Voeding

... adviezen

Voeding, je bent, wat je eet:

Vaak worden klachten veroorzaakt of erger door een onjuiste voeding. Gezonde voeding is die voeding, waarin alle noodzakelijke voedingsstoffen (koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen, sporenelementen) in een juiste verhouding aanwezig zijn.
In onze moderne maatschappij dient vooral opgepast te worden voor overmatig gebruik van fatale koolhydraten, fatale vetten en toegevoegde stoffen, zoals kleur-, geur-, smaakstoffen en niet natuurlijke conserveringsmiddelen.
Vaak vragen mensen of voeding biologisch moet zijn. Mijn antwoord: alleen gezonde dieren en gewassen kunnen ons gezonde voeding leveren!

Een gezonde voeding is rijk aan groenten, kruiden/specerijen, gezond vlees, vis, eieren, noten en zaden.

Gezondheidseffecten van biologisch voedsel zijn:
            * betere weerstand (50%),
            * fitter en energieker (27%),
            * positief effect op psychisch welbevinden (22%),
            * betere werking van de spijsvertering (17%),
            * betere conditie van huid, haar en/of nagels (13%),
            * minder allergische klachten (10%).
(Bron: Publicatie Louis Bolk Instituut, 2010)

Drink voldoende: 2 liter per dag, anderhalf liter water, kruidenthee, groentensappen (geen fruitsappen: hoogglycemisch), gistvrije bouillon (natuurwinkel), biologische caffeine-vrije koffie.

Gebruik ruimschoots kruiden en specerijen die een weerstandverhogende werking hebben: knoflook, komijn, ui, kruidnagel, dragon, oregano, thijm, kaneel, geelwortel, citroengras, fenegriek, gember.

Gebruik fruit vooral in de vorm van gezonde, geneeskrachtige bessen: veenbes, blauwe bosbes, zwarte bosbes, vlierbes, jeneverbes, gojibes, acaibes: puur natuur of in de vorm van een biologische jam. Ook de mango ("de koningin onder de tropische vruchten") heeft geneeskrachtige eigenschappen, met name versterking van onze weerstand. Houdt er rekening mee dat de natuur niet twaalf maanden per jaar fruit aanbiedt, dus het is helemaal niet verkeerd om eens een aantal maanden geen fruit te eten. U hoeft niet bang te zijn voor tekorten als u ruim groenten en kruiden/specerijen gebruikt.

Een gezonde voeding is arm aan hoogglycemische fatale koolhydraten, arm aan fatale vetten, rijk aan vitale oliën, rijk aan vitale eiwitten:

  • Hoogglycemische fatale koolhydraten:

Hoogglycemische koolhydraten veroorzaken een hoge suikerspiegel in het bloed, dat door ons lichaam als stress wordt ervaren. Tot deze groep behoren: geraffineerde suiker, kristalsuiker, bietsuiker, glucosefructosesiroop, rietsuiker: zij zijn chemisch identiek en bestaan voor de helft uit fructose en voor de andere helft uit glucose. Oersuiker, diksap, tarwestroop, moutstroop, ahornstroop en honing zijn iets minder slecht, omdat deze nog een geringe hoeveelheid oorspronkelijke voedingsstoffen bevatten. Echter: al deze suikers zijn biologisch van geen of slechts zeer beperkte waarde. Ze zijn eerder belastend, dan gezond te noemen: gebruik ze niet of zo min mogelijk! Aardappelen, granen en pasta’s zijn alle hoogglycemisch. Als je aardappelen kiest, dan gaat de voorkeur uit naar de zoete aardappel: deze bevat geen solanine en behoort dus niet tot de nachtschade. Havervlokken  (Semper is glutenvrij !) en boekweitvlokken of boekweitmeel zijn laagglycemisch (lage suikerspiegel en daardoor mild voor het lichaam). Van boekweitmeel kun je gemakkelijk pannekoeken bakken: maak er eens een wrap van gevuld met roerbakgroenten, vlees, ei of biologische jam / vruchten. Ook bonen, kikkererwten en linzen zijn laagglycemisch. Stevia - de zoetstof die gewonnen wordt uit het blad van de Zuid-Amerikaanse steviaplant - kan als zoetstof geen kwaad.

  • Fatale vetten / oliën:

Transvetten, margarines, omega-6 (maisolie, zonnebloemolie, sojaolie, saffloerolie, teunisbloemolie, borageolie, arachideolie). Omega-6 vetten spelen wel in de eerste levensjaren een belangrijke rol. Moedermelk is rijk aan omega-6 vetten.

  • Vitale vetten / oliën:

Rijst(zemel)olie, kokosvet;
Omega-3 vetten:
koolzaadolie (canola), olijfolie, walnotenolie, lijnzaadolie, hennepolie, visolie, chia-zaad. Rijstolie en kokosvet zijn als enigen geschikt om te verhitten (roerbakken, frituren); de overige oliën (ook olijfolie) zijn niet goed bestand tegen verhitting: gebruik ze koud als toevoeging aan een maaltijd.

  • Vitale eiwitten:

Dat wat rent, zwemt of vliegt: biologisch vlees, biologische ei, wilde vis (makreel, haring, sardien, kabeljauw, zalm(forel). Vis niet meer dan twee keer per week. Eet geen kweekvis (staat op de verpakking of de visboer moet dit weten) en tonijn.

Tegenwoordig worden ook smoothies als eiwitbron of als maaltijdvervanger gebruikt. Een voorbeeld:

     Basis: 

  • drie maatschepjes rijstproteïne (Sun Warrior) of bio hennep proteine (Mattisson), of Raw Protein (Garden of Life),
  • water, rijstdrank (Riso Scotti)), gierstdrank (Lima) of groentesap (natuurwinkel), 
  • twee dessertlepels van een biologische (bessen)jam (natuurwinkel) of een stuk biologisch fruit. Gebruik de mix minstens een uur voor en/of na een maaltijd.

Toevoegen, maak keuze uit een of meer van:

  • pijnboompitten, walnoten, 
  • Mangosteen juice (Mattisson),
  • biologische ruwe cacao (Mattisson),  
  • Mesquite (Zuid Amerikaanse peulvrucht met karamelsmaak / Mattisson), 
  • roerbakgroenten, avocado, 
  • gewelde havervlokken (Semper is glutenvrij!), boekweitvlokken, 
  • goede olie: olijfolie, rijstolie, walnotenolie, koolzaadolie (natuurwinkel), 
  • met blender of mixer oplossen.
    Deze volledige mix is geschikt als maaltijdvervanger.


Fatale voeding wordt door ons lichaam als chemische stress ervaren en zal een ontstekingsreactie uitlokken. De kwaliteit van het voedsel is bepalend: vlees van dieren die veel bewogen hebben (dat wat vliegt, rent of zwemt) en hun natuurlijke voeding hebben gekregen zal geen ontstekingsreactie uitlokken, terwijl dieren die weinig beweging hebben en met graan gevoed zijn (plofvarkens, plofkoeien, plofkippen) zullen wel een ontstekingsreactie veroorzaken. Hoogglycemische voeding zal eveneens een ontstekingsreactie uitlokken, terwijl voeding die deze producten niet bevat (oerdieet) geen reactie zal uitlokken. Hetzelfde geldt voor fatale vetten en oliën. Iedere (langdurige) stressreactie (psychisch danwel fysiek van aard) gaat gepaard met een verhoogd verbruik van energie en zuurstof, een verhoogde productie van proinflammatoire (ontstekingbevorderende) stoffen, zoals er zijn: cortisol, IL1, IL2, IL6, TNF alfa, interferon gamma, prostaglandinen 2, leukotrienen 4, substanceP, stikstofmonoxyde (NO), vrije radicalen (agressieve moleculen) en een verlaagde productie van IgA, interferon, DHEA en testosteron. Dit alles heeft een nadelige invloed op ons immuunsysteem, onze suikerstofwisseling (effecten zijn diabetogeen), onze hersenstofwisseling (afname endorfine, dopamine, serotonine, oxytocine: verstoring slaapcyclus, verminderd geheugen en concentratievermogen, prikkelbaarheid / onrust, emotionele labiliteit), verstoring schildklierfunctie, oestrogeendominatie (PMS, pijnlijke borsten, versterkte menstruatie, magnesiumverlies (spierkrampen, verhoogde bloeddruk, migraine), verminderde ontgifting (verzuring: spier- en gewrichtsklachten), beschadiging vaatwand (endotheeldysfunctie: stijging bloeddruk, grotere kans op trombose of infarct), verstoorde spijsvertering, verstoring darmpermeabiliteit (grotere kans op voedselonverdraaglijkheid, allergie), verstoord herstelvermogen, verstoorde celademhaling (voeding en zuurstof kunnen niet meer optimaal omgezet worden in energie met vermoeidheid en op lange termijn orgaanbeschadiging als gevolg), minder zin om te vrijen (libido), verzwakt collageen en verminderd hyaluronzuur in de huid (veroudering van de huid), verkramping bindweefsel (met bewegingsverlies en pijn als gevolg), verstoring bloed-brein-barriere (brein-moeheid).
Conclusie: het oerdieet laat ons immuunsysteem met rust, het moderne westerse dieet zal telkens ontstekingsreacties uitlokken. De ontstekingen die ontstaan zijn sluimerend van aard (stille ontstekingen): als een dief in de nacht. De ontstekingsstoffen die hierbij worden gevormd, beschadigen onze biologie en zullen uiteindelijk suikerziekte, hart- en vaatziekten, darmproblemen, chronische vermoeidheid, allergieën, fibromyalgie, reumatische aandoeningen, Alzheimer, Parkison, multipele sclerose, psychische klachten, ADHD  .................... Kortom: alle chronische aandoeningen komen uit deze koker voort. De stille ontstekingen vormen de grootste epidemie van deze tijd.

_______________________________________________________________________________________
voor voedingsconsult: 046-4526776

Kookboek: Oergondisch genieten, ISNB nummer: 9789081772808


Kies voor goede, biologisch-vriendelijkepannen, die Thermolon als anti-aanbaklaag hebben (merk Greenpan of Sola). Bij gebruik van Teflon-pannen komen giftige stoffen in de voeding, zoals PFOA en PTFE.
Kijk hiervoor op: www.kitchenhugs.nl

Praktijkgegevens

Centrum Integrale Geneeskunde
F.H.J.M. van der Haghen
Brouwerstraat 3
Munstergeleen
046 4526776

De praktijk is doorgaans op iedere werkdag telefonisch tussen 8.30 en 15.00 uur te bereiken. Probeer zoveel mogelijk voor 9 uur te bellen om het spreekuur / de metingen zo min mogelijk te storen.

 

Geneeswijzen

algemene geneeskunde
natuurgeneeskunde / homeopathie
orthomoleculaire geneeskunde
psycho-neuro-immunologie
manuele geneeskunde
acupunctuur