NST

Neuro Structurele integratie Techniek

Neuro Structurele integratie Therapie is een effectieve geavanceerde ‘body work’ techniek, die gebruikt kan worden bij multiple gezondheidsproblemen, zowel structureel, biochemisch als emotioneel. Toepasbaar op acute en chronische pathologieën, gebruik makend van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en dit op zachte rustige manier.

De NST, ook wel eens advanced Bowen technique genoemd, verwijst naar de techniek, aangeleerd door Michael J. Nixon – Livy, die ontwikkeld werd door Tom Bowen.  Het is een uitgewerkte vorm van Bowen & ‘Spinal Therapy’.  Bowen ging er van uit dat het lichaam zichzelf kan reguleren en terug in balans te brengen is als de gepaste neurologische en neuromusculaire context gecreëerd wordt.
De methode biedt hiertoe een diepe ontspanning bij de persoon, gevolgd door een spontane correctie van het spierstelsel, zenuwstelsel en het visceraal en endocrien systeem door de specifieke decodering van het zenuwstelsel en resetting van het lichaam.

WERKWIJZE

Door met duimen en/of vingers een korte, rollende beweging te maken op specifieke plaatsen op zacht weefsel wordt het lichaam geprikkeld, waardoor er veranderingen gaan optreden. Stapsgewijs wordt het zelfgenezend vermogen 'wakker' gemaakt. Om het lichaam de kans te geven om de prikkel te verwerken, wordt er na enkele rolbewegingen een pauze ingelast.  De patiënt wordt daarbij, indien mogelijk, even alleen gelaten.

De techniek gaat er van uit dat in zeer veel gevallen het lichaam zichzelf kan herstellen.
Dit zelfherstellend vermogen is constant actief. Door de enorme hoeveelheid prikkels die de hersenen te verwerken krijgen komt het geregeld voor dat er een storing in de communicatie plaats vindt, met als gevolg dat er geen spontaan herstel optreedt. Deze methode geeft aan het lichaam weer het signaal om tot herstel over te gaan. Op deze manier komt er weer balans en kunnen veel acute en chronische klachten verdwijnen.

Met het prikkelen van de fascie (bindweefsellaagje om de spier) wordt niet alleen een lokale reactie bereikt, maar vinden ook veranderingen in corresponderende plaatsen in het lichaam plaats. Naast het verhelpen van lichamelijke problemen, zien we vaak ook uitkomst in bij emotionele processen.

 

Ziektebeelden/klachten:

 • Problemen in het bewegingsapparaat (o.a. nek-schouder-heup- enz.)
 • Artrose, artritis en andere gewrichtsklachten
 • Fibromyalgie (pijnklachten in het algemeen, vaak ondersteund met LDN)
 • Whiplash
 • Hoofdpijnen
 • Astma en andere longgerelateerde klachten
 • Vruchtbaarheidsproblemen, menstruatie problemen
 • Chronische vermoeidheid/pijn
 • Depressie en andere emotionele psychische problemen (vaak ondersteund met LDN)
 • Colitis, constipatie, problemen met urinewegen (vaak ondersteund met probiotica)
 • Spijsverteringsklachten
 • Auto-immuumziekten
 • Bedplassen
 • Huilbaby's

NST wordt toegepast bij alle leeftijdscategorieën, van baby tot...

Een NST behandeling bestaat uit 3 sessies.  Extra sessies kunnen nodig zijn voor personen met langdurige trauma, chronische gezondheidsproblemen of diegenen die psychologische en/of nutritionele ondersteuning nodig hebben.

Iedere persoon is verschillend en dus is ook iedere gezondheidstoestand anders.  Hierbij dient gezegd dat voor een optimale reactie naar herstel, NST altijd gecombineerd zal worden met gezonde voeding, beweging, eventueel ontspanningsoefeningen, homeopathie, suppletie, Bachbloesems, enz.

Praktijkgegevens

Centrum Integrale Geneeskunde
F.H.J.M. van der Haghen
Brouwerstraat 3
Munstergeleen
046 4526776

De praktijk is doorgaans op iedere werkdag telefonisch tussen 8.30 en 15.00 uur te bereiken. Probeer zoveel mogelijk voor 9 uur te bellen om het spreekuur / de metingen zo min mogelijk te storen.

 

Geneeswijzen

algemene geneeskunde
natuurgeneeskunde / homeopathie
orthomoleculaire geneeskunde
psycho-neuro-immunologie
manuele geneeskunde
acupunctuur