sterfte ten gevolge van een longontsteking in beide groepen even groot: twee.

Bron: New England Journal of Medicine, maart 2015KLEUTERS, MOBIELTJES, SLAAPPROBLEMEN

Kleuters van 5 jaar die geregeld mobiel bellen, slapen slechter dan kinderen die dat niet doen: vaker dan twee per week bellen is voldoende om slaapstoornissen en slaaptekort te veroorzaken.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, november 2015

 BIER  EN  LONGKANKER

Eén biertje per dag verlaagt het longkankerrisico met 20%, 
...........twee of meer glazen verhogen het risico met 90% ………..

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, december 2015

 


VEEL  KANKERMEDICIJNEN  VERGROTEN  OVERLEVING NIET
In de periode 2008-2012 keurde de Amerikaanse FDA 36 kankermedicijnen goed op basis van (minder betrouwbare indirecte) surrogaatuitkomstmaten.  Een paar jaar later hebben 31 van deze middelen (86%) een onbekend of geen effect op de totale overleving. De meeste goedgekeurde kankermedicijnen laten geen klinische verbetering zien. “Deze dure en giftige “medicijnen” verbeteren de overleving niet”, aldus twee Amerikaanse kankerspecialisten en wetenschappers.

Bron: JAMA Internal Medicine oktober 2015, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde december 2015

Praktijkgegevens

Centrum Integrale Geneeskunde
F.H.J.M. van der Haghen
Brouwerstraat 3
Munstergeleen
046 4526776

De praktijk is doorgaans op iedere werkdag telefonisch tussen 8.30 en 13.30 uur te bereiken. Probeer zoveel mogelijk voor 9 uur te bellen om het spreekuur / de metingen zo min mogelijk te storen.

 

Geneeswijzen

algemene geneeskunde
natuurgeneeskunde / homeopathie
orthomoleculaire geneeskunde
psycho-neuro-immunologie
manuele geneeskunde
acupunctuur