Gezonde (h)eerlijke recepten

 

Pompoensoep

Ingredriënten:

• pompoen,

• courgette,

• venkel,

• wortel(s),

• waterkers,

• korianderplant.

Biologische pompoen, courgette, waterkers en korianderplant zijn bij Albert Heyn en biologische wortels bij de Plus verkrijgbaar.

Borstel de pompoen goed schoon: u hoeft de harde schil bij een biologische pompoen niet te verwijderen !

Snijdt de pompoen, courgette, venkel en wortel(s) in kleine stukken en roerbak deze in rijstzemelolie.

Als deze groenten bijna bijtgaar zijn, kunt u de waterkers en de fijngesneden koriander toevoegen.

Laat het geheel onder een deksel nog een tijdje sudderen en voeg naar smaak kruidenzout (Herbamare) toe.

Voeg vervolgens naar behoefte (hoe stevig wilt u de soep hebben?) water toe en breng het geheel aan de kook.

Eventueel kunt u nog gistvrije bouillonpoeder toevoegen.

Met de blender maakt u het fijn en klaar is uw heerlijke gezonde pompoensoep.

 

MISO SOEP...een heerlijke start van de dag.

Miso soep is erg gezond, vooral omdat het veel probiotica bevat.  In Japan wordt het erg veel gegeten, vaak ook als ontbijt. Het is een gefermenteerde pasta die vooral gebruikt wordt in soep.  Naast sojamiso kan je ook rijst en gerstmiso krijgen.

* Miso bevat veel mineralen en sporenelementen, zoals zink, mangaan en koper, die allemaal kunnen
   bijdragen aan de versterking van ons immuunsysteem. 
* De hoge hoeveelheid nutriënten in miso geeft een boost energie en beschermt botten en
   bloedvaten.
* Er is in toegenomen mate zink aanwezig die werkzaam is voor het immuunsysteem en darmen.
* Miso wordt meestal aanbevolen voor veganisten, omdat het van nature eiwitrijk, vitamine K en
   vitamine B12 bevat.
* Bevat veel omega-3 en-6 vetzuren
* Miso is geweldig voor het spijsverteringskanaal, want het is rijk aan vezels en probiotica.

!! miso bewaar je best niet in de frigo om het fermentatieproces door te laten gaan en dus maximaal
   effect ervan te ontvangen.

Ingrediënten:

- 350ml water
- 3-4cm wakame (in snippers knippen)
- ¼ - ½ ui in kleine maantjes gesneden
- ½ wortel in maantjes gesneden
- Groen (broccoliroosjes, boerenkool)
- Miso (rijstmiso - genmai) …1t per kop water

Methode:

- Breng het water aan de kook tezamen met de groenten, laat 5’koken (opgelet: groene groenten
  voeg je slechts de laatste minuut toe – broccoli 1’, boerenkool 2’…)
- Neem een beetje van het kookwater in een kommetje of glaasje tezamen met 2t miso en meng goed
  (ik gebruik vaak een zeefje hiervoor om een fijn mengsel te krijgen)
- Zet vuur AF (belangrijk is dat als de miso bij de bouillon wordt gedaan, deze niet meer mag koken!
  Anders wordt het fermentatieproces verstoord en gaan de gezonde eigenschappen van de probiotica
  verloren) En voeg miso toe tezamen met wakamesnippers.
- Werk af met wat pijpajuin en eventueel gomasio

TIP:
*Varieer naargelang het seizoen in groenten en snijtechniek… bvb wortel: in de zomer lange smalle
  lucifers, in de wintel hele ovalen.
*Ook de groenten en smaken kan je variëren naargelang seizoen…daikonmaantjes, lentje-ui…
  vers gembersap…
*Voor een yinne misosoep voeg je enkele schijfjes shiitake toe aan het begin van het koken.

_______________________________________________________________________________________

Ontbijtpap...een goede keuze!

Een granenpap is goed om het spijsverteringsstelsel te stimuleren.  In tegenstelling tot brood bevat granenpap veel meer vezels die de darmen stimuleren en die bloedvaten en het hele metabolisme positief beïnvloeden.  Bij de keuze voor ontbijtpap i.p.v. brood vermijd je de SUIKER…en dus insulinepieken.  Een goede keuze dus.
Voor uw ontbijtpap zijn heel wat variaties mogelijk…Kies deze naargelang seizoen, conditie, werkzaamheden enz.

  • Havervlokkenpap: Breng 1 deel vlokken met 2 delen water (of 1deel water+1deel
    haver/rijstmelk) op een zacht vuurtje aan de kook tot je een homogeen mengsel bekomt.  Indien de pap te ‘vast’ is voor jou, doe er dan wat water/rijstmelk bij.

  • Volle rijst porridge: breng 1 deel volle ronde rijst met 3 delen water aan de kook, zet op een zacht vuurtje, voeg een snufje zeezout toe en laat verder pruttelen tot een heerlijke pap bekomen is. 

          Heel handig is het als je een restje rijst over hebt van de middagmaaltijd (of maak wat extra in
          hoeveelheid voor de ochtend)… voeg dan bij de reeds gekookte rijst nog 2 delen water toe en
          laat een 20’-30’ zachtjes koken onder deksel tot een crèmige pap.

  • Boekweitpap: heerlijk verwarmend in de winter…week de boekweit tijdens de nacht.  Breng 1 deel boekweit met 2-3 delen water aan de kook, voeg een snufje zeezout toe en laat zachtjes verder koken onder het deksel gedurende 30’.

  • Gierst-quinoa pap: breng ½ deel gierst en ½ deel quinoa met 2 delen water aan de kook, voeg een snufje zeezout toe, zet op zacht vuurtje en laat verder pruttelen tot een zachte pap.

TIP:
*Gebruik glutenvrije havervlokken! Deze zijn in de natuurvoedingswinkel te vinden.
  Doe vooral naar uw eigen smaak…grote of kleine havervlokken, enkel water of half water/half
  rijstmelk-havermelk enz.  Bij volle granen als boekweit en haver (die u een nacht laat weken) en volle
  ronde rijst gebruikt u best enkel water.
*Een ontbijtpap is een goed volwaardig ontbijt waarbij je geblancheerde broccoli/boerenkool kan doen,
  granola, geroosterde pitten/noten, gomasio, abrikozenspijs… Er is voldoende afwisseling mogelijk.
*Tijdens de koude maanden kan je nog gembersap of een snufje kaneel toevoegen.
*Wil je uw kinderen ontbijtpap leren eten en lukt dit niet zo best….doe er dan wat appelstukjes in die je
  laat meekoken, met een snufje kaneel, eventueel wat noten (liefst niet vaak rozijnen geven).

________________________________________________________________________________________

PANNENKOEKEN...ontbijt, lunch, take-away

Vaak vragen mensen mij hoe het mogelijk is om een echte lekkere pannenkoek te maken zonder eieren, koemelk... Wel, dat is toch heel eenvoudig hoor ;)

Ingrediënten:

- 1 cup havermelk / rijstmelk
- 1 cup boekweitmeel
- ½ cup tot 1 cup rijstmeel / quinoameel
- Snufje zeezout
- ½ - 1t kaneel
- Eventueel 3 druppels vanille extract
- Voor dikke pannenkoeken voeg je 1t wijnsteenzuurbakpoeder toe
- Rijstolie voor in de pan

Het deeg moet voldoende dik zijn. Indien de eerste pannenkoek (zoals gewoonlijk) niet lukt en uit mekaar gaat…voeg dan wat meel toe.

TIP:
Varieer met de pannenkoek. Wil ik heerlijke dikke volle pancakes, dan voeg ik wat meer bakpoeder toe en maak ik ze kleiner van vorm.  Wil ik een pannenkoek gebruiken als wrap (recept volgt), dan maak ik ze dunner en groter.  Je kan ze lekker zoet eten met zelfgemaakte abrikozenspijs of een restje chocomousse, of eet ze lekker hartig met wat groentjes en een kruidige veganaise.

________________________________________________________________________________________

ZOUT...essentieel in ons leven

Zout is essentieel in ons leven, zonder zouden we niet kunnen leven.  Echter wordt er heel wat overdreven met het gebruik van zout. Een snufje zeezout is meer dan voldoende…enkele korreltjes tussen de vingers dus.  Mensen denken soms dat zout niet goed is en gaan zoutloos eten. Dit is echter nefast voor het lichaam, geest en emotionele lichaam.  Geen zout geeft uiteindelijk gebrek aan vitaliteit en een gestagneerde bloedcirculatie.  Te veel zout geeft dan weer hyperactiviteit en het lichaam gaat extra vocht vasthouden waardoor men bvb nierproblemen kan krijgen.  Belangrijk dus om bedachtzaam met zout om te gaan.
Gebruik zeker geen tafelzout uit de winkel, deze is heel sterk geraffineerd.  Ongeraffineerd zeezout bevat naast NaCl nog 2-3% sporenelementen.  Voeg dus een klein snufje toe aan de groenten…het maakt ze zachter, zoeter en onttrekt water.  De rijstkorrel kan heerlijk mooi open gaan en smaakt lekker zoet met een snufje zeezout tijdens het koken.
Wanneer je andere vormen van zout in de bereiding toepast zoals bvb tamari of umeboshi, beperk dan het gebruik van zeezout.

Wit Middellands zeezout wordt gebruikt voor de bereiding van maaltijden, grijs Atlantisch zeezout is best voor uitwendig en medicinaal gebruik.

_______________________________________________________________________________

Hartstikke gezond groen die WATERKERS...

Die heerlijke pittige smaak van WATERKERS..wie kan eraan weerstaan ;)
Waterkers kan je eigenlijk het hele jaar door eten.  Zelf waterkers kweken is niet moeilijk. Het kan zowel binnen als buiten en het verkiest vooral natte grond.  Vanaf dan kan je snel oogsten!
In sommige natuurvoedingswinkels en op de biologische markt is waterkers te verkrijgen.

Waterkers is een vitamine en mineralenbom. Wordt vooral ingezet bij het ontgiften van de lever, voor een betere spijsvertering en de belangrijkste eigenschap is de sterke ontstekingsremmende eigenschap waardoor het zeer goed van toepassing is bij reuma, bronchitis, psoriasis,... Dit kruidige groen behoort tot het element WATER (blaas/nier) dus geen wonder dat het goed inzetbaar is bij blaasontsteking.

Zelf verkies ik waterkerssoep eind de zomer/begin herfst. Daar mijn lieve man het water in de mond krijgt als ik nu over waterkerssoep praat, voeg ik daar de winterperiode ook aan toe :) Waterkerspesto vind ik dan weer heerlijk gebruiken in de vroege zomer.  Dus oogsten maar die waterkers en genieten van een heerlijke supergezonde kom soep!

Ingrediënten:

- 250g waterkers (2 builtjes)
- 1 ui (medium tot groot), in snippers gesneden
- 1/3 van medium courgette, in stukjes gesneden
- snufje zeezout
- optioneel klein teentje knoflook geperst
- 1-2 eetlepels groentenbouillon (!gistvrij!)
- klein geutje rijstolie

Methode:

- Stoof de ui in de rijstolie tot ze mooi glanzend zijn
- Doe er de courgette bij, groentenbouillon en optioneel de look (je kan eventueel ook nog stukje prei
  of in de winter knolselder toevoegen)
- Breng aan de kook gedurende 20minuten met het deksel op de pot
- Voeg de waterkers toe en laat nog gedurende 4-5minuten verder koken.
- Pureer de soep en breng eventueel nog verder op smaak.

______________________________________________________________________________________

Teatime...met een lekker AMANDELKOEKJE!

Mensen vragen me vaak een goed alternatief voor al die zoetigheden.  Het eerste wat ik dan aangeef is om de zoetigheid in de voeding zelf ook toe te passen (wortel, pompoen, zoete aardappel...) en zoveel mogelijk geraffineerde producten en dus zeker ook suiker te laten staan want dat zorgt nu net telkens weer voor die hunkering naar zoetigheid.
Desserten en zoete snacks zijn best met mate te gebruiken... dit is echt niet voor iedere dag.
Maar een koekje voor bij de thee...heerlijk toch :)

Ingrediënten:

- 1 1/2 cup amandelmeel
- klein snufje zeezout
- 1t wijnsteenbakpoeder
- 1/3 cup rijstolie
- 1/4t vanillepoeder
- 1/2t gemalen kaneel
- 1-2 T ahornsiroop (optioneel)

Methode:

- verwarm de oven voor op 175gradenC
- doe in een mengkom alle ingrediënten en meng met de hand.  Kneed het deeg samen tot je een
  mooie gladde bol bekomt.
- Rol nu kleine balletjes van ongeveer 4cm dikte en druk daarna plat zodat je een centimeter dikte
  hebt (de koekjes worden niet veel groter dan dit).
- Werk eventueel af met wat amandelschilfers en/of gemalen kaneel en doe 15'tot20'in de oven...tot
  ze net een goudgebakken kleur krijgen.
- Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

TIP:
Je kan hier gerust in variëren naar smaak... voeg in de zomer wat citroen bij, in de winter kruiden zoals gember.

Ik bewaar ze in een glazen bokaal gemakkelijk een 10dagen...maar meestal zijn ze al allemaal op tegen die tijd ;)

________________________________________________________________________________________

Frietjes van PASTINAAK...

Ik vind elke groente heerlijk met zijn unieke smaak, geur en kleur.  Maar één van mijn favoriete groenten is toch wel de pastinaak.  Een super lekkere vergeten-groente waarvan je een lekkere gierst-pastinaakpuree, pastinaakgratin, knolselder-pastinaakroomsaus, pastinaak-appelcakjes enz van kunt maken.

En wil je kinderen leren kennis maken met vergeten-groenten...dan zijn deze pastinaakfrietjes alvast een topper.  Mijn neefjes smullen er telkens weer van met veel smaak!
Lekker erbij is een gezonde veganaise of legumaise.

Ingrediënten:

- 3 dikke pastinaken
- snufje zeezout
- rijstolie
- bakpapier

Methode:

- verwarm de oven voor op 180graden
- was de pastinaak (met schil) lichtjes met een groentenborstel
- snij dunne ovalen plakken en snij deze dan nogmaals in 3 of 4 zodat je lange frieten bekomt
- doe de pastinaak op het bakpapier in de bakplaat, strooi er een snufje zout over en een klein geutje
  olie, masseer de frietjes in met de olie
- doe in de oven, ongeveer 20 min, tot ze goudgebakken zijn.
- haal uit de oven. Als je niet te veel olie hebt gebruikt is het niet nodig of overtollig olie af te deppen. 
  Is dit toch het geval, dep dan droog met huishoudpapier.

Een heerlijke VEGANAISE of legumaise erbij en ze kunnen smullen...

Ingrediënten:

- ½ cup havermelk/rijstmelk
- 1/2cup geweekte cashewnoten OF 1/2 cup gekookte kikkererwten (voor dikkere massa)
- 3Tablespoons olie (rijstolie, olijfolie)
- 1teentje knoflook
- Snufje zeezout
- 1t umepasta (pasta van umeboshipruim)
- 2t mosterd
- Optioneel: 1 hand peterselie of koriander of rucola of basilicum

Methode:

- Alles mixen met de blender

 TIP:
Doe vooral naar eigen smaak... je kan er verse kruiden en restjes groenten in doen.
Voor het maken van een heerlijke legumaise voeg je gewoon restjes van je groenteoverschot toe bvb 3partjes ovengebakken pompoen of 10 blokjes gekookte zoete aardappel..

______________________________________________________________________________________

Amasake...verrassend lekker :)

Een aantal jaren geleden proefde ik voor het eerst amasake...en ik was verkocht. Amasake is een gezond
(en minst geraffineerd) natuurlijk vervangmiddel voor suiker.
Het is een crème die ontstaat na fermentatie van zoete rijst of gierst.
De rijst of gierst gaat men eerst koken, daarna wordt het geënt met koji (is rijst aangelengd met aspergillius oryzae cultuur).  Fermentatie is een natuurlijk afbraakproces van complexe koolhydraten en eiwitten. Door de fermentatie ontstaat er een voedzaam en gemakkelijk verteerbaar product.
Amasake heeft een hoog gehalte in B-vitaminen, vezels en heeft een lage GI index.  Het is ook erg laag in vet.

Tijdens de koude wintermaanden is een amasakepuddingske met gember heerlijk om het lichaam te verwarmen.  Ik gebruik het ook vaak in de wafels of pannenkoeken.
In de zomer gebruik ik amasake als verfrissend toetje met wat citroensap of citroenmelisse...en in cakejes en ijs.
Amasake kan dus goed dienen als basis voor pudding of als zoetmiddel voor gebak en ijs.

Ingrediënten (voor 2pers):
- potje amasake (200g)
- sap van stukje gember (dit naargelang smaak, begin met 1t)
- 1/2T kuzu (opgelost in 2T water)
   kuzu is een product zoals maizena maar heeft de meerwaarde dat het onze spijsvertering versterkt.


Methode:
- verwarm de amasake in een kookpotje
- voeg het kuzumengsel toe en blijf rustig roeren tot het kookt. Laat dan maar 1 minuutje verder
  koken en zet van het vuur.
- meng gembersap eronder en verdeel over 2 kommetjes

TIP:
- voor een amasakedrankje heb je maar 1/4cup amazake nodig met 3/4cup water, verwarm op vuur
  met gembersap en drink op
- wanneer je amazake met fruit bewerkt (cakes, koude puddingtaart...) doe dan steeds een snufje
  zeezout erbij om het zoete in balans te houden.

_______________________________________________________________________________________

KUZU...geneeskrachtig

Kuzu is afkomstig van een zeer yange plant met enorme geneeskrachtige eigenschappen.
De plant heeft heel lange wortels, die diep in de grond gaan.  De plant wordt geoogst zodra de wortels rijp zijn en worden dan geplet tot pulp.  Hierna wordt het meerdere malen gespoeld en gezeefd en uiteindelijke lange tijd gedroogd met als resultaat de witte krijtachtige brokjes.
Kuzu is bij ons niet zo bekend, het wordt in de Chinese geneeskunde gebruikt voor verschillende gezondheidsbevorderende doeleinden.

Kuzu heeft eigenschappen die het lichaam stimuleren zijn eigen genezende kracht te activeren.
Het heeft een zeer gunstig effect op ons circulatie- en spijsverteringssysteem.
Het bevat een verscheidenheid aan fotochemicaliën ..deze anti-oxidanten komen van nature voor in planten.  De isoflavonen zijn de belangrijke verbindingen die erin voorkomen.
Kuzu kunnen we dus onder andere inzetten bij problemen met de spijsvertering (diarree, indigestie, colitis,…), bij verkoudheden, lichte koorts, migraine, infecties, leverproblemen, hoofd-nek-schouderpijn, hoge bloeddruk…  Het helpt bij het verlichten van vermoeidheid en het herstel van onze vitaliteit.
Deze goede energiebron is heel makkelijk verteerbaar en neutraal van smaak.  Door dit laatste en doordat het zo een grote bindkracht heeft, kunnen we het niet enkel medicinaal toepassen maar dus ook in de dagdagelijkse keuken als bindmiddel bij sauzen en desserten (in plaats van arrowroot of maiszetmeel).

Wil je de vermoeidheid wat verjagen…neem alvast een kuzudrankje in de ochtend…
Los 1theelepel kuzu op in klein beetje water (goed alles oplossen). Voeg het toe aan een klein kookpotje met een tas water en breng rustig aan de kook – al roerend.  Het water zal dikker worden…blijf roeren tot het een glanzige iets dikkere drank is.  Drink zo warm mogelijk.
TIP: voeg eventueel wat gembersap toe of gomasio of tamari

Voor kinderen met maagpijn of lichte diarree kan je ipv water een kopje appelsap nemen.  Los 1 theelepel kuzu op in een beetje water, verwarm de appelsap op het vuur en voeg al roerend de kuzu toe. Naar het koken toe bekom je een dikkere drank.  Warm laten drinken.

_____________________________________________________________________________________

GOMASIOoooooooo!

Gomasio is een condiment van geroosterde sesamzaadjes en zeezout. Het neutraliseert de zuurtegraad in het bloed waardoor het vermoeidheid vermindert (zeker die van yinne aard) en het voedt en ondersteunt het zenuwstelsel.
De verhouding is gemiddeld 10:1. Dit hangt af van het seizoen enerzijds en leeftijd, conditie van de persoon anderzijds. Vooral bij yinne klachten zal dit goed baat hebben.

Methode:
- Was de sesamzaadjes met koud water en dep droog op handdoek.
- Rooster de zaadjes in een pan op een matig vuur – laat ze niet aanbranden!
  Roer of schud met de pan…de zaadjes beginnen te ‘springen’ wanneer ze goed zijn.
- Verwijder onmiddellijk uit de pan en laat afkoelen.
- Rooster ondertussen grof zeezout onder voortdurend roeren in de pan. Het roosteren onttrekt het
  vocht uit het zout waardoor het yanger zal worden en beter de olie van de sesamzaadjes zal opnemen
  (bij fijn zeezout rooster ik het niet). Dit roosteren van zeezout gebeurt heel kort – tot er een sterkt
  geur vrijkomt.
- Doe beiden in een mortier en maal met de stamper tot 80% gemalen is. Niet te fel malen dus!
- Bereid maar net de hoeveelheid voor een hele week.

____________________________________________________________________________________

Snelle gezonde hap...'wrap it' met een pannenkoek

Gaan wij een langere wandeltocht genieten of ben ik op cursus... ik voorzie alvast de dag ervoren dat ik een restje eten over heb...heerlijke linzenspread, boekweit-groentensalade.. Deze kunnen dan gewoon in een pannenkoek gerold worden en als wrap mee voor een hongerig momentje.
Of er is nog soba-noodles met sausje over en de honger is niet zo groot in de avond...dan is het bakken van een pannenkoek heel snel gemaakt en is het genieten van een lekkere hap.
Ook kinderen zijn hier dol op....maak er een hartige pannenkoek van met een veganaise en groentjes en je zal ze zien smullen :)

Ingrediënten (4-5 pannenkoeken):
- 1 cup havermelk / rijstmelk
- 1 cup  boekweitmeel
- ½ cup tot 1 cup rijstmeel / quinoameel
- Snufje zeezout
- ½ - 1t kaneel
- Eventueel klein mespuntje vanillepoeder
- Voor dikke pannenkoeken voeg je 1t wijnsteenzuurbakpoeder toe
- Rijstolie voor in de pan
Het deeg moet voldoende dik zijn. Indien de eerste pannenkoek (zoals gewoonlijk) niet lukt en uit mekaar gaat…voeg dan wat meel toe.

________________________________________________________________________________________

BANANENBROOD

Brood vervangen door allerlei alternatieven komt onze gezondheid alleen maar ten goede.  Mensen die hun brood proberen te laten, duiden vaak erop dat ze variatie missen en altijd maar hetzelfde eten.  Ookal begrijp ik dat nooit echt goed - want iedere dag brood eten voor de rest van je leven is nu toch echt pas saai? - ik probeer zoveel mogelijk variatie aan te bieden.  Het bananenbrood is dus nog zo een lekker alternatief dat je in het weekend vers gebakken met wat bessenjam of een cashew-notenkaas kan eten.
We proberen altijd van lokale producten te eten, maar heel af en toe maak ik een uitzondering en gebruik ik ook wel eens bananen...

Ingrediënten:
- 3 overrijpe bananen
- 1/3 cup amandelpasta
- 1t baksoda
- 2 ½ T gesmolten kokosolie
- ¼ cup ahorn
- 1 ¾ cup amandelmeel
- 1T arrowroot mengen met beetje water
- 1 cup rijstmeel /quinoameel
- Optioneel: pure vegan suikervrije chocoladestukjes, walnoten (in stukken gehakt)

Methode:
- Mix met de blender de bananen, amandelpasta, ahorn, olie en arrowroot
- Voeg de droge ingrediënten toe
- Breng in een cake rechthoekvorm van ong 500g met bakpapier bedekt
- Doe in voorverwarmde oven van 175 graden gedurende 40’of tot het brood binnenin droog is
  (controleer met inox prikker of mes, wanneer er niets aan blijft hangen is het klaar)

____________________________________________________________________________________

Verse-kruiden-pesto

Heerlijk wanneer de kruiden in de tuin beginnen te groeien en we ze in onze gerechten kunnen gebruiken.  Met verse kruiden zijn zo veel mogelijkheden. Een eenvoudig en snel receptje is de kruidenpesto..waarin je veel variatie kunt brengen.

Ingrediënten:
- 1 bosje verse kruiden basilicum/bieslook/peterselie...
- 1/2 cup walnoten/cashewnoten
- 1 teentje knoflook
- 1/4 - 1/2 cup olijfolie/rijstezemelolie
- snuifje zeezout

Methode:
- Mix alles tezamen in de blender
- Cashewnoten week ik steeds vooraf enkele uren in water.  Wil je een gladdere pesto, dan werk je
  best met cashewnoten, met walnoten bekom je meer een 'gekorrelde' pestostructuur.
- Eventueel combineren met pijnboompitjes

Optioneel:
- voeg een halve tot hele avocado toe,
- heb je nog veganaise over van dag ervoren, mix er dan kruiden door

_________________________________________________________________________________________________

Restje rijst over...maak dan snelle rijstpap

Rijstpap maken vraagt wel wat tijd daar het rustig een klein uurtje dient te pruttelen in de kookpot.
Maar ik had gisteren een restje volle ronde rijst over...dus waarom niet gauw even een rijstpapje ervan maken :)

Ingrediënten:
- restje gekookte volle ronde rijst; ongeveer 1 cup
- 1/2 L gierstmelk/rijstmelk/havermelk
- klein mespuntje vanillepoeder
- kaneelstokje
- 2T arrowroot OF 4g agar-agar
- optioneel 1T ahorn

Methode:
- Voeg de melk, vanillepoeder en kaneelstokje toe aan de rijst en breng op matig vuur zachtjes aan
  de kook
- indien gebruik agar-agar voeg je dit toe net voor het koken en kook je het papje nog een minuut
  verder; indien gebruik arrowroot meng je dit met 4T water en voeg je dit toe wanneer het papje kookt
  om het in te dikken
- in 2-3 kommetjes overbrengen en laten afkoelen
- optioneel: afwerken met cashewcreme

_________________________________________________________________________________________________

Puree van zoete aardappel en wortel

Als je aardappelen kiest, dan gaat de voorkeur zeker naar zoete aardappel. Zoete aardappel - bataat - bevat geen solanine en behoort dus niet tot de nachtschade.  Het is tevens een heel goede bron van vele vitaminen, is vezelrijk en mensen met diabetes kunnen de zoete aardappels zeker eten aangezien ze een hoge insulinepiek voorkomen.  Naast oven-gebakken zoete aardappelschijfjes, - frietjes...is een puree in combinatie met wortel ook altijd weer lekker en heerlijk kleurrijk op het bord.

Ingrediënten:
- 2 zoete aardappelen (geschild en in blokjes gesneden)
- 1 medium ui (in blokjes)
- 2 medium wortelen (niet geschild, in blokjes)
- snuifje zeezout
- snuifje komijn en korianderpoeder
- optie: 1/3 teentje look; enkele druppels tamari

Methode:
- Doe alles in een kookpotje met een weinig water - 1/4 van de hoeveelheid groenten
- breng zachtjes aan de kook met deksel erop (kijk af en toe en voeg eventueel water toe indien
   nodig)
- wanneer groentjes goed gaar zijn en water uitgekookt is, neem van het vuur en pureer.
- optie: voeg wat rijst- of gierstmelk toe als je graag een smeuïge puree hebt

________________________________________________________________________________________________

Praktijkgegevens

Centrum Integrale Geneeskunde
F.H.J.M. van der Haghen
Brouwerstraat 3
Munstergeleen
046 4526776

De praktijk is doorgaans op iedere werkdag telefonisch tussen 8.30 en 15.00 uur te bereiken. Probeer zoveel mogelijk voor 9 uur te bellen om het spreekuur / de metingen zo min mogelijk te storen.

 

Geneeswijzen

algemene geneeskunde
natuurgeneeskunde / homeopathie
orthomoleculaire geneeskunde
psycho-neuro-immunologie
manuele geneeskunde
acupunctuur